Recepty na xkuchtik.cz

OMÁČKY | ČESNEKOVÁ OMÁČKA

INGREDIENCE: 40g hl. mouky a 50 g másla na jíšku, 5 stroužků česneku, sůl, majoránka, muškátový květ ½ l hovězího vývaru, 20 g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravíme si světlou jíšku, přidáme česneku rozetřeného v soli a majoránky, necháme trochu zpěnit, přidáme tlučeného květu, podlijeme hovězím vývarem, osolíme, zjemníme máslem, dobře zavaříme, procedíme a podáváme. Tato omáčka se hodí k hovězímu nebo uzenému masu. ..

VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI | VEPŘOVÉ LEDVINKY NA VÍNĚ

INGREDIENCE: 60 g vepřových ledvinek, 100 g másla, 50 g cibule, kmín, pepř, 30 g hl. mouky,  1 dl červeného vína, sůl, hovězí vývar. POSTUP PŘÍPRAVY: Ledvinky nakrájíme na plátky a ponoříme do vařící slané vody, aby zbělely a ztratily čpavou příchuť. Na pánev dáme máslo, přidáme jemně nakrájenou cibuli, osmahneme a přidáme trochu rozsekaného kmínu a pepře, nakrájené ledvinky a dusíme a si 3 minuty. Poté zaprášíme moukou, podlijeme hovězím vývarem a červeným vínem, osolíme a trochu ..

GULÁŠ HOVĚZÍ | CIKÁNSKÝ GULÁŠ

INGREDIENCE: 600 g hovězího masa, 200 g skopového masa, 200 g vepřového masa, 120 g slaniny,300 g cibule, sladká paprika, sůl, kmín, majoránka, ocet, hovězí vývar.   POSTUP PŘÍPRAVY: Na pánvi rozpustíme slaninu nakrájenu na kostičky, k ní přidáme nakrájenou cibuli, sůl, papriku, hovězí maso na větší kousky krájené, ocet, sůl, majoránku a kmín a trochu osmažíme. Asi za hodinu přidáme skopové i vepřové maso na větší kousky krájené, opět osmažíme, zalijeme vývarem a dodusíme. Příloha: ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | ZELNÁ POLÉVKA S UZENINOU

INGREDIENCE: 2 l vody, sáček kysaného zelí, 4 brambory, 1 středně velká cibule, sušené houby, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sádla, 200 g paprikového salámu nebo klobásy, sladká mletá paprika, sůl, sladká smetana. POSTUP PŘÍPRAVY: Na kostičky nakrájenou cibuli lehce osmahneme na trošce tuku, přidáme proprané kysané zelí, zalijeme vodou a přivedeme do varu. Zelí necháme chvíli povařit a pak přidáme na kostky nakrájené brambory, sušené houby, osolíme a necháme vařit. Z hladké mouky a sádla si přip ..

POLÉVKA RŮZNÁ | PŮLNOČÍ FAZOLOVÁ POLÉVKA

INGREDIENCE: 250 g bílých fazolí, 250 g uzeného bůčku, 2 cibule, 2 lžíce h. mouky, 4 lžíce sádla,1 lžička ml. sladké papriky, ½ lžičky ml. pálivé papriky, pepř, sůl, ocet, 2 lžíce rajského protlaku, česnek. POSTUP PŘÍPRAVY: Bůček a předem namočené fazole uvaříme doměkka. Bůček vybereme, z cibule, tuku a mouky uděláme světlou jíšku a přidáme ml. papriku. Dáme do vývaru, povaříme a přidáme rajský protlak, ocet, česnek, pepř a sůl. Nakonec přidáme nakrájený bůček a ještě krátce povařím ..

RYBY TRESKA | TRESKA NA MANDLÍCH

INGREDIENCE: 750g tresky, 75g mandlí, ocet, sůl, pepř, hladká mouka na obalení, 2 vejce, citrón.   POSTUP PŘÍPRAVY: Rybu omyjeme pod tekoucí studenou vodou a dobře osušíme. Mandle spaříme, oloupeme, ostrým nožem je nakrájíme na tenké lupínky. Rybu nakrájíme na plátky, které potřeme z obou stran octem, osolíme je a opepříme. Jednotlivé plátky obalíme nejdříve jen v mouce, potom v rozšlehaných vejcích a nakonec v mandlových lupíncích. Mandle k rybě přitiskneme. Tuk ve fritov ..

MOUČNÍKY KYNUTÉ | DOMÁCÍ VÁNOČKA II

INGREDIENCE: 1 kg hladké mouky (speciál), špetka soli, 15 dkg cukru krupice, 7 dkg droždí, 20 dkg másla, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra, 3 vejce, 4dl mléka, 15 dkg rozinek, hrst sekaných mandlí na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Z droždí, mléka, trošky cukru a mouky uděláme kvásek. Přidáme jej do mouky a s dalšími surovinami dobře vymísíme v těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti asi jednu až půldruhé hodiny. Poté vytvarujeme vánočku, potřeme rozšlehaným vejcem, posype ..

RYBY RŮZNÉ | SMAŽENÝ LÍN SE SÝREM

INGREDIENCE: 800 g línů, 2 bílky, 40 g parmezánu, 160 g oleje, hladká mouka, strouhanka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Osolené porce ryby obalíme v mouce, smočíme v rozšlehaných bílcích se strouhaným sýrem a obalíme ve strouhance. Ihned je pomalu smažíme. Podáváme s bramborovým salátem. ..

POLÉVKA RŮZNÁ | VIANOČNÁ HRACHOVÁ POLIEVKA (Od Eugenie z Malacek)

INGREDIENCE: Suchý hrach, hlavu, chvost a ikry z ryby, koreňovú zeleninu, cibuľu, olej, hladkú múku, čierne korenie, majorán, rascu, soľ. POSTUP PŘÍPRAVY: Umytý hrach namočíme do studenej vody do druhého dňa. Pridáme soľ, rascu a uvaríme do mäkka. Osobitne uvaríme rybiu hlavu, chvost a vnútornosti, spolu s očistenou zeleninou a cibuľou. Vývar nalejeme do hrachu. Na oleji osmažíme hladkú múku a pridáme do vriacej polievky. Polievku môžeme zjemniť kúskom masla. Podávame s opraženou žem ..

HOUBY | Černý kuba III

INGREDIENCE: 250 g krupek, 60 g sádla, asi 3/4 l vody, 2 hrstky suchých hub, malá cibule, kousek utřeného česneku, špetka majoránky, pepř, tlučený kmín, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby předem namočíme do vody. Oprané krupky opražíme na kousku sádla, podlijeme je osolenou vodou a vaříme. Na tuku zpěníme cibulku, přidáme pokrájené vymačkané houby, tlučený kmín a asi 1/4 hodiny dusíme. Pak je přidáme do krupek i s kořením. Když krupky změknou, nalijeme je do vymaštěného pekáče ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz