INGREDIENCE: 500 g syrových brambor, 500 g vařených brambor, 200 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme, necháme je v cedníku okapat, vařené brambory rovněž nastrouháme, přidáme hrubou mouku, sůl a vejce. Vše dobře promícháme a vypracujeme těsto. Z těsta uděláme malé šišky. Jednu šišku zavaříme na zkoušku. Je-li těsto řídké, přidáme mouku. Knedlíky vaříme asi 5 minut po vyplavání z vody. Hodí se posypané smaženou strouhankou n ..
INGREDIENCE: 500 g masa, 30 g tuku, 1 cibule, 200 g čerstvých nebo 20 g sušených hub, 1 lžíce hl. mouky, sůl, kmín, pepř a masox. POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozehřátý tuk dáme zpěnit nadrobno na krájenou cibuli, přidáme nakrájené maso, které ze všech stran opečeme. Sušené houby předem 1-3 hodiny namáčíme (nejlépe den předem večer), pokrájíme, přidáme k masu, podlijeme vývarem a dusíme doměkka, přidáme sůl, kmín a pepř. Čerstvé houby pokrájíme na plátky a přidáváme k masu v polovině dušení. Příloha ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Pri výrobe Dolnozemskej klbásy je veľmi dôležité kvalitné, vyzreté mäso z väčšej ošípanej, ideálna hmotnosť pri porážke je 180-200kg. Mäso z menších kusov nemá svoju tuhosť, obsahuje vodu a výrobky by sa nadmieru zosušili. Použijeme stehno, pliecko, krajší bôčik. Mastné mäso obmedzíme, klbása nemá byť mastná. 10 kg mäsa pokrájame na väčšie kúsky a pomelieme na mlynčeku s 8mm dierami. Preosiatím cez sítko pridáme 220 až 250g sladkej kvali ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Pri výrobe Dolnozemskej klbásy je veľmi dôležité kvalitné, vyzreté mäso z väčšej ošípanej, ideálna hmotnosť pri porážke je 180-200kg. Mäso z menších kusov nemá svoju tuhosť, obsahuje vodu a výrobky by sa nadmieru zosušili. Použijeme stehno, pliecko, krajší bôčik. Mastné mäso obmedzíme, klbása nemá byť mastná. 10 kg mäsa pokrájame na väčšie kúsky a pomelieme na mlynčeku s 8mm dierami. Preosiatím cez sítko pridáme 220 až 250g sladkej kvali ..
INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu I až VIII, 400 g pečeného kuřecího masa, 3 rajčata, 150 g tvrdého sýra, 60 % oliv, l lžička sójové omáčky, sůl, oregano, zázvor, zelená nať na ozdobu, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Těsto položíme do olejem vymazané kulaté formy, povrch pokapeme olejem. Na těsto urovnáme plátky rajčat a mírně osolíme. Maso nakrájíme na tenké proužky a rozložíme na pizzu, Zakapeme sójovou omáčkou. Navrch dáme olivy, okořeníme a posypeme sýrem a dáme péci. Upečenou pizzu ozdobíme ze ..
INGREDIENCE: 250 g balkánského sýra, 2 cibule, 5 rajčat, l salátová okurka, 6 až 8 paprik (podle velikosti), 3 lžíce oleje, sůl, pepř. Rajčata spaříme nebo je ponoříme na minutu do vařící vody, vyjmeme je, sloupneme slupku a nakrájíme je na kousky. Papriky rozkrojíme, vyjmeme semena a žebra a nakrájíme je na nudličky. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pokud mají cibule ještě zelenou nať, nakrájíme ji na kroužky a použijeme do salátu rovněž. Mladou jemnou okurku neoloupeme a nakrájíme ji na ..
INGREDIENCE: 250 g tvarůžků, 1 cibule, 3 dl piva, česnek podle chuti, sůl, hořčice, kmín, ml. paprika. POSTUP PŘÍPRVY: Tvarůžky nakrájíme na kousky, cibuli na plátky a česnek na tenké plátky. Vše postupně ve vrstvách naskládáme do sklenice, prosypeme paprikou, hořčicí, zalijeme pivem a sklenici uzavřeme. Nechme minimálně týden odležet. ..
INGREDIENCE: 100 g ovesných vloček, 3 větší brambory, 2 lžíce tuku, 1 šálek mléka, 2 vejce, 100 g kořenové zeleniny, 1 1 l vody, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Tuk rozehřejeme v hrnci a osmahneme na něm vločky Zalijeme je vodou, rozmícháme, osolíme a přivedeme k varu. Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme vařit do polévky. V létě můžeme přidat drobně nakrájenou čerstvou kořenovou zeleninu, v zimě zmrazenou. Vaříme, až jsou brambory i zelenina měkké. Pak přidáme mléko, v němž jsme rozšlehali vejce, doch ..
INGREDIENCE: Vepřový bůček, plec bez kosti nebo ořez. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso opláchneme ve vlažné vodě a nakrájíme na stejné kousky. Dáme maso na pekáč, osolíme, okmínujeme, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a drobně krájený česnek (na 1 kg masa 1 cibule a 4 stroužky česneku), podlijeme vodou a dáme péci. Během pečení maso obracíme, přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou. Doměkka pečené kousky masa z pekáče vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zasmáhnem ..
INGREDIENCE: 1 konzerva rajského protlaku (rajské šťávy) nebo 400 g čerstvých rajčat, 80 g tuku, 80 g hl. Mouky, 1 l vývaru, 1 cibule, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře, na špičku nože skořice a tymiánu, sůl, cukr, ocet, 2 plátky citrónu. POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Do jíšky přimícháme rajčatový protlak nebo šťávu, zalijeme vývarem, pečlivě rozšleháme, uvedeme do varu, přidáme plátky citr&oacu ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA