INGREDIENCE: 1 mrkev, 4 větší brambory, 2 stroužky česneku, sůl, 1 vejce, 2 lžíce mouky nebo ovesných vloček, kari, pepř, trochu majoránky, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev a brambory nastrouháme, přidáme utřený česnek, mouku, vejce, osolíme a okořeníme. Dobře promícháme a tvoříme placičky, které smažíme na tuku (nejlépe na sádle) z obou stran dozlatova. ..
INGREDIENCE: 200 g hovězího masa, 50 g sádla, 3 cibule, špetka kmínu a pepře, 1 l zeleninového vývaru, 2 pálivé papričky, lžička sl. Papriky, 300 g brambor, 2 rajčata. POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté maso nakrájíme na kostičky. Cibuli pokrájíme nahrubo a ve větším kastrole jí osmahneme na sádle, až zesklovatí. Přidáme nakrájení maso a osmažíme ho ze všech stran. Poté vložíme nakrájené pálivé papričky, nakrájená rajčata, ml. papriku, osolíme a opepříme. Přelijeme vývarem a vaříme na mírném ohni, ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 150 g hrubé mouky, sůl, 100 g sádla neb másla na omaštění, na posypání mouč. cukr smíchaný s mákem nebo strouhaný tvaroh s cukrem. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky, zalijeme osolenou vroucí vodoua a uvaříme doměkka. Vodu z brambor zpola scedíme, obrácenou vařečkou uděláme do brambor několik děr až ke dnu a do těchto otvorů nasypeme mouku, přikryjeme poklicí, postavíme na mírné teploa necháme 20 minut stát, až se mouka prop ..
INGREDIENCE: 500 g vepřového masa (plecko nebo krček), 2 cibule, 40 g sádla, sůl, ml. paprika,10 g sušených hub, 1 lžíce hl. mouky, vývar, 300 g hlávkového zelí, 1 lžička cukru, 2 dl kysané smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme na kostky pokrájené maso a opražíme. Zaprášíme ml. paprikou, krátce opečeme a přidáme předtím namočené sušené houby, osolíme, podlijeme vývarem a dusíme téměř doměkka. Štábu zahustíme moukou, přidáme pokrájené zelí, osladí ..
INGREDIENCE: 250 g bílých fazolí, kořenová zelenina ( mrkev, celer, petržel), 1 uzené koleno, 80 g sádla, 2 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 2 velké cibule, 3 čerstvé zelené papriky, 2 rajčata, 2 klobásy ( asi 250 g ), sladká smetana, mletá sladká paprika, hladká mouka, sekaná petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve přes noc namočíme 250 g bílých fazolí. Na trošce sádla osmahneme dohněda na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu ( 50 g mrkve, 50 g celeru a 50 g petržele ) a přidáme fazole i s vod ..
INGREDIENCE: 100 g hrubé nebo polohrubé mouky, l vejce, 2 lžíce vody, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prosejeme, přidáme vejce a vodu a uděláme těsto. Těsto lehce vyválíme a placku necháme proschnout. Po uschnutí svineme do válečku a nakrájíme na části. Kusy těsta nakrájíme asi na půl centimetru široké pásky, z nichž pak krájíme čtverečky. Ihned po nakrájení je rozházíme po vále. Čtverečky vložíme do vařící osolené vody a po vyplavání na povrch je procedíme a prolijeme studenou vodou a trochou výva ..
INGREDIENCE: 4 vepřové kotlety, sůl, pepř, 1 1 dl mléka, 1 vejce, 1 lžička hl. mouky, 100 g uzeného sýra, 1 cibule, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety na okrajích nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme a po obou stranách osmahneme na horkém oleji. Vyjmeme je a dáme na teplo. Do zbytku oleje vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a lehce i opečeme. Tuk i s cibulí vlijeme do pekáče, na něj položíme opečené kotlety, mírně je podlijeme, dáme do horké trouby a pod vrchním dílem pekáče zapékáme. ..
INGREDIENCE: 4 mrkve, 250 g měkkého tvarohu, l dl mléka, muškátový květ, sůl, cukr, citrónová šťáva. POSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev očistíme a nastrouháme. Ochutíme citrónovou Šťávou a lehce osladíme. Mrkev umícháme s tvarohem dohladka. Pomazánku podle potřeby můžeme zředit trochou mléka. Ochutíme muškátovým květem, soli a podáváme. Tip: Měkký tvaroh můžeme též nahradit 200 g lučiny a 50 g taveného sýra. Na ochucení použijeme místo muškátového květu pažitku. ..
INGREDIENCE: 1,5 l vody, 400 g oloupaných brambor, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), několik růžiček květáku, cibule, 50 g tuku, 30 g hl. mouky, sůl, pepř, houby majoránka, 3 stroužky česneku, polévkové koření, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně pokrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme hl. mouku a za stálého míchání uděláme světlou jíšku. Zalijeme vodou nebo vývarem z masoxu, přidáme na kostičky nakrájené brambory, nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, pokrájený květák, ..
INGREDIENCE: 500 g oloupaných brambor, 100 g hl. mouky, 1 vejce, 5 lžic mléka, sůl, pepř, majoránka, česnek, sádlo. POSTUP PŘÍPRAVY: Barbory nastrouháme na struhadle, necháme ustát a na cedníku necháme okapat. Do takto připravených brambor přidáme mouku, mléko a vejce. Těsto osolíme, okořeníme pepřem, majoránku a utřeným česnekem. Vše dobře promícháme. Na pánvi s rozehřátým sádlem pečeme placičky silné asi 5mm po obou stranách dozlatova. Bramborák musí být po upečení křupavý, proto ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA