INGREDIENCE: 140g másla, 8 žloutků, 50g moučkového cukru, 40g droždí, 500 g polohrubé mouky, sůl, asi 200 ml kávové smetany mouka na vál meruňkový džem, tuk na smažení, moučkový a vanilinový cukr na sypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Změklé máslo třeme do pěny s cukrem a žloutky. V malém množství vlažného mléka nebo smetany necháme vykynout rozdrobené droždí. Mouku prosijeme, doplníme solí a přidáme do mísy k třenému základu. S dobře vykynutým droždím pak vypracujeme s potřebným množstvím smetany těsto, ..
INGREDIENCE: 250 g mletého libového bůčku nebo vepřového ramínka, 3 lžíce sušené bramborové kaše nebo 2 vařené rozmačkané brambory, 1 vejce, ½ lžičky zázvoru, ½ lžičky ml. kmínu, ½ lžičky Vegety, špetka soli, na špičku nože kypřící prášek do pečiva, asi 1 dl vody, větší množství tuku na smažení. Příloha: bramborová kaše. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mletého masa vmícháme po částech vodu a vejce rozšlehané metlou. Pak přidáme koření, brambory a nakonec prášek do pečiva. Z masové sm ..
INGREDIENCE: 1kg vepřových jater, ½ kg vepřového masa, ½ kg vepřového bůčku, 5 vajec, sůl, pepř, majoránka, může se přidat i kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Játra a maso umeleme minimálně dvakrát na nejmenším oku strojku, přidáme vejce, sůl, pepř a majoránku, promícháme a plníme do malých sklenic, které plníme jen na 80% obsahu sklenice. Zavařujeme 1 ½ hodiny a druhý den 1 hodinu. ..
INGREDIENCE: 1kg vepřových jater, ½ kg vepřového masa, ½ kg vepřového bůčku, 5 vajec, sůl, pepř, majoránka, může se přidat i kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Játra a maso umeleme minimálně dvakrát na nejmenším oku strojku, přidáme vejce, sůl, pepř a majoránku, promícháme a plníme do malých sklenic, které plníme jen na 80% obsahu sklenice. Zavařujeme 1 ½ hodiny a druhý den 1 hodinu. ..
INGREDIENCE: 500 g vepřového masa (nejlépe kližky), 2,5 dl světlého piva, 1 lžíce hl. mouky, 4 stroužky česneku, krajíc staršího chleba, kmín, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájené na kostky osolíme, dáme na sádlo, trochu podlijeme pivem a dusíme doměkka. Měkké maso vyndáme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, přidáme strouhaný chléb rozředěný a rozšlehaný s pivem. Poté zvolna provaříme na hustou hladkou omáčku. Omáčku okořeníme třeným česnekem, kmínem nebo muškátovým květem a ..
INGREDIENCE: 180 g vařených a nastrouhaných brambor, 180 g polohr. mouky, 1 vejce, 100 g tuku, vegeta, sůl, na posypání mák a na potření vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze surovin zaděláme těsto, které necháme asi ½ hodiny odpočinout. Poté tvoříme preclíky, které potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1 kg bůčku uvaříme s 15 stroužky česneku, 10 kuliček pepřů, 5 kuliček nového koření, 5 bobkových listů a 1 lžíci soli (vaříme asi ¾ hodiny). Mezitím si připravíme kořenící směs: Smícháme 15 utřených stroužků česneku, 1 lžičku pepře, 1 lžičku sl. papriky, 1 lžičku kari koření, 1 lžičku orientálního koření, to vše zakapeme tabaskem a worcesterovou omáčkou. Teplý bůček pomažeme ze všech stran touto kořenící směsí, zabalíme do alobalu a po vychladnutí ho dáme na 6 dní ..
INGREDIENCE: 1 konzerva lančmítu, 3 dl sladké smetany (nebo šlehačky), l telecí párek nebo 100 g šunky, l lžička francouzské hořčice, větší špetka ostré papriky nebo čili POSTUP PŘÍPRAVY: Maso z konzervy pokrájíme, vložíme do mixéru, zalijeme šlehačkou nebo smetanou a rozmixujeme. Přidáme na nudličky nakrájenou šunku nebo párek, ochutíme hořčicí a ostrou paprikou, necháme vychladnout a používáme na chlebíčky, na plnění vajec, zeleniny apod. ..
INGREDIENCE: 1 balíček listového těsta, 2 konzervy játrové paštiky, 2 žloutky, vejce, l lžíce smetany, 100 g strouhaného sýra, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Listové těsto dáme do chladničky ztuhnout. Pak je tence vyválíme a nakrájíme na čtverečky. Plníme je játrovou paštikou, utřenou se žloutky, okraje potřeme vejcem rozšlehaným v mléce. Přeložíme a okraje dobře přitiskneme. Šátečky pak potřeme osoleným rozšlehaným vejcem, posypeme sýrem a upečeme. ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, sklenice kysaného zelí, hrst sušených hub (i vice), 250 ml šlehačky, 2 cibule, 4 stužky česneku, olej, ocet, hl. mouka, sůl, cukr, pepř, nové koření, bobkový list, ml. sladká paprika, Maggi. POSTUP PŘÍPRAVY: Sušené houby necháme přes noc namočené ve vodě. Cibuli a česnek necháme zpěnit do 4 lžic oleje. Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a dáme je do 2,5 l vody. Přidáme 8 kuliček nového koření 5 bobkových listů, sůl a přivedeme do varu. Poté přidá ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA