INGREDIENCE: 4 očištěné porce kapra, půl lahve světlého piva, 1 cibule, 2 lžíce oleje nebo másla, mletý pepř, mletá sladká paprika, kmín, citrónová šťáva i kůra. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra naporcujeme, očistíme jednotlivé porce, osolíme, opeříme a lehce zakápneme pivem. Necháme v chladnu 1 hodinu odležet. Pak na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, vložíme porce kapra, zalijeme zbylým pivem, okořeníme trochou citrónové kůry, kmínem a mletou paprikou a dusíme doměkka. Podáváme s vařenými brambory. Porc ..
INGREDIENCE: Kapr, mletý kmín, sůl, citrón, klasické bramborákové těstíčko. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra naporcujeme – vytvoříme plátky cca 4x4cm max. 1cm silné, nasolíme, posypeme trochu mletým kmínem, pokapeme citrónem a necháme cca 2 hodiny odležet. Připravíme bramborákové těstíčko: jemně nastrouhané brambory scedíme a přidáme trochu horkého mléka, utřený česnek, majoránku, sůl, trochu mletého kmínu a pepře, vajíčko, hladkou mouku, přidáme trochu jemně nastrouhané nivy. Na pánvi rozpálíme olej, kou ..
INGREDIENCE: 750g očištěného a vykuchaného kapra, 25g citrónové šťávy, sůl, pepř, 25g česneku, 10g sladké i pálivé papriky, 40g hladké mouky, 100g oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Naporcovaného kapra pokapeme citrónem, opepříme a potřeme česnekem utřeným se solí. Mouku promícháme s paprikou a porce v ní obalíme. Vkládáme do rozpáleného oleje a pečeme doměkka. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné zabité, vykuchané, oprané, čistou utěrkou utřené a nakrájené ryby nasolíme, malinko poprášíme tlučeným pepřem, zacedíme citronem. Necháme je chvilku marinovat. Připravíme si strouhanou žemličku anebo bílý strouhaný chléb. Ale ne suché jako prach, nýbrž čerstvě strouhané. Tím velice kuchaři chybují. Jelikož po usmažení ryb není maso křehké. Proto dobrý pozor dát a tuto otcovskou radu v paměti vždy zachovat. Dle ní celý život pracovat. Ryby, drůbež, maso – řízky, žabí ste ..
INGREDIENCE: 4 kapří řízky, olej, citrón, sůl, pepř, bobkový list, červené víno, sýr Niva. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapří řízky osolíme, opepříme a pokapeme citrónem. Necháme odležet, poté je osmažíme na oleji, přidáme bobkový list a zalijeme červeným vínem. Necháme chvilku povařit a pak porce kapra vyjmeme. Zbylou šťávu z vína zahustíme strouhanou nivou a přelijeme kapří řízky. ..
INGREDIENCE: 4 porce kapra, olej, citrónová šťáva, pepř, sůl, 2 ve cibule, 2 sterilované kapie, 4 lžíce kečupu, 2 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce sterilovaných hub, kousek sterilované okurky, česnek, mletá pálivá paprika.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné porce kapra pokapeme citrónovou šťávou a necháme chvilku odležet. Potom je osolíme, opepříme a zvolna opékáme po obou stranách na rozehřátém oleji (12-15 minut). Měkké porce přeložíme na teplé místo, do oleje vmícháme mletou papriku, po zpěnění přid ..
INGEDIENCE: 1 kapr, 3 lžíce kořenové zeleniny, 1 cibulka, 1 citrón, po 1 lžíci cukru, hladké mouky, švestkových povidel, strouhaného perníku, rozinek, mandlí a octa, sklenka červeného vína, 10 sušených švestek, 6 lžic oleje, divoké koření, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra vykucháme, zbavíme šupin a hlavy a podélným řezem za hřbetní kostí rozpůlíme. opláchneme ve vlažné vodě a nasekáme na porce, které dáme do slané vody a vaříme přibližně 10 minut. Zeleninu a cibuli očistíme, nakrájíme na plátky a spol ..
INGREDIENCE: 150 g kapra, sůl, 50 g rajčete, 10 g másla, 10 g eidamu, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou rybu osolíme a dáme do vymazaného alobalu, pokryjeme plátky rajčete, posypeme strouhaným sýrem. Alobal dobře uzavřeme a dáme do trouby na plech nebo na mřížku. Pečeme asi 20 minut. Hotové posypeme sekanou petrželkou. ..
INGREDIENCE: l středně velký kapr, sůl, pepř, mletý kmín, mletá paprika, kari, l červená paprika, 200 g sterilované kukuřice, 5 stroužků česneku.POSTUP PŘÍPRAVY: Omytého a osušeného kapra nakrájíme na porce, osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou a kari. Povrch natřeme utřeným česnekem, dáme na pekáč, podlijeme trochou oleje nebo dáme kousek másla a pečeme v troubě doměkka. Těsně před dokončením k rybě přidáme na kolečka nakrájenou papriku a sterilovanou kukuřici. Podáváme s bramborem. ..
INGREDIENCE: 800 g filet z kapra, ½ l mléka, sůl, šťáva z 1 citronu, 60 g hl. mouky, 1 lžička ml. papriky, 1 lžička kmínu, 1 lžička grilovacího koření, 200 g másla. POSTUP PÍPRAVY: Kapří filety omyjeme, osušíme a zalijeme studeným mlékem, nejlépe přes noc nebo alespoň na několik hodin. Poté porce znova opláchneme vodou, osušíme, osolíme a pokapeme citronem. Hladkou mouku promícháme s paprikou, kmínem grilovacím kořením. Porce kapra obalíme v moučné směsi. V hluboké pánvi rozehřejeme 2/3 más ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA