INGREDIENCE: 200 g sýra (ementál, eidam, gouda apod.), 3 vejce vařená natvrdo, 1 paprika kapie, 1 cibule, l kelímek zakysané smetany nebo bílého jogurtu, 1 stroužek česneku, sůl, petrželka POSTUP PŘÍPRAVY: Sýr jemné nastrouháme, přidáme vejce nakrájená na kostičky, papriku nakrájenou na tenké nudličky, cibuli nadrobno, česnek rozetřeme se špetkou soli. Mírné osolíme, zalijeme smetanou nebo jogurtem a promícháme. Natíráme na tmavý chléb s máslem nebo na opečený toastový chléb. Ozdobíme snítkou ..
INGREDIENCE: 4 větší jablka, 1/2 celeru, 4 lžíce nasekaných jader vlašských ořechů, l citrón, l malý pórek, sůl, 1/2 lžičky cukru, špetka kari, l kelímek bílého jogurtu (nebo zakysané smetany). POSTUP PŘÍPRAVY: V šálku vody rozpustíme 1/2 lžičky soli, cukr, kari a šťávu z l citrónu. Jablka nakrájíme na kostičky, celer nastrouháme a hned zalijeme připravenou zálivkou. Pórek nakrájíme na velmi jemná kolečka a promícháme s jablky a celerem. Salát rozdělíme do misek, přelijeme jogurtem a posypeme ..
INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu I až VIII, 3 rajčata, 600 g očištěných a nakrájených hub, 200 g šunkového salámu, 100 g nastrouhaného čedaru, l lžíce petrželky, pepř, sůl, l lžíce másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle podusíme čerstvé houby, osolíme je a opepříme a necháme mírně zchladnout. Na těsto ve formě nebo na pekáči rozložíme kolečka salámu, na ně dáme podušené houby a plátky rajčat, posypeme strouhaným sýrem, nasekanou petrželkou, osolíme, opepříme a upečeme dozlatova. Dávka stačí n ..
INGREDIENCE: 300 g hrachu, 250 g vepřových kostí, 250 g kořenové zeleniny, 50 g tuku, 30 g hladké mouky, sůl, majoránka, česnek. POSTUP PŘÍPRAVY: Hrách přebereme, přes noc namočíme do studené vodě a druhý den je v téže vodě uvaříme. Zeleninu a kosti očistíme, opereme a uvaříme polévku. Vařený hrách prolisujeme sítem a poléváme vodou, v němž se vařil. Nakrájenou cibuli osmažíme na tuku dožluta. Nasypeme do ní mouku, opražíme ji a stáhneme z ohně. Jíšku zředíme studenou vodou a za stálého míchání ..
"Zobání oříšků" si Češi vyloženě oblíbili, i když co do množství to občas přehánějí. V normální míře mají ale oříšky překvapivě pozitivní účinky. Některé druhy například pomáhají hubnout, jiné slouží jako zdroj vitamínů nebo pomáhají usnout... /* */ Vlašské ořechy: snižují cholesterol Strava obohacená o vlašské ořechy snižuje hladinu cholesterolu až o 0,3 mmol/l. Dokazuje to třináct studií, kterých se zúčastnilo více než 365 lidí. Stačí vám 30 g denně a výsledky budou vidět už za ..
INGREDIENCE: 250 ml mléka, 40 g másla, 1 lžíce rumu, 150 g poloh. mouky, špetka soli, 2 vejce,50 g rozinek, 2 banány, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Mléko, máslo, rum a sůl dám do kastrolu, přivedeme k varu a za stálého míhání přisypáváme mouku a tak dlouho na mírném ohni mícháme, až se těsto nechytá dna kastrolu. Odstavíme z ohně, rychle vmícháme jedno vejce, necháme trochu vychladnout a potom důkladně vmícháme druhé vejce. Banány oloupeme, nakrájíme na kolečka nebo kostičky a vmí ..
INGREDIENCE: 100 g velkých krup, 1 lžíce, sádla, 2 cibule, 1,25 l vývaru z vepřového masa, 250 ml přecezené a rozmíchané vepřové krve, 6 stroužků česneku, majoránka, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvaříme doměkka kroupy, propláchneme je studenou vodou a necháme odkapat. V hrnci zpěníme na sádle nakrájenou cibuli, zalijeme jí vývarem, do vroucí polévky nalijeme za stálého míchání krev, krátce povaříme, přidáme odkapané kroupy a prohřejeme. Dochutíme utřeným česnekem, solí, pepřem ..
INGREDIENCE: 100 g velkých krup, 1 lžíce, sádla, 2 cibule, 1,25 l vývaru z vepřového masa, 250 ml přecezené a rozmíchané vepřové krve, 6 stroužků česneku, majoránka, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvaříme doměkka kroupy, propláchneme je studenou vodou a necháme odkapat. V hrnci zpěníme na sádle nakrájenou cibuli, zalijeme jí vývarem, do vroucí polévky nalijeme za stálého míchání krev, krátce povaříme, přidáme odkapané kroupy a prohřejeme. Dochutíme utřeným česnekem, solí, pepřem ..
INGREDIENCE: 500 g rybího filé nebo vykostěných ryb, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 vejce, rohlík namočený v mléce, 50 g hl. mouky, sůl, ml. pepř, 100 g strouhanky, olej na smažení. Nálev: 1 l vody, 300 ml octa, 100 g cukru, 200 g mrkve, 200 g celeru, 1 petržel, 100 g červené cibule, 1 svazek kopru, celý pepř, nové koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Ryby umeleme spolu s cibulí a česnekem. Přidáme vejce, na kousky natrhaný rohlík a podle potřeby zahustíme ..
INGREDIENCE: 500 g cibule, sůl, rostlinný olej, kmín, cukr a ocet. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nakrájíme na kolečka, vhodíme do osolené vody, povaříme a scedíme. Vezmeme jednu čerstvou cibuli, kterou nakrájíme na drobné kousky a osmažíme na oleji. Jakmile cibule zpění, přidáme k ní povařenou a okapanou cibuli, dochutíme solí, kmínem a podle chuti cukrem a dusíme do měkka. Poté již jen dochutíme octem. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA