INGREDIENCE: 2 l vody, 150 g hrachu, 50 g sádla, 1 cibule, česnek podle chuti, 60 g hl. mouky, sůl, pepř, majoránka, polévkové koření, 1 žemle a lžíce sádla n osmažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraný hrách důkladně propláchneme, namočíme do studene vody a necháme nabobtnat asi 4-5 hodin. Poté přidáme trochu vody a uvaříme jej doměkka. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a připravíme tak světlou jíšku. Jíšku zalijeme vodou, rozšleháme a za častého míchání povaříme. Přidáme hr ..
INGREDIENCE: 500 g hrubé mouky, 1 vejce, 3 dl vlažné vody nebo mléka, 2 housky, 10 g droždí, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy prosejeme mouku, kterou promícháme se solí. Z vlažné vody nebo mléka a droždí uděláme kvásek, který necháme vykynout, vlijeme na mouku a přidáme vejce. Těsto dobře propracujeme a přidáme na kostičky nakrájenou housku, vše promícháme a asi hodinu necháme kynout. Vykynuté těsto na vále rozdělíme na tři části a vypracujeme knedlíky. Vložíme je do vařící vody a vaříme 20 min ..
INGREDIENCE: Králičí předek a vnitřnosti bez jater, kořenová zelenina, čtvrtka hlávkového zelí, 1 cibule, 3 rajčata nebo rajský protlak, pepř, nové koření, bobkový list, 1 dl husté kyselé smetany, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Králičí maso opereme a dáme vařit do osolené vody s půlkou cibule i se slupkou, která polévku obarví. Když je maso měkké, zbavíme je kostí a jemně pokrájíme. Celer, petržel, mrkev i cibuli oloupeme, nakrájíme na silnější kousky, vložíme do dostatečně velkého kastrole, zalijem ..
INGREDIENCE: 50g cibule, 250g mladých výhonků, 200g šunky nebo 200g vařeného uzeného masa, hrst pažitky nebo petrželky, 2 lžíce oleje, sůl, špetka cukru, mletý pepř, 40g másla nebo rostlinného tuku, 8 vajec. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké kroužky. Mladé výhonky opláchneme, zbavíme ulpívajících slupek a dáme je okapat. Šunku nebo uzené maso nakrájíme na kostičky. Na pánvi na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme asi dvě třetiny výhonků a jednu minutu, za stál ..
INGREDIENCE: 250 g předvařené rýže, 250 g krup, 1 cibule, 100 g másla, 4 žloutky, 2 stroužky česneku, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Předvařenou rýži uvaříme podle základního návodu. Přidáme horké uvařené kroupy, které jsme den předem namočili, žloutky, na másle osmaženou cibulku, česnek utřený se solí a zbytek másla. Promícháme, podle chuti opepříme a dosolíme. Podáváme se zeleninovým salátem ..
INGREDIENCE: 50 g hovězího a 50 g vepřového masa, sůl, pepř, 1 vejce, 10 g cibule , sladká paprika, 10 g rajčatového protlaku, 10 g oleje, 10 g cibule, 3 g hladké mouky, 40 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 20 g paprikových lusků, 20 g rajčat, 20 g kysané okurky. POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli, sladkou papriku, vejce a dobře promícháme. Z masové směsi utvoříme karbanátek, který zprudka opečeme na zpěněné cibuli, zalijeme horkou vodou ..
INGREDIENCE: 250 g brambor, l00 g tvarohu, 1 vejce, lžička rajčatového protlaku, 5 lžic mléka, 5g másla, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory nakrájíme na silnější nudličky a upečeme na plechu v troubě. Tvaroh prolisujeme, rozmícháme se solí, protlakem a vejcem. Do máslem vymazaného pekáčku rozložíme upečené brambory, zalijeme mlékem, potřeme rozmíchaným tvarohem a zprudka zapečeme. Pokrm není vhodný při chorobách žlučníku a slinivky břišní. ..
INGREDIENCE: svazek ředkviček, 50 g měkkého salámu, l lžička hořčice, 3 vejce vařená natvrdot l lžička citrónové šťávy, 2 lžíce majolky, sůl, pepř POSTUP PŘÍPRAVY: Ředkvičky omyjeme, kořínek a chrast odstraníme a bulvičky nastrouháme. Salám nakrájíme na nudličky a vejce na kostičky. Vše smícháme s majolkou dochucenou hořčici a citrónovou šťávou. Důkladné promícháme a dochutíme solí a pepřem. Pomazánkou potíráme krajíčky černého chleba předem pomazaného máslem a zdobíme strouhaným sýrem posypaný ..
INGREDIENCE: 100g telecího masa, sůl, 20g šunky, 1 vejce, 10g mrkve, 3g hladké mouky, 10 g másla, pažitka. Drobně pokrájenou šunku, podušenou zeleninu a natvrdo vařené posekané vejce okořeníme pažitkou a promícháme. Touto směsí potřeme naklepaný, osolený plát masa, svineme a zavážeme nití. Nasucho opečeme, podlijeme a pečeme v troubě. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme nasucho opraženou a ve vodě rozmíchanou moukou, povaříme. Čerstvé máslo přidáme do hotového pokrmu. ..
INGREDIENCE: 4 středně velké cukety, 4 rajčata, 250g točeného salámu, hrstka oregana, sůl, 750g nemoučných brambor, 3 lžíce přeškvařeného másla, bílý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Cukety nakrájíme na slabší plátky. Rajská rozčtvrtíme a odřízneme stopky. Točený salám nakrájíme na kolečka. Oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky a lehce osušíme utěrkou. Ve velkém kastrole zahřejeme přeškvařené máslo. Přidáme brambory a osmažíme je za častého obracení asi 10 minut. Potom k bramborám přidáme plátky c ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA