INGREDIENCE: 500 g hladké mouky, 500 g polohrubé mouky, větší špetka soli, l vanilkový cukr, 4 žloutky, kvásek ze 100 g droždí (ti. 2 a 1/2 kostky), 60 g cukru, 3 dl mléka, 500 g rostlinného tuku (Hera nebo Hera + máslo), strouhaná citrónová kůra, různé náplně (maková, tvarohová, jablečná, povidlová apod.), rum a moučkový cukr na obalení.POSTUP PŘÍPRAVY: Do vlažného mléka s cukrem a lžící mouky rozdrobíme droždí a necháme ho na teple vykynout. Do mísy prošijeme oba druhy mouky, přisolíme, přidám ..
INGREDIENCE: 500g hladké mouky, 90g másla, 70g cukru, 3 žloutky, 25g droždí, 1dcl smetany, 30g oloupaných slunečnicových semínek, 1 sáček vanilkového cukru, špetka tlučeného badyánu, půl lžičky soli, mouka na vál, tuk na plech, 1 vejce na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: U přípravy kynutého těsta je nejdůležitější, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu, proto je včas vyndáme z lednice. Do vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme droždí, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek. ..
INGREDIENCE: 1 kg hladké mouky, 200 g cukru, 300 g másla, 4 žloutky, 84 g droždí, 1/2 lžičky soli, necelý 1/2 l smetany nebo mléka, 1 vanilkový cukr, 1 vejce na potření.Drobenka: 3 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce cukru, l lžíce másla.POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrůlku ohřejeme trochu mléka dovlaha, přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a trochu mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy prošijeme mouku, cukr a sůl, vlijeme vzešlý kvásek a smícháme. Přidáme žloutky, rozehřáté máslo, vanilkový cukr a vlahé mlé ..
INGREDIENCE: 1 kg polohrubé výběrové mouky, 60 g čerstvého droždí, 250 g másla (Hery), 200 g cukru, 2 vejce, 4 žloutky, asi 1/4 l mléka, 1/4 l sladké smetany, citrónová kůra, špetka muškátového oříšku, špetka soli, tuk na plech.POSTUP PŘÍPRAVY: Vlažné mléko osladíme, rozdrobíme do něj droždí a necháme vzejít kvásek. Mouku prošijeme do mísy, přidáme žloutky a vejce, sůl, citrónovou kůru a muškát, cukr, kvásek a vlahou smetanu. Promícháme, přidáme rozpuštěné máslo a zaděláme hladké těsto. Přikryje ..
INGREDIENCE: 1 kg mouky (polohrubé nebo hladké + polohrubé), 2 menší zarovnané lžičky soli, 20 dkg cukru, 1vanilkový cukr, citrónová kůra, mandle, rozinky (nejlépe předem máčené v čaji příp. s rumem), 20 –25 dkg tuku (rozpustit), 3 žloutky, 5 –6 dkg droždí (kvásek), 1/2 l vlažného mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mouky (pokojové teploty) vmícháme všechny sypké přísady a dobře promícháme. Připravíme si kvásek (z trochy mléka, cukru + rozdrobené droždí), promícháme a necháme u tepla kynout). Pak h ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Dej do mísy 25 až 30 dkg másla, sádla anebo husího, kachního sádla, 20 dkg cukru, 1 dkg soli, citrónové, pomerančové kůry, vanilky, rumu, višňovky, 4 až 6 celých vajec. Dobře rukama propracuj a očištěné, oprané hrozinky, opařené a oloupané krájené mandle. Jsou-li ořechy, můžeme vyloupané, pokrájené též přidat. Pak ze 4 dkg kvasnic vykynutý kvásek a 1 kg přesáté, ohřáté mouky. Mléka co jest třeba. Vypracuj rukama dobře tužší těsto a nech zkynout. Zkynuté rozděl na 8 kusů. Vyválej ..
INGREDIENCE: 1/2kg hladké mouky, 1/2kg polohrubé mouky, 8 dkg cukru, 10 dkg másla, 6–8 žloutků, 4lžíce rumu, 6 dkg droždí, ½ l mléka, citrónová kůra, lžička soli, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Do omastku dát syrovou mrkev, kousek na lapání nečistot. Zadělat těsto, nechat vykynout asi ½ hod. znovu asi 3krát promísit a nechat vykynout. Na pomoučeném vále těsto rozválíme asi na 1cm a vykrájíme koblihy. Necháme asi 10 min. vykynout. Koblihy vkládáme do rozpáleného tuku. ..
INGREDIENCE: 1kg polohrubé mouky, ½ margarínu (žlutý – Hera), 1 lžíce sádla, teplá voda, 4 uvařené brambory (kaše), 5 lžiček soli, 3 lžičky cukru, 1kostka droždí. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouka s margarínem, sádlem a droždím se smíchá s ostatními ingrediencemi a nechá se vykynout. Po vykynutí se rozdělí na dvě stejné části. Těsto rozválíme a natřeme sádlem a nastrouháme brambory. Složíme ho jako ubrousek a necháme kynout. Totéž uděláme s druhou půlkou. Po vykynutí se rozválí a nakrájíme na trojúhel ..
INGREDIENCE: 1/2 l mléka, 40g droždí, 100g cukru, 60 g hladké mouky, 600g hrubé mouky, 20g soli, 3 žloutky, 100g másla. Nádivka: 1000g bílého hlávkového zelí, 100g vepřového sádla, 60g cukru, 10g soli, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Do jedné třetiny vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme trochu cukru, mouky a uděláme kvásek, který necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, vejce, máslo, zkynutý kvásek zbytkem mléka zaděláme v řidší těsto. Necháme potom vykynout, dáme na vál, utvoříme ..
INGREDIENCE: 500g poloh. mouky, 50g másla, 35g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 40g droždí, 3 lžíce rumu, 3 žloutky, 2-2,5 dl mléka, špetka soli, mouka na vál, tuk na smažení, marmeláda nebo povidla na plnění.POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí rozdrobíme do kastrůlku s trochou cukru, zalijeme polovinou vlažného mléka, promícháme a zaprášíme moukou. Zakryté utěrkou dáme na teplé místo, aby kvásek vzešel. V míse utřeme změklý tuk s veškerým cukrem do pěny. Přidáme postupně rum, žloutky, mléko, kv ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA