INGREDIENCE: 50g rostlinného tuku, 1 čerstvé vejce, několik rozinek, 400g jablk,100g hladké mouky, 50g strouhané housky, 50g pískového cukru, sůl, mletá skořice, 0,5 cl rumu, lžička práškového cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Na kuchyňský vál prosejeme mouku, uděláme důlek, do kterého dáme část rozšlehaného vejce, sůl, rum a studenou vodou zaděláme v těsto, rukou dobře propracujeme a protáhneme tak, že je tažné, hladké a nelepí se nám již na vál. Tak vypracované těsto podsypeme moukou, přiklopíme hrnkem ..
INGREDIENCE: Těsto: 1/2 kg polohrubé mouky, sůl, 1/4 l mléka, 30 g droždí, 100 g másla, 80 g cukru, 2 žloutky, vanilka, citronová kůra, 1 žloutek na potření. Tvarohová nádivka: 300 g tvarohu, 70 g cukru, 50 g másla, 2 vejce, vanilka, citronová kůra, trochu soli. Povidlová nádivka: 300 g švestkových povidel, cukr, 1 lžička rumu, citronová kůra. Drobenka: 50 g hl. nebo poloh. mouky, 1 lžíce cukru, 30 g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Z části vlahého mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek ..
INGREDIENCE: 500 g hladké mouky, 1 kostka droždí, 250 ml vlažného mléka, špetka cukru, 150 ml oleje, sůl, měkký salám a sýr Niva spolu umletý na masovém strojku, žloutek na potření, kmín nebo sezamové semínko na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Do části vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Ten přilijeme do mouky, přidáme ostatní přísady a důkladně vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu vyválíme kolo, ..
INGREDIENCE: 80 g kopru, ½ l vývaru z masa, kostí nebo masoxu, 80 g tuku, 80 g hl. mouky,¼ l šlehačky nebo ½ l smetany, sůl, cukr, ocet, lžička másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Do horkého tuku nasypeme hl. muku a připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem, dobře rozšleháme, osolíme a za častého míchání vaříme asi 30 minut. Pak omáčku zalijeme šlehačkou nebo smetanou, krátce povaříme, mírně okyselíme převařeným octem, přisladíme podle chuti a znova krátce povaříme. Steri ..
INGREDIENCE: 800 g syrových brambor, 200 g kysaného zelí, 1 větší cibule, 1 vejce, sůl, ml. pepř, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory nastrouháme, přidáme nadrobno nakrájené zelí, nastrouhanou cibuli, vejce, pepř a sůl a vše promícháme. Na tuku dorůžova pečeme placičky. ..
INGREDIENCE: Na těsto: 100 g hořké čokolády na vaření, 50 ml silné kávy, 140 g měkkého másla, 200 g cukru, 2 vejce, 200 g polohrubé mouky, 2 rovné lžičky prášku do pečiva, l lžička skořice, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, 100 ml mléka. Na krém: 600 g šlehačky, 2 lžíce cukru, l lžička skořice, máslo na vymazání dortové formy. POSTUP PŘÍPRAVY: Na kousky rozdělenou čokoládu dáme do kávy a necháme rozpustit, dobře promícháme, dokud není pěkně hladká. Dortovou formu vymažeme máslem. Máslo s cukrem naš ..
INGREDIENCE: 2 matjesy, l cibule, 70 g strouhaného křenu, 2 žloutky, l lžíce hořčice, 1/4 l kyselé smetany, citrónová stává, l lžíce nasekané petrželky, 4 ředkvičky, pepř, sůl, worcester. POSTUP PŘÍPRAVY: V husté kyselé smetaně rozšleháme jemně postrouhaný křen a dáme vychladit. Mezitím prolisujeme cibuli, utřeme ji s hořčicí a žloutky, přidáme na kostičky pokrájené rybí maso. Směs vmícháme do smetanového základu, přisypeme jemně pokrájenou petrželku a ředkvičky, dobře promícháme a znovu dáme o ..
INGREDIENCE: 1 ½ l vody, 50 g oloupaných brambor, 5 stroužků česneku, sůl, kmín, 80 g sádla, petrželka, 2 krajíce tmavého chleba. POSTUP PŘÍPRAVY: Nadrobno nakájené brambory se solí a kmínem uvaříme na bramborový protlak. Na talíř dáme lžičku sádla, třený česnek jemně nasekanou petrželku a na nudličky nebo kostičky nakrájený chléb předem osmažený na tuku. Vše přelijeme rozvařenými bramborami. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na pekáči se osmaží v sádle nebo másle všecka kořenová zelenina, přidá se několik zrnek pepře a nového koření, králičí maso rozkrájené na vhodné kousky se do toho vloží, osolí, když vysmáhlo, zaleje slabou polévkou a dusí pod pokličkou do měkka. Měkké maso se vyndá, zelenina protře přes síto, omáčka zahustí tvrdým strouhaným chlebem, dobře provaří a nalije na maso. Podává se s noky nebo houskovým knedlíkem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ze 100 g polohrubé mouky, 100 g tvrdého strouhaného sýra, 80 g mletých škvarků a 30 g másla, trošky soli a špetky pepře vypracuje se těsto s 1 vejcem a asi lžící vody. Nechá se asi hodinu odpočinout, poté se tence vyválí, nakrájejí se proužky, potírají vejcem a sypou strouhaným sýrem. Upečou se v dobře vyhřáté troubě. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA