Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | VÁNOČNÍ PERNÍČKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 250 g cukru, 3 celá vejce se tře v horké vodní lázni (voda musí vřít) až počne houstnout. Odstaví se, ještě chvíli míchá, až trochu prochladne, přidá se mletá skořice, hřebíček, citronová kůra, 2 lžíce tekutého medu, 80 g rozpuštěného másla, ½ kávové lžičky jedlé sody a tolik hladké mouky aby povstalo tuhé těsto obvyklé na perníčky. Těsto se vyválí, vypichují se tvary vhodné na vánoční stromek, lépe menší, pomazují  před pečením rozšlehaným vejcem. Upečené zdobí ..

STARÉ RECEPY | OŘÍŠKOVÉ HUBINKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 2 bílky, 140 g cukru se tře ½ hodiny. Poté se dá 140 g strouhaných lískových oříšků, něco citronové kůry a vanilky a dobře zamíchá. Těsto se maže na čtverečky oplatků, sype cukrovou krupicí, doprostřed klade lískový oříšek a na plechu ve vlažné troubě peče. Mohou se též dávat lžičkou hromádky na vymaštěný plech. ..

STARÉ RECEPY | ČOKOLÁDOVÉ ROHLÍČKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na vále se vypracuje těsto z 80 g hladké mouky, 100 g másla, 90 g cukru, 3 tabulek strouhané čokolády a 2 žloutků. Dělají se malé rohlíčky a pekou při mírném ohni. ..

STARÉ RECEPY | ČOKOLÁDOVÉ HUBINKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: I. 120 g strouhaných mandlí, 90 g moučkového cukru, 2 tabulky čokolády a 2 bílky se dobře smíchá a na pomazaný plech se dělají malou lžičkou nepravidelné hubinky (pusinky) a rychle pekou. Vychladlé se sypou vanilkovým cukrem. II. 3 tabulky strouhané čokolády, 140 g cukru, 140 g strouhaných mandlí nebo oříšků se vmíchá do sněhu z 2 bílků. Na bílé opatky nebo na pečící papír na plechu se kladou malou lžičkou hubinky a v mírně horké troubě pekou. ..

STARÉ RECEPY | MANDLOVÉ ČTVEREČKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Po 140 g hladké mouky, 140 g másla, 140 g cukru, 140 g strouhaných mandlí, 2 tabulky čokolády, něco vanilky a 2 žloutky se zpracuje na vále, pak na plechu rozválí na prst silně a zvolna peče. Když je to už téměř upečené, pomaže se zavařeninou a sněhem z 2 bílků se 70 g cukru. Posype se tence krájenými, loupanými mandlemi, dopeče a teplé nožem, namočeným ve studené vodě, pokrájí. Je to velmi chutné. ..

STARÉ RECEPY | OŘECHOVÉ ČTVEREČKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 3 vejce se ušlehají se 160 g cukru do pěny, poté se vmíchá 110 g hladké mouky a  40 g mletých vlašských ořechů. Těsto se rozetře na zavřený, vymazaný a vysypaný plech a v mírně teplé troubě upeče. Pozor !!!! aby těsto zůstalo vláčné! Vychladlé těsto se rozdělí, potře nádivkou, spojí, posype cukrem a krájí na čtverečky. Nádivka: 120 g mletých vlašských ořechů se smíchá s 60 g vanilkového cukru a spaří 1 dl horkého mléka. ..

STARÉ RECEPY | OPEČENÉ BRAMBORY SE SÝREM (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 500 g den předem uvařených lojovitých, nikoliv moučnatých brambor se oloupe, pokrájí na kolečka a na omastku do zlatova osmaží. 2 vejce se rozkvedlají se 2 lžícemi mouky, lžíci mléka a asi 50 g strouhaného tvrdého sýra. Vleje se to na brambory a osmaží po obou stranách jako omeleta. Podává se to se salátem nebo okurkou. ..

STARÉ RECEPY | KVAŠENÉ OKURKY V LÁHVÍCH (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: I. Pěkné zdravé okurky se důkladně očistí a nakládají do láhví s vinnými listy, koprem a solí. Takto naložené se zalijí vychladlou převařenou vodou a nechají kvasit. Pěna se denně sbírá. Když jsou okurky vykvašené tj. příjemně kyselé, vyndají se, v několika vodách se velmi pečlivě měkkým kartáčkem umyjí a takto očištěné se kladou bez listí do 3 – 5 l láhví a zalijí převařenou vodou s octem. Též se přidá několik zrnek pepře a nového koření. Láhve se postaví n ..

STARÉ RECEPY | ZAVAŘENÁ REVEŇ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Silnější řapíky mladé reveně se oloupají, rozkrájejí na kostky, naházejí do vařící vody s trochou jedlé sody a nechají přejít varem, aby přílišná kyselost se odstranila. Hned se voda slije a reveň nechá na sítku odkapat. Plní se do láhví, zalije roztokem cukru 600 g v 1 l vody a steriluje 10 minut při 80°C. ..

STARÉ RECEPY | ZAVAŘENÉ ZAHRADNÍ MALINY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Otrhají se zvlášť pěkné, velké plody a hned zavařují. Na 1 kg malin se rozvaří 750 g cukru v 1/2 l vody v širší nádobě, vyvařená nečistota se vybere a cukr se vaří do husta. Maliny se do cukru opatrně naházejí a nechají na kraji plotny pouze několikrát přejít varem. Poté vše vylije na mělkou mísu a nechá čistou utěrkou přikryté v chladu. Druhý den se maliny opatrně narovnají do sklenic, šťáva se nalije na maliny, nechá se to do příštího dne přikryté pouze papírem ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz