INGREDIENCE: 100 g vepřových nebo hovězích jater, 80 g tuku, 80 g hl. mouky, 1 cibule, 1 litr vývaru, kmín, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem, rozšleháme, osolíme, opepříme a za častého míchání povaříme nejméně 30 minut. Odblaněná játra naškrábeme, rozmícháme s trochou vývaru a za stálého míchání vlijeme do přecezené omáčky a krátce povaříme. Do hotové omáčky přidáme syrové máslo. ..
INGREDIENCE: 500 g vařených brambor, 100 g hrubé mouky, 100 g hrubé krupice, 1,5 dl mléka,1 vejce, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Vařené brambory nastrouháme nebo protlačíme přes lis, přidáme mouku, krupici, vejce a osolíme. Promícháme, podle potřeby přidáme mléko a vypracujme středně tuhé těsto. Těsto rozdělíme na čtyři části, ze kterých na vále vypracujeme podlouhlé knedlíky. Vložíme do vařící vody a vaříme asi 18 minut. Po vyjmutí z vody ihned krájíme na plátky. Nebo z těsta vyválí ..
INGREDIENCE: 1 cibule, 1 větší celer, 3 – 4 brambory, sůl, 1 lžíce tuku, 1 lžíce hladké mouky a zelené koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Na omastku zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme nakrouhaný očištěný celer a dozlatova jej osmažíme. Pak zaprášíme moukou, zalijeme vodou, osolíme, přidáme oškrábané, drobně krájené brambory a uvaříme do měkka. Podle libosti opepříme nebo raději okořeníme zelenými natěmi. ..
INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu I až VIII, 100 g sýra Istambul, 100 g salámu Vysočina, 150 g Mozzarelly nebo Blaťáckého zlata, 6 lžic kečupu, 2 vejce, l lžička sušené bazalky nebo oregana, několik ředkviček. POSTUP PŘÍPRAVY: Balkánský sýr nastrouháme na hrubém struhadle, Blaťácké zlato nakrájíme na plátky, salám na nudličky. Těsto rozložené na plechu potřeme základní omáčkou nebo kečupem, rozložíme na něm plátky Blaťáckého zlata a stejnoměrně naneseme směs ze strouhaného balkánského sýra, ..
INGREDIENCE: 250 g kostí, 250 g kořenové zeleniny, 100 g rýže, vývar ze zeleniny a kostí, 40 g másla, 40 g hladké mouky, sůl, 2 žloutky. POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu a kosti uvaříme ve vodě a zvlášť si uvaříme rýži. Rozpustíme máslo, vsypeme do něho mouku a osmažíme do světležluta. Jíšku zředíme studenou vodou a za stálého míchání povaříme. Když je zelenina měkká, vývar procedíme. Zeleninu nakrájíme a vložíme do polévkové mísy. Jíšku dáme do vývaru, přidáme ostatní suroviny, polévku povaříme, osol ..
INGREDIENCE: 2 šálky hrubé mouky, 2 žloutky, 5 lžic sladké smetany, podle potřeby vody, 2 lžíce másla, l šálek sladké smetany, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky rozšleháme se smetanou, vodou a solí, nalijeme do proseté mouky a lehce spojíme (nevypracujeme). Navlhčenou lžící vykrajujeme noky a vhazujeme je do vařící vody. Jakmile vyplavou na povrch vyjmeme je děravou naběračkou, necháme okapat a prohřejeme na másle se smetanou. Podáváme ihned jako vložku do polévky, ke guláši nebo kuřeti na paprice ..
INGREDIENCE: Vepřové kotlety a jablka dle potřeby, sůl, mletý pepř, mletá pálivá paprika, tuk, cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety rozpícháme vidličkou, osolíme, posypeme pepřem a pálivou paprikou a na rozpáleném tuku na pánvi po obou stranách rychle opečeme. Potom je vložíme do remosky s trochou tuku a na kotletu položíme polovinu oloupaného a jadřince zbaveného jablka. Posypeme špetkou cukru, přiklopíme a pečeme ( cukr zkaramelizuje a jablko přidrží na kotletě). Podáváme s bramborovou kaší a zele ..
INGREDIENCE: 2 kg škvarků, 1 kg syrové vepřové plece, 3 cibule, 2 lžíce sádla, 10 vajec, 200 kelímek plnotučné hořčice, 4 feferonky nebo lžička ostré papriky (není však nezbytná), 3 sklenice 0,7 l zeleninového leča, l lžíce pepře, 200 s sterilovaného hrášku, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Škvarky a vepřovou plec bez kosti umeleme na masovém strojku. Cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle osmažíme dožluta. Vmícháme papriku nebo pokrájené či roztlučené feferonky a společné s cibulí je krátce osmahneme. Pak ..
I když ruský, u nás již zdomácněl POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí a vepřové maso a drobně rozsekané kosti se dobře omyjí ve studené vodě, dají do hrnce, zalijí studenou vodou a uvedou do varu. Zvolna vaříme. Přidáme sůl, nové koření, bobkový list, cibuli, polovinu očištěné zeleniny a vaříme do změknutí. Zeleninu a maso vyndáme dřív, hovězí maso necháme vařit déle. Po vyjmutí hovězího masa vývar procedíme, přidáme druhou polovinu očištěné zeleniny, nakrájené hlávkové zelí, oloupané a na kostičky nakráj ..
INGREDIENCE: 4 větší vepřové kotlety, 1 cibule, 2 lžíce másla, 1 dl bílého vína, 2 lžíce hl. mouky, 2 dl smetany, 1 lžička hořčice, 2 lžíce mléka, talířek čerstvých hub, sůl, pepř, trochu cukru, 1 lžíce octa, několik snítek kopru. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové kotlety na okrajích nařízneme, naklepeme, osolíme a opékáme na rozehřátém másle po obou stranách. Opečené kotlety vyjmeme, ve výpeku zpěníme pokrájenou cibuli, podlijeme ji vodou, přidáme hořčici a pepř, vrátíme zpět maso, vše vložíme do tro ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA