INGREDIENCE: 1 menší kapusta, 1 lžíce tuku a 2 lžíce hladké mouky, hrst sušených hub, sůl, 3 lžíce rýže nebo trhaných krup. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapustu očistíme, opereme a nakrouháme. Nenecháme ji ležet, nýbrž ihned dáme vařit do slané vody s houbami. Zatím uděláme zlatou jíšku, polévku zahustíme, přidáme trhané krupky nebo rýži (předem spařenou) a spolu dovaříme. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Semeleme na masovém strojku 100 g jater a 2 žemle navlhčené v mléce. Utřeme 30 g rozpuštěného másla s 1 žloutkem, přidáme umletá játra a žemle, stroužek utřeného česneku, osolíme, opepříme a lehce vmícháme tuhý sníh ze dvou bílků. Ve vymaštěném a strouhankou vysypaném kastrolku pečeme v prudší troubě asi 15 minut. Svítek pokrájíme na drobné kostičky a vhodíme ho těsně před podáváním do vařící polévky a přidáme sekanou zelenou petrželku. ..
INGREDIENCE: Žemle, veku nebo obyčejnou vánočku, 3 vejce, 5 dl mléka, 500 g měkkého tvarohu, 50 g cukru krupice, citronová kůra, citronová šťáva, 10 g rozinek, 150 g margarínu nebo másla, vanilkový cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Tvaroh rozmícháme s vejcem, cukrem, kůrou a šťávou z citronu a vanilkovým cukrem, opláchnutými a spařenými rozinkami. Žemli nakrájíme na tenké plátky, které zvlhčíme mlékem, do kterého jsme rozšlehali 2 vejce. Pekáč vymastíme ½ dávky tuku, na dno rozložíme 1/3 ..
INGREDIENCE: 300 g hrachu, 200 g velkých krup, 1 cibule, 50 g slaniny, sádlo, sůl, pepř, majoránka, česnek. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraný hrách opláchneme v několika vodách, dáme do studené vody a necháme několik hodin máčen nejlépe přes noc. Poté hrách uvaříme v téže vodě doměkka. Zvlášť vaříme propláchnuté kroupy také doměkka, propláchneme vlažnou vodou a přidáme k okapanému hrachu. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a utřený česnek. Na sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, ro ..
INGREDIENCE: 800 g mletého masa, 200 g tvrdého sýra, sůl, pepř, 1 vejce. 1dl mléka. Na obalení: hl. mouka, vejce, strouhanka. POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso smícháme s jemně nastrouhaným sýrem, osolíme, opepříme, přidáme vejce rozšlehané v mléce. Směs pečlivě promícháme a uložíme krátce do lednice. Poté tvarujeme ploché 7 mm silné oválné řízky, postupně je obalíme v mouce, v osolených vejcích, rozšlehaných s mlékema strouhance. Smažíme po obou stranách v horkém oleji. ..
INGREDIENCE: 800 g vepřového masa 50 g másla 2 lžíce oleje 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) 2 cibule, citronová šťáva a kůra 2 dl bílého vína 2 lžíce hl. mouky, koření (5 celých pepřů, 4 nová koření, 2 bobkové listy, tymián) 5 dl kysané smetany, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme očištěnou a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, máslo, všechno koření, dílek citronové kůry a osmahneme. Očištěné a omyté maso osolíme, vloží ..
INGREDIENCE: 1 kg vepřové kýty nebo vykostěné plece, 1 sáčku zmrazené kořenové zeleniny, 1 větší cibule, 1/8 másla, 1 lžíce koření Divočina, 1 lžičky zázvoru, sůl, sklenka červeného vína, 100 g slaniny na prošpikování, sůl, olej, 2 lžíce hl. mouky, kelímek zakysané smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné maso prošpikujeme na nudličky nakrájenou slaninou, zbytek slaniny necháme na pečení, maso potřeme kořením Divočina, posypeme nadrobno nakrájenou cibulí, přelijeme rozehřátým máslem, podlijeme ví ..
INGREDIENCE: 1 sáček zmrazeného hrášku, 1 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 kostka zeleninového bujónu (nebo masoxu), petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Zmrazený hrášek vsypeme do cedníku, prolijeme teplou vodou a necháme okapat. V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a usmažíme žlutou jíšku. Zalijeme ji 1 1 l vody, promícháme nebo prošleháme a přivedeme do varu. Vsypeme okapaný hrášek, přidáme kostku bujónu nebo masoxu a vaříme asi 10 minut. Polévku dochutíme solí nebo polévkovým kořením, jemně ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 500 g teplých vařených bramborů se postrouhá, na vál se k nim přidá asi100 g mouky, 50 g jemné krupičky, 30 g omastku, 1 vejce, osolí se to a zpracuje v těsto jako na knedlíky. Rozválí se na 1 cm silně, nakrájejí větší čtverce, doprostřed každého se dá lžíce vařeného uzeného masa, drobně krájeného a smíchaného se stejným množstvím drobně krájených tvrdých vajíček. Zabalí se to, dobře přimáčknou a závinky se usmaží na sádle nebo jiném omastku. Podávají se ihned horké se ..
INGREDIENCE: l konzerva tuňáka v oleji, 4 rajčata, 2 papriky (červená a zelená), l cibule, l menší pórek, l skleníková okurka, několik sterilovaných žampionů, sůl, pepř, citrónová šťáva. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno. Žampiony nakrájíme na plátky. Pokud máme žampiony čerstvé, pokrájíme je na plátky, osolíme a na troše oleje nebo másle podusíme, až se odpaří vzniklá šťáva. Pak necháme vychladnout a vmícháme do salátu. Tuňáka vyklopíme z konzervy, vidlič ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA