INGREDIENCE: 1 kg vepřových uzených žebírek, 2 l vody, 400 g syrových brambor, 500 g kysaného zelí, 50 g hladké mouky, sůl, drcený kmín, kysaná smetana, zelená petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřová uzená žebírka opereme a dáme vařit do studené vody. Když je maso měkké, scedíme vývar a maso zbavíme kostí. Část vývaru nalijeme na překrájené zelí a kostičky brambor, přidáme hrubě rozsekaný kmín a sůl a vaříme doměkka. Druhou část vývaru zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě a po provaření sp ..
INGREDIENCE: 80 g másla, 100 g cibule, 200 g brambor, 100 g mrkve, 100 g čerstvé papriky, 100 g květáku, 20 g sušených nebo přiměřené množství čerstvých hub, 100 g uzeného libového masa, drcený kmín, třený česnek, vývar z drůbežího masoxu, brokolice a sekaná petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Rozpustíme v hrnci máslo, na něj dáme zpěnit nakrájenou a oloupanou cibulku, pak přidáme mrkev, papriku, květák ( skladba zeleniny může být i jiná, ale aby byla co nejbohatší ), dále houby, jemně nakrájené uzené ..
INGREDIENCE: 400 g kedluben, 100 g karotky, 40 g cibule, 2 lžíce rostlinného tuku, 2 lžíce hladké mouky, 100 g rýže, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájenou cibuli osmahneme na tuku, přidáme nastrouhané kedlubny a karotku, zasypeme moukou, opražíme a po podlití vodou zakryté dusíme. Osolíme a přidáme zvlášť uvařenou rýži. Podáváme s posekanou pažitkou. ..
INGREDIENCE: 1 střední květák, 1 lžíce tuku a 2 lžíce hladké mouky, muškátový květ, sůl, zelená petržel. POSTUP PŘÍPRAVY: Uděláme bledou jíšku, zalijeme ji vodou, osolíme, a když voda vře, přidáme na růžičky rozebraný, předem očištěný a opraný květák. Vaříme 15 – 20 minut a zlepšíme zeleným kořením a muškátovým květem. ..
INGREDIENCE: 250 g předního hovězího masa, sůl, 3 velké cibule, mletý pepř, 2 vejce, krajíc chleba, 1 lžíce sádla (oleje), petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso nakrájíme na drobné kostičky, vložíme do studené osolené vody a uvaříme téměř doměkka. Poté přidáme na proužky nakrájenou cibuli, pepř a zavaříme. Dále přimícháme rozklepnutá vejce a necháme je „srazit". Do jednotlivých porcí polévky přidáme na kostičky nakrájený a osmahnutý chléb a nasekanou petrželku. ..
INGREDIENCE: 150 g pórku, 30 g másla, 200 g taveného sýra, kostka masoxu, petrželkA, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný, vypraný pórek nakrájíme na kolečka, dáme do osolené vody a vaříme. Když změkne, přidáme na kousky pokrájený sýr, masox a máslo. Prohříváme pomalu na velmi mírném ohni. Ochutíme petrželkou. ..
INGREDIENCE: Na pesto - Svazek bazalky, 2 stroužky česneku, 1 lžičky ml. bílého pepře, 2 lžíce jemně nastrouhaného parmazánu, 60 ml olivového oleje. Na polévku -1 cibule, 1 menší pórek, 150g brambor, 1 menší mrkev, 100g malé cukety, 1 větvička kadeřavé petrželky, 1 snítka rozmarýnu, 1 snítka tymiánu (může být i sušená), 40 ml olivového oleje, 1 bobkový list, 200g drobně nakrájeného lilku, 1200 ml zeleninového vývaru, 1 lžička soli, 60g mraženého hrášku, 1 oloupané rajče, 80g malých těstovin, lís ..
INGREDIENCE: 1 velký květák, 8 dl vývaru z hovězího masa a morkových kostí, šálek mléka, 2 žloutky, 35 g másla, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Květák očistíme a uvaříme v osolené vodě. Zbytek této vody přilijeme k vývaru a do připravené tekutiny propasírujeme měkký květák. Povaříme asi 8 minut a přilijeme 2/3 dávky mléka. Znovu krátce povaříme, odstavíme, vložíme máslo a vmícháme žloutky rozšlehané ve zbytku mléka. Polévku podle chuti dopepříme a dosolíme. ..
INGREDIENCE: 400 g brokolice, 120 g brambor, sůl, vegeta, ml. pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Brokolici rozebereme na růžičky, košťál nakrájíme na tenká kolečka a dáme ho předvařit do osolené vody. Poté přidáme růžičky brokolice a na kostky nakrájené brambory. Vše spolu uvaříme doměkka. Poté polévku rozmixujeme. Ochutíme vegetou, solí a pepřem. Polévku můžeme doplnit na oleji osmaženou a na kostky nakrájenou houskou nebo rohlíkem. ..
INGREDIENCE: 200 g rajčatového protlaku nebo domácího kečupu, 150 g rajčatového pyré, 100 g cibule, lžíce másla, bobkový list, ml. pepř, sůl, petrželová nať, cukr, Niva, hl. mouka. POSTUP PŘÍPRAVY: Do rozpuštěného másla přidáme mouku a zastárlého míchání uděláme světlou jíšku. Přidáme rajčatový protlak (kečup), rajčatové pyré, pokrájenou cibuli, vodu a promícháme. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a společně vaříme. Uvařenou polévku dochutíme cukrem. Podáváme s nastrouhaným sýrem a ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA