POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané okurky zbavíme jader, rozkrájíme na větší nudle a podusíme na oleji. Potom je zalijeme bujónem, přisolíme a okořeníme bílým pepřem. Povařené ochutíme citrónovou šťávou a cukrem. Zjemníme sladkou smetanou s rozšlehanými žloutky, promícháme s usekanou zelenou petrželkou a vychlazené podáváme. ..
INGREDIENCE: 3 vejce, sůl, pepř, 1 lžičky ml. papriky, 50g poloh. mouky, 2 plátky bílé želatiny, 200g lučiny, 50g eidamu, 50g sušených rajčat, pažitka, 6 plátků šunky. POSTUP PŘÍPRAVY: Rozpálíme troubu na 220°C a plech vyložíme alobalem. Oddělíme vejce. Z bílků našleháme tuhý sníh. Žloutky spolu s kořením a 2 lžícemi chladné vody utřeme do pěny. Tu potom společně s moukou zapracujeme do bílkového sněhu. Těsto rozetřeme na plech a pečeme asi 10 minut. Želatinu namočíme na 3 minuty do chlad ..
INGREDIENCE: 1 kg panenské vepřové nebo vepřové kýty, 200 g slaniny, 150g cibule, 4 g česneku, sůl, pepř, 150g oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso nakrájíme na malé špalíčky o váze 35 g. Na kovovou jehlu napichujeme střídavé špalíček masa. plátek slaniny, plátek cibule, vše potřeme utřeným česnekem se solí, olejem a pepřem.Špíz necháme uležet v chladu nejméně 2 hodiny. Uleželý špíz opékáme zvolna ze všech stran na horkém oleji. Můžeme též špíz opékat na roštu a během pečení potírat česnekem ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvé fazolové lusky nakrájíme na plátky a uvaříme v osolené . Necháme vychladnout a přidáme usekaný čerstvý kopr, jemně krájenou cibuli. Spojíme zálivkou z oleje, octa, soli, pepře a s dobře vyšlehaným syrovým celým vejcem. ..
INGREDIENCE: 1 králík, játra z 1-2 králíků, 150g anglické slaniny na vyložení formy, 2 cibule, 2 vejce, 100g slaniny vcelku, 150g vepřového vařeného sádla, sůl, paštikové koření nebo pepř, zázvor, tymián a strouhaný muškátový oříšek. POSTUP PŘÍPRAVY: Králíka vykostíme. Játra a 100 g slaniny nakrájíme na drobné kostičky. Králičí maso s cibulkou umeleme na masovém strojku. K umleté směsi přidáme vejce, sůl, paštikové koření a vše dobře promícháme. Nakonec vmícháme játra a slaninu. Plátky anglic ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do hustého sněhu ze 7 bílků se lehce vmíchá 210 g moučkového cukru, 80 g strouhané housky, a 130 g strouhaných mandlí. Peče se do růžova, za studena rozkrojí a plní krémem. Krém: 150 g čerstvého másla se utře se 2 žloutky a 150 g vanilkového cukru. Poté se přidají za stálého tření 3 lžíce studené černé kávy, uvařené z 20 g kávy, a opět s to hodně tře. Dort se krémem pomaže i nahoře, případně se dělají trubičkou hubinky, nebo se posype sekanými opraženými mandlemi. Též ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Větší kousek slaniny se pokrájí na drobné kostičky a rozpustí, pak se vtom osmaží 3 lžíce hrubé krupice do zlatova. Zaleje se to odvarem z kostí a zeleniny, osolí, povaří až krupice je měkká, přidá se dle potřeby kostka polévkového koření a zasmaží, není-li takto dosti chutná. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso z kýty, ze žebra nebo hřbet se naklepe, je-li příliš tučné, ořeže se lůj, maso osolí, potře rozetřeným česnekem, vloží do pekáče, dusí asi hodinu na plotně a pak za častého podlévání vodou v troubě peče. Když je pečeně na jedné straně červená, obrátí se a dopeče. Omáčka se zapráší moukou a procedí na maso úhledně nakrájené. Podává se s brambory a kapustou. ..
INGREDIENCE: 1 menší kuře (asi 60-80dkg), 50g oleje, 70g cibule, 10 dl vína šery, 21/a žloutku,2 menší stroužky česneku, 60 g mandlí, sůl, pepř, šafrán, zelená petržel. POSTUP PŘÍPRAVY: Menší kuře se vykuchá, očistí, opláchne, zbaví kůže a vykostí. Maso se nakrájí na větší kostky, osolí, opepří, krátce opeče na horkém oleji a vyjme. Ve zbylém oleji se lehce osmahne jemně nakrájená cibule, přidá se opečené kuřecí maso a zalije se vínem šery. Dusí se do měkka, podle potřeby s trochou sil ..
INGREDIENCE: 1/2 kostky tvarohu nebo kostka sýra žervé, malý kelímek bílého jogurtu, 200 g šunky (nebo šunkového salámu), 1 malá cibulka, malý stroužek Česneku, 2 lžíce citrónové šťávy nebo nakyslého bílého vína, na ozdobu petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Tvaroh smícháme s jogurtem a utřeme dohladka, šunku umeleme nebo nadrobno nasekáme, cibulku velmi jemně nakrájíme a česnek utřeme se Špetkou soli nebo nastrouháme na jemném struhadle. Vše smícháme a zředíme citrónovou šťávou nebo ví ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA