INGREDIENCE: 30 g droždí, 240 ml vlažného mléka, ½ lžičky cukru, 400 g poloh. mouky, rovná lžička soli, 2 žloutky, 80 g rozpuštěného másla, tuk na vymazáni plechu. Na posypání: Sůl, mák, kmín, dýňová semínka. POSTUP PŘÍPRAVY: Z droždí, cukru, poloviny mléka a tří lžic mouky zaděláme na kvásek, který necháme na teplém místě vykynut. V míse smícháme zbylou Mouku se solí, přidám žloutky rozšlehané ve zbytku mléka (z toho si dáme 2 lžíce stranou na potření houstiček), přilijeme kvásek a máslo ..
INGREDIENCE: 200 g hl. mouky, 150 g ztuženého pokrmového tuku, 200 g strouhaného tvrdšího sýra, 1 žloutek, 3 lžíce mléka, ½ lžíce jedlé sody. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechny ingredience smícháme a vypracujeme hladké těsto. Vyválíme ho na tenký plát, potřeme bílkem a podle chuti posypeme různým kořením. Rádýlkem nakrájíme na proužky a pečeme dozlatova. ..
INGREDIENCE: 500 g hladké mouky, l šálek mléka, 30 g droždí, l lžíce tuku, l žloutek, l lžíce cukru, sul, tuk na plech. POSTUP PŘÍPRAVY: Z vlažného mléka, lžičky cukru, lžíce mouky a rozdrobeného droždí umícháme kvásek a necháme jej vykynout. V míse si připravíme prosátou mouku, žloutek, rozehřátý tuk, vykynutý kvásek a špetku soli. Zaděláme těsto, dobře je promícháme a propracujeme, až je hladké a pevné, posypeme je trochou mouky, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. ..
INGREDIENCE: 300 g hladké mouky, 20 g droždí, špetka cukru, sůl, l vejce, l lžíce rozpuštěného tuku, asi 1/8 l mléka, 3 lžíce zelených natí, 4 stroužky česneku, tuk na pomaštění a vymazání formy. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy prosijeme mouku, do důlku uprostřed rozdrobíme droždí, přidáme cukr, lžíci vlažného mléko a s trochou mouky zaděláme klásek. Mísu přikryjeme, a když kvásek vykyne, přidáme vejce, tuk, sůl a vlažným mlékem zaděláme vláčné těsto. Posypeme je moukou, přikryjeme a necháme vykynout ..
INGREDIENCE: 1 lístkové těsto, 1 vejce na potření náplň: 200 g tvrdého strouhaného sýra (nejlépe ementál), 200 g šunkového salámu, sůl, 1/2 lžičky papriky. POSTUP PŘÍPRAVY: Lístkové těsto vyválíme do obdélníku, posypeme strouhaným sýrem, na nudličky nakrájeným šunkovým salámem, osolíme a okořeníme paprikou. Svineme do rolády, vložíme na vodou vypláchnutý plech, potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme ještě posypat trochou strouhaného sýra, vložíme do vyhřáté trouby a při vysoké teplotě upečeme doče ..
INGREDIENCE: 600g poloh. mouky, 4 žloutky, 1 Hera, 20 polévkových lžic mléka, 50g droždí. POSTUP PŘÍPRAVY: Zaděláme těsto a rozdělíme jej na 4 díly. Z každého dílu vyválíme tenký proužek který nakrájíme na 6 cm kousky, posypeme je solí a kmínem. Přendáme je na vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě do světle růžova. ..
INGREDIENCE: 250 g polohrubé mouky, 20 g droždí, l vejce, půl lžičky cukru, mléko podle potřeby, 1/2 lžičky soli, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze 2 lžic vlažného mléka, cukru, droždí a lžíce mouky umícháme kvásek a necháme ho vzejít. Do prosté a osolené mouky přidáme kvásek, vejce a mléko podle potřeby. Vypracujeme těsto podobné těstu na pizzu. Na tác nalijeme olej, tak aby dno bylo pokryté lehkým filmem, a na tácu tvarujeme z těsta placky. Ty pak po obou stranách fritujeme - pozor - nabývají. Lango ..
INGREDIENCE: 150g změklého másla, 200g hrubé mouky, 200g měkkého tvarohu, hrubá mouka na rozválení, 200g měkkého salámu o menším průměru, 1 rozšlehané vejce, sůl, kmín, ml. červená paprika, tuk na potření plechu. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo rozkrájíme na kousky a smícháme s moukou. Přidáme tvaroh, sůl a vypracujeme vláčné těsto, které pomocí Hrubé mouky rozválíme na placku. Rádýlkem je rozkrájíme na 12 čtverců. Troubu předehřejeme na 180°C. Salám nakrájíme na 12 koleček, na každý čtvereček položíme ..
INGREDIENCE: 150 g Nivy, 2 lžíce pomazánkového másla, trochu mléka, 1 jablko, 100 g drůbežího salámu, 2 lžíce hrubě mletých ořechů nebo mandlí, 1 lístkové těsto, 1 vejce, sezamové semínko. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve si připravíme náplň. Nivu nastrouháme, zředíme ji mlékem a vmícháme pomazánkové máslo. Přidáme oloupané a nastrouhané jablko a na nudličky nakrájený salám. Směs dobře promícháme a přidáme nastrouhané nebo nasekané ořechy či mandle. Lístkové těsto vyválíme na pomoučeném vále, rozkráj ..
INGREDIENCE: Těsto – 200 g nahrubo nastrouhané cukety, 200g najemno nastrouhané cukety, ½ hrnku hladké mouky, ½ hrnku hrubé mouky, ½ hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 6 stroužků prolisovaného česneku, 1 cibule nakrájená nadrobno, 200 g měkkého salámu nastrouhaného nahrubo, sůl, kmín, majoránka. Náplň: Rajčata, papriky, žampiony, koření na pizzu, 150 g tvrdého sýra nastrouhaného nahrubo. POSTUP PŘÍPRAVY: Zaděláme těsto a dám ho na plech vysypaný strouhankou. Na něj rozprostřeme ná ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA