INGREDIENCE: 500g mouky hrubé 500g mouky hladké, 1/2 l mléka, 50g sádla, 20g soli, 30g droždí, 2 kg špekáčků, 800g cibule, 30g sladké papriky, 30g kmínu, 60g hrubé soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Z prosáté mouky, mléka, soli, droždí a sádla vypracujeme hladké, ne moc husté těsto. Necháme dobře vykynout, vyválíme silnější plát a rozkrájíme na stejnoměrné čtverečky. Do středu těchto čtverců klademe oloupané špekáčky, které jsme uprostřed nařízli tak, aby se nám nerozpůlily. Vzniklou mezeru jsme naplnili syr ..
INGREDIENCE: 500 g vařených brambor, 150g hrubé mouky, 1 lžíce horkého vepřového sádla, 1 vejce, sůl.Nádivka: 2 lžíce vepřového sádla, 1 středně velká cibule, 50g strouhanky 150g uzeného masa či vařené šunky.POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve zpěníme jemně nakrájenou cibuli na sádle, přisypeme strouhanku a obojí upražíme do zlatova. Uzené nebo vařenou šunkou rozřežeme a umeleme. Do protlačených vařených brambor přidáme mouku, vejce sádlo, osolíme a zpracujeme v hladké těsto. Z toho vyválíme silnější plát, ..
INGREDIENCE: 1/2 l mléka, 40g droždí, 100g cukru, 60 g hladké mouky, 600g hrubé mouky, 20g soli, 3 žloutky, 100g másla. Nádivka: 1000g bílého hlávkového zelí, 100g vepřového sádla, 60g cukru, 10g soli, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Do jedné třetiny vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme trochu cukru, mouky a uděláme kvásek, který necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, vejce, máslo, zkynutý kvásek zbytkem mléka zaděláme v řidší těsto. Necháme potom vykynout, dáme na vál, utvoříme ..
INGREDIENCE: 4 vejce, 100g másla, 200g strouhaného sýra, 20g mouky, 2 lžíce smetany, sůl, paprika, kuličky hroznového vína. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky oddělíme od bílků a z těch ušleháme sníh. Potom rozpustíme máslo a v něm rozmícháme žloutky, strouhaný sýr, mouku etanu. Opatrně vmícháme sníh z bílků, hmotou naplníme máslem vymazanou ohnivzdornou nádobu a navrch klademe kuličky červeného vína. V horké troubě pečeme 10 - 15 minut a podáváme s bílým chlebem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Osmažený černý chléb potřeme máslem a česnekem rozetřeným se solí. Potom přidáme plátky předem uvařeného a ztuhlého hovězího morku a chléb opět prudce ohřejeme. Opepříme a posypeme rozsekanou zelenou petrželkou. Místo morku chutnají též husí játra či krev. ..
INGREDIENCE: 500g velkých špenátových listů, 300g ementálu, 200g mouky, sůl, 1/8 l mléka,2 vejce, 2 lžíce oleje.POSTUP PŘÍPRAVY: Velké listy špenátu vložíme do nádoby a spaříme vařící vodou. Přikryjeme a odstavíme na 5 minut. Na jednotlivé listy špenátu položíme rozkrájený sýr, stočíme a namáčíme do těsta, připraveného z mouky, vajec, mléka a soli. Smažíme v oleji rychle, aby sýr nevytekl. ..
INGREDIENCE: 1 menší mladá dýně, 200g vepřového, 200g hovězího masa, 60g rýže, 1 vejce, 30g ruku, 40g cibule, sůl, pepř, 40g slaniny, 1 bobkový list, 4 zrnka nového koření, 4 zrnka pepře, 1/4 l kyselé smetany, 20 g hladké mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Dýni oloupeme a u stopky odřízneme vršek. Dlouhou lžící vybereme vnitřek. Maso pokrájíme a umeleme, ryži udusíme. Na tuku zpěníme cibuli, přidáme umleté maso a udusíme. Po vychladnutí přidáme vejce, sůl, mletý pepř. Nyní naplníme dýni, posolíme a oblož ..
INGREDIENCE: 4 vejce, 250 g špenátu, 15g tuku, slaná voda. Omáčka: 30g ruku, 30g mouky, 3/8 l mléka, sůl, 50g strouhaného parmazánu, 40g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Špenát vaříme 2 minuty ve slané vodě, potom jej propláchneme studenou vodou a krátce podusíme na tuku. Mezitím si připravíme z tuku, mouky a mléka omáčku, kterou osolíme a okořeníme polovinou nastrouhaného parmazánu. Nyní vymastíme nádobu pro nákypy, naplníme špenátem, který posypeme zbytkem sýra, a opatrně na něj rozklepneme vejce. Omá ..
INGREDIENCE. 4 vejce, 4 větší rajská jablíčka, 40g másla, 4 lžíce kyselé smetany, sůl, 35g strouhaného parmazánu. POSTUP PŘÍPRAVY: Rajská jablíčka ponoříme do vařící vody a stáhneme nebo odřežeme slupku. Potom uřízneme jejich vršek, vyhloubíme je lžičkou, uvnitř osolíme a posadíme je do horkého másla. Do každého otvoru rozklepneme jedno vejce, opět posolíme, přidáme trochu strouhaného sýra a lžíci kyselé smetany. Na rajská jablíčka položíme opět jejich vršky, posype~e parmazánem a necháme je 8 ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA