INGREDIENCE. 500g hub, 1/2 citrónu, 300g bílé veky, 80g másla, mletý pepř, tvrdý sýr, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Celé houby opláchneme a uvaříme v mírné osolené vodě s přídavkem citrónové šťávy. Nakrájíme je včetně třeňů na tenké plátky. Plátky veky potřeme změklým máslem, poklademe houbami, opepříme, posypeme strouhaným sýrem a pečeme několik minut v grilu nebo v horké troubě. Ozdobíme petrželkou a podáváme. ..
INGREDIENCE:250g čerstvých hub, 1 malá cibule, 50 g másla, petrželové nať, mletý pepř, sůl, 1,5 dl kysané smetany, 400g vařených oloupaných brambor, 2 vejce uvařená natvrdo, 40g tvrdého sýra.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné, opláchnuté houby pokrájené na hranolky nebo na plátky podusíme na drobné pokrájené cibuli a másle. Směs osolíme, opepříme a přidáme rozsekanou petrželku. Sejmeme z plotýnky a vmícháme smetanu. Vše nalijeme na pokrájené brambory, rozložené v nádobě z ohnivzdorného skla, vymazané más ..
INGREDIENCE: 600g smržů nebo hřibů, sůl, hladké mouka, 2 vejce, strouhanka, tuk na smaženi.POSTUP PŘÍPRAVY: Tímto způsobem lze upravit jen velké druhy hub. Houby očistěme a povaříme 15 minut ve slané vodě. Vyjmeme je z vody, necháme odkapat a vychladnout. Obalíme je v mouce, v rozšlehaných vejcích a ve strouhance a usmažíme v horkém tuku. ..
INGREDIENCE: 40 g slaniny, 20 g másla, 20 g cibule, 400 g očištěných čerstvých bedel, 150 g lančmítu, sůl, mletý pepř. Na jíšku: 40 g másla, 40 g hladké mouky, 3 dl světlého vývaru z hovězího masa nebo vývaru připraveného z kostky hovězího bujónu, 300 g sterilovaných zelených fazolek a citrónová šťáva.POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme máslo, zpěníme v něm nadrobno nakrájenou cibuli, k tomu vložíme na větší kusy pokrájené bedly, na nudličky nakrájený ..
INGREDIENCE: 200 g očištěných čerstvých hub (žampióny, hřiby pravé nebo světlé houby hřibovité), 10 g másla a petrželka, 700 g čerstvého nebo 500 g sterilovaného chřestu a sůl. Na jíšku: 40 g másla a 40 g hladké mouky, 3 dl vývaru z chřestu, trochu muškátového květu, petrželka, citrónová šťáva, 2 čerstvé žloutky a 1 dl mléka na zjemněni.POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole na rozehřátém másle zpěníme jemně rozsekanou petrželku, k ní přidáme na plátky nakrájené houby, osolíme a doměkka udusíme. Oloupaný c ..
INGREDIENCE: 200 g hladké mouky 4 vejce, 1/4 l mléka, sůl, 200 g čerstvých hub (mimo ryzce všechny druhy jedlých hub), 40 g másla na dušeni hub, 200 g póru, 700 g uzeného vařeného masa nebo zbytků z pečeně a 100 g sádla nebo oleje na pečení.POSTUP PŘÍPRAVY: Z rozkvedlaných vajec, mouky, mléka a soli si připravíme řídké těstíčko, které metlou dobře prošleháme. Houby nakrájíme na tenké plátky a na rozehřátém másle je podusíme. Očištěný a omytý pór nakrájíme na tenká kolečka, a to hlavně jeho bílou ..
POSTUP PŘÍRAVY: Pevné houby, které při dušení nepouštějí příliš slizu, nakrájíme, osolíme a udusíme, až všechna šťáva vysmahne. Ke konci musíme bedlivě míchat, aby se houby nepřipalovaly. Pak je na masovém strojku umeleme. Používáme-li hub větších a slizkých, pak je raději zasyrova jemně usekáme jen maličko osolíme, dáme na kastrol na omastek dusit a dusíme je tak dlouho, až šťáva vysmahne. K houbám přidáváme strouhanou housku, vejce, podle potřeby sůl, pepř; můžeme přidat trochu smažené cibulky ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájené a s kmínem, udušené houby smícháme s uvařenými flíčky, přidáme trochu pepře, sekané zelené petrželky a dáme do vymaštěného, jemnou strouhankou vysypaného pekáče na chvíli zapéci. Pak je zalijeme rozkvedlanými vajíčky s mlékem a zapečeme.Někdo rád tento pokrm i nezapečený, s každou jemnější, těstovinou (kolínky, hrubší strouhankou, s těstovinnými. mušličkami). K houbám jsou také dobré malé nočky ze syrových brambor, tzv. chlupaté, které po odcezení ihned vklá- dáme do u ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Udušené houby smícháme s vařenou kapustou, kterou jsme usekali, přidáme v mléce namočené a dobře vymačkané rohlíky, vajíčka, sůl, trochu pepře a zázvoru, dobře pro mícháme a dáme zapéci do vymaštěného pekáčku. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: V misce vyšleháme 100ml mléka se 2 vejci a 100ml bílého vína. Osolíme a podle potřeby přidáme trochu polohrubou mouku. Vymícháme jemné těstíčko, ve kterém obalíme 500g očištěných žampiónů. Smažíme na směsi másla a oleje do zlatova. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA