INGREDIENCE: 300 g zeleného hrášku, l cibule nakrájená na kostičky, 140 ml zeleninového vývaru, sůl, 4 velké listy hlávkového salátu, l lžička cukru, špetka pepře, 20 g másla, l lžíce nasekané petrželky. POSTUP PŘÍPRAVY: Hrášek dusíme s cibulí, zeleninovým vývarem a solí j pod pokličkou asi 20 minut na mírném ohni. (Mražený ! hrášek potřebuje jen 5 minut.) Listy salátu pokrájíme na proužky a s cukrem a pepřem přidáme k hrášku. Všechno necháme jednou vzkypět. Máslo položíme na zeleninu, aby se ..
INGREDIENCE: 800 g sterilovaných fazolových lusků, sklenka vína, 3 vejce, hladká mouka, tuk na smažení, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Fazolky scedíme a necháme okapat. Potom je namočíme do těstíčka, které připravíme z vajec, mouky a vína. Dobře ušlehané těstíčko osolíme a opepříme. Obalené fazolky smažíme v rozpáleném oleji a podáváme s bramborovou kaší. ..
INGREDIENCE: 5 květáků (1 kus o váze 200 g), 20 g másla, 50 g oleje, 50 g nakládaných hříbků, 250 g rajčat, česnek, 50 g cibule, trochu hladké mouky, sůl, mletý pepř, 2,5 cl červeného vina. POSTUP PŘÍPRAVY: Květáky očistíme a na 20 minut namočíme do osolené studené vody, pak opláchneme pod tekoucí vodou a celé vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Vařený květák vychladíme ve studené vodě a necháme odkapat. Na oleji odusíme na kolečka nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme, ..
INGREDIENCE: 800 g sterilovaných fazolových lusků, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 4 žloutky, 100 g tvrdého sýra na strouhání, pepř, sůl, petrželka, vývar. POSTUP PŘÍPRAVY: Fazolky scedíme, nasypeme do hrnce, podlijeme trochou vývaru a krátce podusíme. Podle chuti osolíme a opepříme. Mezitím z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji studeným vývarem a povaříme. Omáčku vlijeme k vysmahlým fazolkám, přidáme petrželku a polovinu nastrouhaného sýra. Směs vložíme do zapékací mísy, ..
INGREDIENCE: 1 kg velkých cibulí, na těstíčko 3 vejce, 1 dl sladké smetany, 150 g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, podle chuti sůl, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibule oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka (asi 7 mm). Těstíčko umícháme z vajec, smetany, mouky s práškem do pečiva a solí. Dobře prošleháme. Prstýnky cibulí vkládáme do vyšší vrstvy horkého tuku (nejlépe do fritézy) a smažíme dozlatova. Podáváme se zeleninovým salátem jako neobvyklou pochoutku hned po usmažení, jinak by prst ..
INGREDIENCE: 1 velký květák sůl. Omáčka: 50 g másla, 120 g hladké mouky, 300 g rajčat nebo 2 lžíce rajčatového protlaku, 1/2 cibule, 100 g čerstvých nebo 15 g sušených hub, 2 lžíce červeného vína, citrónová šťáva, 2 stroužky česneku, petrželka, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný květák uvaříme doměkka v osolené vodě, vyjmeme, necháme okapat a rozdělíme na porce, které na talířích přelijeme připravenou omáčkou. Na másle zpěníme nasekanou cibuli, osmahneme plátky hub a přidáme kolečka raj ..
INGREDIENCE: 600 g celeru, 80 g cibule, 2 vejce, 2 lžíce ovesných vloček, sůl, kmín, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupaný celer uvaříme ve slané vodě doměkka. Po vychladnutí ho nastrouháme nahrubo, přidáme osmahlou cibuli, mleté vločky, vejce, podle chuti osolíme a posypeme kmínem. Smícháme s nadrobno pokrájenou petrželkou. Rukou vytvarujeme středně velké karbanátky, obalíme je ve strouhance a dozlatova opečeme na rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. ..
INGREDIENCE: 10 větších cibulí, l lžíce másla, l vrchovatá lžíce hladké mouky, 400 g mletého vepřového nebo telecího masa, l rohlík, trochu mléka, l vejce, 50 g tence nakrájené slaniny, pepř, sůl, vývar z masoxu, strouhanka na zahuštění. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibule oloupeme a vložíme do vařící vody. Povaříme asi 5 minut, pak vyjmeme a necháme okapat. Vršky cibulí odřízneme, abychom mohli lžičkou část vnitřku vydlabat a aby se do cibule vešla nádivka. Příprava nádivky: Slaninu nakrájíme na proužky, ..
INGREDIENCE: 800 g sterilovaných fazolových lusků, pepř, sůl, tymián, petrželka, 4 vejce, hladká mouka, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Fazolové lusky okořeníme tymiánem a ve vlastním nálevu je prohřejeme. Pak je scedíme a necháme dobře okapat. Mezitím utřeme do pěny žloutky, přidáme posekanou petrželku, osolíme a vmícháme sníh z bílků. Okapané fazolky opepříme, obalíme v mouce, namočíme v připravené vaječné směsi a v rozpáleném oleji usmažíme dozlatova. Podáváme jako přílohu k drůbeži i k ma ..
INGREDIENCE: 600 g zmrazeného hrášku, sůl, 1,5 dl smetany (12 %), petrželka, špetka cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Zmrazený hrášek pokropíme vařící vodou a pod pokličkou dusíme 3 minuty. Přilijeme smetanu a dusíme, až se smetana částečně odpaří a zhoustne. Hrášek osolíme, osladíme, vmícháme usekanou petrželku a podáváme. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA