POSTUP PŘÍPRAVY: I. Do mísy se dá 800 g másla, nalije na ně trochu teplé vody a míchá, až se máslo rozpustí. Poté se přidají 2 vejce, si 300 g hrubé mouky, osolí, zadělá tuhé těsto, dobře vypracuje a dělají se knedlíky. Házejí se do vařící slané vody, hned vařečkou ode dna pohnou a vaří asi 10 minut. Sypou se tvarohem nebo houskou a polijí horkým máslem. II. Utře se 50 g másla, 50 g tvarohu, 1 vejce, 1 žloutek, trochu strouhané housky a soli. K tomu se dá asi 500 g mouky a mléka tolik ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 10 g soli, 30 g másla, 2 ½ dl vařícího mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory zalijeme vařící vodou, osolíme a vaříme doměkka. Vařené brambory šťouchadlem dobře rozmačkáme. Přidáme tuk a za stálého míchání po částech přiléváme vařící mléko. Dobře rozmícháme – lze našlehat metlou nebo šlehačem. ..
INGREDIENCE: 30 g sušených nebo 300 g čerstvých hub, 1 l vývaru z kostí a masoxu, 80 g tuku, 80 g hl. mouky, 1 cibule, sůl, kmín, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Sušené houby propláchneme, zalijeme trochou vývaru a vaříme doměkka. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme kmín, hl. mouku a připravíme světlou jíšku, zalijeme jí vývarem, dobře rozšleháme, uvedeme do varu, přidáme pepř a za častého vaříme nejméně 30 minut. Uvařené houby nakrájíme na malé kousky a přidáme do omáčky, kterou krátce povařím ..
INGREDIENCE: 500 g vepřového bůčku, 3 rohlíky, 1 vejce, 30 g margarínu, muškátový květ, mletý pepř, sůl, kmín, petrželová nať, mléko, hl. mouka. POSTUP PŘÍPRAVY: Bůček opereme ve vlažné vodě. Ostrým nožem uděláme středem kapsu na plnění. Rohlíky nebo veku nakrájíme na drobné kostky, zalijeme mlékem a necháme vsáknout, poté přidáme vejce, květ, pepř, drobně sekanou nať a margarin. Vše dobře promícháme. Nádivkou naplníme proříznutý otvor (kapsu) v mase, stejnoměrně jí urovnáme a otvor uzavřeme ..
INGREDIENCE: 1 kg špenátu, 70 g másla, 1 cibule, 6 – 8 stroužky česneku, 2 vejce, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraný a očištěný špenát krátce spaříme ve vařící vodě (při spařování špenátem mícháme, aby se spařil stejnoměrně). Vychladlý špenát umeleme. Na tuku zpěníme cibulku, přidáme špenát, česnek utřený se solí, pepř podle chuti a krátce povaříme. Nakonec vmícháme rozmíchané vejce a krátce podusíme. Hodí se jako příloha k uzeninám, vepřovému masu a bůčku. ..
INGREDIENCE: 400 g hladké mouky, 250 g másla nebo rostlinného tuku Hera, 3 lžíce kakaa, 4 lžíce mléka, l vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva, tuk a mouka na pekáč náplň: l kg měkkého tvarohu, 4 vejce, 2 lžíce másla, 200 g cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku, kakao, vanilkový cukr a prášek do pečiva smícháme, po lžících přidáváme mléko, zapracujeme změklé máslo a směs spojíme na hladké těsto. Přikryjeme folií a dáme do mrazničky ztuhnout. Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh smícháme s cukrem, tekut ..
INGREDIENCE: 1 l vody, 2 středně velké brambory, 2-3 stroužky česneku, sůl, špetka majoránky, lžička vepřového sádla nebo másla, tvrdší chléb. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vodě uvaříme rozkrájené brambory a po uvaření je vidličkou trochu rozmělníme. Přidáme jemně usekaný česnek (nebo jej utřeme se solí), majoránku a tuk. Vše nalijeme na talíř na rozkrájený tvrdý chléb. Varianta: Polévku lze připravit bez brambor, chléb můžeme osmahnout na sádle, do vařící vody lze vmíchat vajíčko, dochucení provést špe ..
INGREDIENCE: 500 g rybího filé, 2 menší jablka, l pomeranč, l mrkev, l lžíce sterilovaného hrášku, l sterilovaná okurka, 2 lžíce oleje, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, sůl, cukr, ocet Do vody dáme sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, ocet a přivedeme k varu. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vroucí okořeněné vody vložíme rybí filé a vaříme 10-15 minut. Poté filé z vývaru vyjmeme a necháme vychladnout. Jablka a pomeranče oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Mrkev oči ..
INGREDIENCE: 1 tvaroh, 1 rovná kávová lžička jedlé sody, přísady podle chuti (bylinky, česnek, kmín, zelenina, salám…), 1 lžička másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Tvaroh dobře rozmícháme se sodou, případně dalšími přísadami a necháme 10 minut uležet. V kastrolku rozpustíme lžičku másla, přidáme tvaroh a zamícháme. Necháme vychladit v misce. To je vše. Nevím, k jaké reakci tam dochází, ale tvaroh během těch 10 minut úplně změní strukturu a přestane mít tvarohovou chuť. Stane se z něj tavený, maz ..
INGREDIENCE: 1 ½ l vody, 400 g kysaného zelí, 400 g brambor, 1 cibule, 60 g másla, 30 g hl. mouky, 1 lžíce škvarků nebo kostičky nakrájené slaniny, sůl, pepř a kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Kysané zelí nakrájím na menší kousky, zalijeme vodou, přidáme sůl, a koření. Zvlášť smažíme na másle drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou a připravíme světlou jíšku. Jíšku rozšleháme ve vývaru se zelím, přidáme oloupané, na kousky nakrájené brambory a vaříme, až jsou zelí a brambory měkké. Polévku ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA