INGREDIENCE: 6 žloutků, 600 g pískového cukru, 2 vanilkové cukry, ½ l sladké smetany, kondenzované mléko, ½ l rumu, ½ rumové tresti. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky s cukrem ušleháme do pěny, přimícháme kondenzované mléko, převařenou a vychlazenou sladkou smetanu, rumovou tresť a rum. Smícháme a nalijeme do lahví. ..
INGREDIENCE: 200g polohrubé mouky, 200 g ml. cukru, 1 pomazánkové máslo, 1 lžíce rozinek, ½ prášku do pečiva. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku, cukr a prášek do pečiva smícháme, přidáme pomazánkové máslo a rozinky. Všechnu suroviny dobře promícháme a dáme do vymaštěné a vysypané formy. Pečeme asi 30 minut. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Utřeme 250 g másla do pěny, přidáme 200 g cukru, trochu vanilky, 4 žloutky, z poloviny citrónu strouhaná kura, trochu soli, 50 g zkynutých kvasnic, 1 kg mouky. Zaděláme vlažným mlékem a vypracujeme tuhé těsto. Vmícháme 100 g krájených mandlí, 100 g rozinek, a dáme kynout. Po vykynutí vytvarujeme bochánek (můžeme ho ozdobit nožem různými motivy) a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme pozvolna cca ¾ hodiny. ..
INGREDIENCE: 4 vejce, 200 g cukru krupice, 150 g umletého máku, 100 g hl. mouky, 1 dl oleje, 1,5 dl vody, 1 prášek do pečiva. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky s cukrem utřeme do pěny a postupně přidáváme olej a vodu. Do dobře ušlehaných žloutků zamícháme mouku, prášek do pečiva a umletý mák. Z bílků, do kterých jsme přidali špetku soli, ušleháme tuhý sníh, který pak jemně vmícháme do připravené směsi. Do dobře vymazané a moukou vysypané formy těsto nalijeme a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Beránka ..
INGREDIENCE: 1 kachna, sůl, 1 cibule, 4 lžíce oleje, kmín, 8 dl černého piva. POSTUP PŘÍPRAVY: kachnu uvnitř lehce osolíme. Cibuli nakrájíme na proužky a na oleji orestujeme. Kachnu po povrchu osolíme a posypeme kmínem. Dáme jí i s cibulí do pekáče a podlijeme pivem. Pečeme při 180°C doměkka. Během pečení poléváme vypečenou šťávou a pivem pečenou kachnu vyndáme a rozdělíme na porce. Pekáč se šťávou dáme na sporák, přidáme trochu vod y a krátce povaříme a scedíme. Podáváme s bramborov ..
INGREDIENCE: 1 kg vepřového bůčku, 250 g hovězího masa, 200 g kysaného zelí, 2 cibule, kmín, ml. pepř, ml. paprika, 4 stroužky česneku, hl. mouka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Bůček opláchneme, zbavíme kostí, rozřízneme na plát a rozklepeme. Hovězí maso umeleme společně s cibulí. Přidáme drcený kmín, ml. pepř a papriku, třený česnek a osolíme. Směs dobře promícháme a přidáme nadrobno nakrájené kysané zelí. Připravený plát potřeme směsí, maso zavineme, upevníme nití a na povrchu osolíme. Roládu polož ..
INGREDIENCE: 1 kg uzené krkovice, strouhanka, vývar z masa, rozsekané kopřivy, sůl, majoránka, sádlo, hrubá mouka, 3 stroužky česneku, 20 vajec. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené uzené maso nakrájíme na drobné kostičky. Do pěny rozmixujeme 20 vajec s hrstí majoránky. Přidáme 3 hrsti strouhanky, 4 naběračky vlažného vývaru z masa, 3 stružky česneku, hrst nasekaných kopřiv a nakrájené maso. Dle chuti osolíme, popřípadě ještě zahustíme strouhankou. Směs vylijeme na sádlem vymazaný a hrubou moukou vysypaný ..
INGREDIENCE: 1 kg předního masa z jehněte, 75 g rostlinného tuku, 1 dl mléka, 75 g cibule, 50 g hladké mouky, sůl, sladká paprika. POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně krájenou cibulku osmažíme v poloviční dávce tuku, přidáme papriku, zalijeme trochou vařící vody; vložíme vyprané, na stejné díly rozsekané maso, osolíme a dusíme pod pokličkou do měkka. Dušené jehně vyndáme pomocí drátěné naběračky, šťávu zahustíme předem připravenou světlou jíškou z druhé poloviny tuku a mouky, dobře promícháme, podle potře ..
INGREDIENCE: 1000g šunky v celku, strouhaná žemlová kůrka, 50g tuku, 30g mouky, 1 cibule, pár zrnek pepře a nového koření, 1 bobkový list, 1/4 l hovězího vývaru, sklenka madeirského či jiného dezertního vína. POSTUP PŘÍPRAVY: Uzenou šunku vaříme do m8kka, zbavíme kůže a dáme na pekáč. Na pánvičce si připravíme světlou jíšku, přidáme na drobno nakrájenou cibuli, koření, hovězí vývar a vše dobře povaříme. Nakonec přilijeme madeirské, omáčkou polijeme šunku, posypeme ji ještě strouhanou žemlovou k ..
INGREDIENCE: 140 g másla 140 g mouč. cukru, 140 g strouhané mléčné čokolády, 6 vajec, kůru z 1 citrónu, špetku mleté skořice, špetku tlučeného hřebíčku, 80 g strouhaných vlašských ořechů, 70 g strouhanky, 1 lžíce rumu, tuk a mouka na vymazání a vysypání formy a čokoládu na polevu. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo a cukr utřeme na pěnu. Postupně vmícháme 6 žloutků, jemně nastrouhanou citrónovou kůru, strouhanou čokoládu skořici a hřebíčky. Z bílků ušleháme nad parou hustý sníh, do kterého vmícháme nastrouh ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA