POSTUP PŘÍPRAVY: Mladé fazolky se zbaví vláken a špiček, propláchnou vodou a nakrájejí n šikmé nudličky. Házejí se do vařící vody, nechají jen asi2 minuty přejít varem, ocedí na síto, prolijí studenou vodou a dobře okapané těsně vedle sebe rovnají do sklenic, setřepou, zalijí převařenou vychladlou slanou vodou (na 1 l vrchovatá lžíce soli) a uzavřené sterilují při 95 °C asi ½ hodiny. Asi za týden se steriluje ještě jednou ¼ hodiny. Jsou v zimě jako čerstvé buď sypané ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře zralé meruňky se rozloupnou, odpeckují, dají rozvařit a pak prolisují sítem. Odváží se, až hodně zhoustnou. Poté se přidá cukr, asi 700 g n 1 kg, vaří se ještě tak dlouho, až kapka na talíři se neroztéká, nalije do prohřátých sklenic. Hned se ovazují v rumu nebo čistém lihu navlečeným celofánem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 20 g slaniny se nakrájí a na kastrolku rozpálí. K tomu se dá 150 g kapusty nakrájené na nudličky, osolí, promíchá, podleje vodou a dusí do měkka. Asi stejné množství brambor se oloupe, pokrájí na kostičky a dá vařit v zeleninové vodě nebo polévce z kostí. Kapusta se k tomu přidá, zasmaží se růžovou jíškou a vše ještě povaří, aby byly i brambory měkké. Okoření se pepřem a česnekem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupaný celer rozkrájí se na malé kostečky a do růžova na másle osmaží. Poté se zalije slabou plévkou, vaří asi ½ hodiny, zapraží světlou jíškou, osolí a nechá povařit. Procezená omáčka okoření se pepřem a muškátovým květem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 2 litry borůvek se rozmačkají, postaví do chladna a za 4 dny se šťáva procedí. 2 l šťávy se dá 500 g cukru, 3,5 dl vody, 1 kus skořice a 3 bobule nového koření. Hodinu se vše svaří dohromady, nechá vychladnout. Poté přilije se k tomu 1 l žitné pálenky nebo ½ l čistého lihu. Procedí do láhví, dobře zazátkuje a uschová. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 100 g másla se utře s plnou lžící cukru a 2 žloutky. Poté přidá citronová kůra, sůl, 750 g polohrubé mouky, kvásek z 20 g kvasnic a zadělá se mlékem jako na buchty, dobře vypracuje a dá kynout. Zkynuté těsto se dá na vál, rozválí na palec silně a rozkrájí na malé čtverhranné buchtičky. Do vymazaného pekáče se naklade jedna vrstva, pomaže máslem a na ně se dá ještě druhá vrstva buchtiček. Nechají se kynout a bledě upekou. Posypou se cukrem a dává k nim vanilkový krém, k ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 50 g másla se utře se 3 lžícemi strouhaného tvarohu, přidají 2 v mléce máčené housky, 2 žloutky, trochu mléka, osolí se a dá tolik mouky, aby bylo přiměřeně tuhé těsto. Nechá se chvíli odležet, pak se nakrájí kousky, na každý položí 3 – 4 třešní, zabalí a zavaří do vařící osolené vody. Sypou se tvarohem a mastí máslem. Z téhož těsta jsou též velmi dobré knedlíky švestkové, reveňové nebo jahodové. ..
CITRONVÁ POLEVA (Recept z třicátých let minulého století) POSTUP PŘÍPRAVY: I. 60 g cukru, 2 plné lžíce vody, 2 lžíce citronové šťávy se nechá přejít varem a pak se přidá ještě tolik jemného cukru, až je poleva dostatečně hustá. Hned se dort polévá, neboť rychle tuhne. II. Šťáva z 1 citronu, trochu vody a 300 g práškového cukru se hodně dlouho tře a studený dort tím polije. III. 200 g práškového cukru se dá do misky, přilévá se po troše studené vody a citronové šťávy a ½ citronu. Stále ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 60 g másla se utře s 80 g cukru a 3 žloutky, poté se přidá ½ l vlažného mléka, kvásek z 10 g kvasnic a tolik mouky, aby vzniklo těsto jako na kapání. Mléko se nenalije všecko, nýbrž udělá tužší těsto a pak teprve zbytkem mléka rozředí. Trochu se to osolí, řidl citronové kůry a nechá zkynout. Pak se nalije na prst silně do dobře vymazaného pekáče, hustě posází černými třešněmi, nechá ještě dále dobře zkynout a pak do zlatova upeče. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Večer před pečeními odleželá husa se omyje, nasolí a okmínuje. Na pekáč se dá nakrájené prsní sádlo, vyjmuté z husy po vykuchání, které se ovšem může i dříve vyškvařit. Ale škvařené s husou je mnohem chutnější. Husa se dá na pekáč prsíčky dolů, podleje asi do ¼ pekáče vodou a jeli již starší, nechá se aspoň hodinu dusit přikrytá na plotně. V tom případě se dá pod ní mřížka, aby se nepřipekla. Toto dušení je nejlépe z úsporných důvodů provést již d ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA