Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: I. Do mísy se dá 800 g másla, nalije na ně trochu teplé vody a míchá, až se máslo rozpustí. Poté se přidají 2 vejce, si 300 g hrubé mouky, osolí, zadělá tuhé těsto, dobře vypracuje a dělají se knedlíky. Házejí se do vařící slané vody, hned vařečkou ode dna pohnou a vaří asi 10 minut. Sypou se tvarohem nebo houskou a polijí horkým máslem. II. Utře se 50 g másla, 50 g tvarohu, 1 vejce, 1 žloutek, trochu strouhané housky a soli. K tomu se dá asi 500 g mouky a mléka tolik ..

OD BABIČKY | BRAMBOROVÁ KAŠE (Od Babičky)

INGREDIENCE: 1 kg brambor, 10 g soli, 30 g másla, 2 ½ dl vařícího mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory zalijeme vařící vodou, osolíme a vaříme doměkka. Vařené brambory šťouchadlem dobře rozmačkáme. Přidáme tuk a za stálého míchání po částech přiléváme vařící mléko. Dobře rozmícháme – lze našlehat metlou nebo šlehačem.   ..

OD BABIČKY | HOUBOVÁ OMÁČKA (Od Babičky)

INGREDIENCE: 30 g sušených nebo 300 g čerstvých hub, 1 l vývaru z kostí a masoxu, 80 g tuku, 80 g hl. mouky, 1 cibule, sůl, kmín, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Sušené houby propláchneme, zalijeme trochou vývaru a vaříme doměkka. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme kmín, hl. mouku a připravíme světlou jíšku, zalijeme jí vývarem, dobře rozšleháme, uvedeme do varu, přidáme pepř a za častého vaříme nejméně 30 minut. Uvařené houby nakrájíme na malé kousky a přidáme do omáčky, kterou krátce povařím ..

OD BABIČKY | VEPŘOVÝ BŮČEK NADÍVANÝ (Od Babičky)

INGREDIENCE: 500 g vepřového bůčku, 3 rohlíky, 1 vejce, 30 g margarínu, muškátový květ, mletý pepř, sůl, kmín, petrželová nať, mléko, hl. mouka. POSTUP PŘÍPRAVY: Bůček opereme ve vlažné vodě. Ostrým nožem uděláme středem kapsu na plnění. Rohlíky nebo veku nakrájíme na drobné kostky, zalijeme mlékem a necháme vsáknout, poté přidáme vejce, květ, pepř, drobně sekanou nať a margarin. Vše dobře promícháme. Nádivkou naplníme proříznutý otvor (kapsu) v mase, stejnoměrně jí urovnáme a otvor uzavřeme ..

OD BABIČKY | ŠPENÁT (Od Babičky)

INGREDIENCE: 1 kg špenátu, 70 g másla, 1 cibule, 6 – 8 stroužky česneku, 2 vejce, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraný a očištěný špenát krátce spaříme ve vařící vodě (při spařování špenátem mícháme, aby se spařil stejnoměrně). Vychladlý špenát umeleme. Na tuku zpěníme cibulku, přidáme špenát, česnek utřený se solí, pepř podle chuti a krátce povaříme. Nakonec vmícháme rozmíchané vejce a krátce podusíme. Hodí se jako příloha k uzeninám, vepřovému masu a bůčku.   ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | TVAROHOVÝ KOLÁČ STROUHANÝ

INGREDIENCE: 400 g hladké mouky, 250 g másla nebo rostlinného tuku Hera, 3 lžíce kakaa, 4 lžíce mléka, l vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva, tuk a mouka na pekáč náplň: l kg měkkého tvarohu, 4 vejce, 2 lžíce másla, 200 g cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku, kakao, vanilkový cukr a prášek do pečiva smícháme, po lžících přidáváme mléko, zapracujeme změklé máslo a směs spojíme na hladké těsto. Přikryjeme folií a dáme do mrazničky ztuhnout. Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh smícháme s cukrem, tekut ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | OUKROP

INGREDIENCE: 1 l vody, 2 středně velké brambory, 2-3 stroužky česneku, sůl, špetka majoránky, lžička vepřového sádla nebo másla, tvrdší chléb. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vodě uvaříme rozkrájené brambory a po uvaření je vidličkou trochu rozmělníme. Přidáme jemně usekaný česnek (nebo jej utřeme se solí), majoránku a tuk. Vše nalijeme na talíř na rozkrájený tvrdý chléb. Varianta: Polévku lze připravit bez brambor, chléb můžeme osmahnout na sádle, do vařící vody lze vmíchat vajíčko, dochucení provést špe ..

SALÁTY | RYBÍ SALÁT ALJAŠKA

INGREDIENCE: 500 g rybího filé, 2 menší jablka, l pomeranč, l mrkev, l lžíce sterilovaného hrášku, l sterilovaná okurka, 2 lžíce oleje, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, sůl, cukr, ocet Do vody dáme sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, ocet a přivedeme k varu. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vroucí okořeněné vody vložíme rybí filé a vaříme 10-15 minut. Poté filé z vývaru vyjmeme a necháme vychladnout. Jablka a pomeranče oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Mrkev oči ..

SÝRY | DOMÁCÍ TAVENÝ SÝR (Od Renaty z Karviné)

INGREDIENCE: 1 tvaroh, 1 rovná kávová lžička jedlé sody, přísady podle chuti (bylinky, česnek, kmín, zelenina, salám…), 1 lžička másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Tvaroh dobře rozmícháme se sodou, případně dalšími přísadami a necháme 10 minut uležet. V kastrolku rozpustíme lžičku másla, přidáme tvaroh a zamícháme. Necháme vychladit v misce. To je vše. Nevím, k jaké reakci tam dochází, ale tvaroh během těch 10 minut úplně změní strukturu a přestane mít tvarohovou chuť. Stane se z něj tavený, maz ..

OD BABIČKY | COURAČKA (Od babičky)

INGREDIENCE: 1 ½ l vody, 400 g kysaného zelí, 400 g brambor, 1 cibule, 60 g másla, 30 g hl. mouky, 1 lžíce škvarků nebo kostičky nakrájené slaniny, sůl, pepř a kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Kysané zelí nakrájím na menší kousky, zalijeme vodou, přidáme sůl, a koření. Zvlášť smažíme na másle drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou a připravíme světlou jíšku. Jíšku rozšleháme ve vývaru se zelím, přidáme oloupané, na kousky nakrájené brambory a vaříme, až jsou zelí a brambory měkké. Polévku ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz