POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve si připravíme omáčku: nakrájíme nadrobno 1 cibuli, na ni navršíme 1 lžíci hořčice, 2 lžíce oleje, 1 lžíci křenu, lžíci jemně sekané petrželky, 4 lžíce majonézy, 1/2 kávové lžičky práškového cukru, osolíme, opepříme a zakapeme šťávou z 1 citrónu. Všechno dobře promícháme. Zatím se nám uvařilo 10 vajec. Ochladíme je ve studené vodě, oloupeme a celá zalijeme vychlazenou omáčkou. Uděláme-li k tomu ještě rajčatový salát ozdobený lístky hlávkového salátu je to vynikající! ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Rozmícháme 1 vejce s 1 lžící mléka, osolíme, nalijeme na pánev s rozpáleným olejem, posypeme 50g rozsekané šunky a necháme ztuhnout. Je to dobré s chlebem a lepší s bramborovou kaší a hlávkovým salátem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve si připravíme 280g hrubé mouky, 2 dl mléka a 4 žloutky oddělené od bílků. Tyto žloutky třeme s trochou soli a přidáváme přitom po troškách mouku, kterou vždy zalijeme trochou mléka. Tak vznikne těsto, do kterého nakonec přidáme ušlehaný tuhý sníh z bílků. Pak dáme vařit do velkého hrnce dostatek vody a přikročíme k zhotovení noku. Na velký cedník rozprostřeme namočený a vyždímaný ubrousek a vyklopíme do něho připravené těsto; cípy ubrousku složíme k sobě a těsně nad těs ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně rozkrájenou cibulku osmahneme na oleji, rozdrobíme do ní 50g droždí a zahříváme, až se droždí rozpustí, zrůžoví a nakonec utvoří kůru. Zalijeme ji šálkem mléka, necháme rozvařit a přidáme 30g strouhanky. Ještě chvíli mícháme, pak odstavíme. Do vychladlé směsi přidáme 60g na kostky nakrájeného salámu a 4 natvrdo vařená a posekaná vejce. Dobře promícháme a mažeme na tmavý chléb. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Hříbky nakrájíme na tenké plátky, osolíme, osmažíme, pak smícháme s ušlehanými vejci a vlijeme na pánev s horkým olejem. Tato omeleta posypaná sekanou petrželkou nebo koprem je znamenitá se smetanovou omáčkou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Uchystáme si 10 vajec, rajčatový protlak, 2 papriky, citrón, olej, sůl a pepř. Nejprve uděláme ze 2 žloutků majonézu. Rajčatový protlak osolíme, opepříme, přidáme do něho na drobné kostičky nasekané 2 papriky a necháme chvíli podusit. Než vychladne, usmažíme z osmi vajec a dvou zbylých bílků osm tenkých omelet..Když máme připraveny omelety, přidáme do rajčatového protlaku majonézu, vymačkáme citrón, pečlivě promícháme a touto náplní spojíme vždy 2 omelety a máme andaluskou torti ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Celou zelenou papriku opražíme na horké plotně, pak ji oloupeme, zbavíme zrnéček, oloupáme 1 rajče a obojí jemně usekáme. Dáme do hrnečku s dvěma vejci, osolíme, opepříme a dobře ušleháme. Pak zpěníme na oleji kousek nakrájené cibulky, zalijeme ji obsahem hrnečku, omeletu zformujeme vidličkou a necháme ztuhnout. Hotovou přeložíme na polovinu, sesmekneme na talíř a přidáme hlávkový salát. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Osmahneme na oleji nadrobno nakrájený kousek cibulky, na ni přidáme na proužky nakrájené očištěné zelené papriky a plátky rajčat. Osolíme, opepříme, necháme chvíli podusit, pak zalijeme vejci rozšlehanými s vodou a solí. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na tento řízek stačí 1 vejce. Dno talíře posypeme lžící strouhanky, rozklepneme vejce, osolíme, opět posypeme strouhankou, přidáme lžíci mléka, dobře rozmícháme vidličkou a vlijeme na pánev, kde máme trochu cibulky osmažené naskleněno. Zformujeme vidličkou, aby řízek nebyl roztřepaný, a po obou stranách osmažíme. Nejlepší je s bramborovou kaší. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Připravíme si stejné množství plátků bílé veky jako vajec. Na každý plátek potřený máslem navršíme osolený tuhý sníh, do jeho středu vložíme syrový žloutek a dáme zapéci do trouby. Přizdobíme sekanou pažitkou a podáváme s hlávkovým salátem. Obměna: před dopečením můžeme posypat strouhaným sýrem a ještě na okamžik dát do trouby. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA