INGREDIENCE: 150g strouhané zeleniny /celer petržel, mrkev/, 1 cibule, 4 kapří hlavy, 500g kapřího mlíčí, kousek celého zázvoru, 5 pepřů, sůl, 100g másla, 1,5 l vody, osmažená houska. POSTUP PŘÍPRAVY: Nastrouhanou kořenovou zeleninu nasucho osmahneme. Přidáme celou cibuli, žáber zbavené kapří hlavy, sůl, koření a vše zalijeme vodou. Polévku vaříme 30 min. Přecedíme ji, obsah znovu doplníme na 1,5 l, zavaříme mlíčí a vaříme dalších 15 min. Pak polévku rozmixujeme, ochutíme čerstvým máslem a podáv ..
INGREDIENCE: Kapří hlava bez žáber a očí, ocas a jikry, 1,2 litru vody, 150g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 80g smetany, 60g másla, 60g hladké mouky, 40g rajského protlaku, malý svazek zelené petrželky, 2 žemle, tuk na smažení, polévkové koření, špetka kari, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou rybí hlavu a ocas uvaříme v osolené vodě doměkka a vývar procedíme. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku a zalijeme ji připraveným rybím vývarem. Přidáme najemno nakrájenou kořenovou zel ..
POSTUP PŘÍPRAVY: V rozpáleném omastku zapěníme několik očištěných pórů krájených s 2 usekanými cibulemi, osolíme a do měkka dusíme. V jiném kastrolu osmažíme všechnu krájenou cibuli a všechnu zeleninu na omastku, zasolíme. Pak přilijeme vody, kolik nám třeba polévky. Přidáme k ní očištěnou, žáber zbavenou i očí, omytou rybí hlavu (anebo více, máme-li více ryb) rozseknutou, ocas, ploutve spolu vařit a očištěné rybí vnitřnosti. Kus čistého rybího masa bez kostiček upečeme se sekanou cibulí a zelen ..
INGREDIENCE: 4 kapří hlavy, rybí vnitřnosti – jikry a mlíčí, 1 středně velký celer, 2 petržele, 2 mrkve, 1 cibule, máslo, muškátový květ, sůl, hladká mouka, zelená petrželka, housky.POSTUP PŘÍPRAVY: Do hrnce vložíme kapří hlavy, polovinu kořenové zeleniny a celou cibuli. Zalijeme vodou a dáme vařit. Vaříme asi tak 45 minut, pak necháme vychladnout. Hlavy vyndáme a obereme z nich maso, vývar scedíme. Připravíme si kořenovou zeleninu – na kostičky nakrájíme mrkev, celer a petržel. Zeleninu dozlato ..
INGREDIENCE: 1 litr vývaru z kostí a zeleniny, 500g brambor, 2,5 dl kyselé smetany, 2,5 dl mléka, žloutek, 1 g kmínu, 15 g hladké mouky, pepř, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory nakrájíme na kostky a vaříme je s kmínem v osolené vodě, až jsou skoro měkké. Potom vodu slijeme. Do mléka vsypeme mouku, vlijeme smetanu a žloutek. Mírně rozšleháme a touto směsí zalijeme vařené brambory ponořené ve vývaru z kostí a zeleniny Polévku ochutíme pepřem a solí a dovaříme. ..
INGREDIENCE: 1 l čočky, 1 l uzené polévky, 30g strouhaného parmazánu, talířek zeleniny, osmažené žemlové kostky.POSTUP PŘÍPRAVY: Čočku vaříme jen v takovém množství vody, aby se nepřipálila. Když je uvařená do měkka, prolisuje se. Zatím uvaříme v uzené polévce mrkev, celer, petržel, vývar přecedíme, přidáme k němu prolisovanou čočku a necháme ještě slabou hodinku vařit. Poté přidáme sýr, necháme ji ještě jednou přejít varem a podáváme ji s osmaženými žemlovými kostkami. ..
INGREDIENCE: 2 lžíce oleje nebo sádla, 1 cibule, 200 g měkkého salámu nebo kabanosu, 2 lžičky sladké mleté papriky a trochu pálivé papriky, 60 g hladké mouky, 4 brambory, kousek masoxu, drcený kmín, 4 stroužky česneku, 1 balíček gulášové polévky v prášku, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji nebo sádle zpěníme nadrobno nakrájenou oloupanou cibuli a spolu s ní osmahneme na kostičky nakrájený salám nebo kabanos. Vmícháme obě papriky a zaprášíme moukou. Za stálého míchání krátce osmahneme, a poté přilijem ..
INGREDIENCE: 1 l vody, 1 l kyselého mléka, 120g chleba, 3 cibule, kmín, sůl, 50g tvrdého sýra, 50g másla.POSTUP PŘÍPRAVY: Namočený chléb a cibuli vcelku rozvaříme s kmínem. Tvrdý sýr nastrouháme do polévky. Vše po rozvaření propasírujeme nebo rozmixujeme. Do odstavené polévky ještě rozkvedláme kyselé mléko a máslo. ..
INGREDIENCE: 50 g másla, 50 g mouky, Základní tvar krémové polévky. Do této polévky můžeme přidat podle chuti různé ingredience: žampiony nebo brokolici nebo květák nebo pórek nebo naložený chřest nebo humra. POSTUP PŘÍPRAVY: Rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku, uděláme jíšku a zalijeme postupně zchladlým vývarem a promícháváme, aby se nevytvořili žmolky, provaříme 20 minut. Potom co je polévka provařená tak ji přisolíme, opepříme bílým pepřem a můžeme přidat některou ze zvolených ingredienc ..
INGREDIENCE: 300 g hovězího masa, 300g kuřecího masa, 1 cibule, 2 lžíce oleje, česnek, 1 petržel, 3 menší rajčata, 5 lžic sterilovaného hrášku, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí a kuřecí maso nakrájíme na drobné kostičky, dáme do hrnce s rozehřátým olejem a krátce osmáhneme. Přidáme na drobno nakrájenou cibuli, na kostky nakrájenou petržel a utřený česnek. Osmažíme do růžova a přidáme na dílky nakrájená rajčata. Chvilku podusíme, zalijeme vodou a osolíme. Vaříme do změknutí masa. Poté maso vyjmeme, v ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA