INGREDIENCE: 250 g hl. mouky, 2 žloutky, 210 g Hery, 100 g mletých ořechů, 70 g mouč. cukru, strouhaná citronová kůra. POSTUP PŘÍPRAVY: Vypracujeme těsto, které necháme odpočinout v lednici. Pote, tvoříme rohlíčky a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Za tepla je obalujeme v mouč. cukru smíchaným s vanilkovým cukrem. ..
INGREDIENCE: 560 g hl. mouky, 300 g mouč. cukru, 3 lžíce medu, 50 g másla, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu, 1 vrchovatá lžíce jedlé sody, 3 vejce, perníkové koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Zaděláme těsto, a tvarujeme perníčky, které klademe na plech dále od sebe, aby se neslepily, pečeme při 150° C asi 10 minut. Vychladlé můžeme namáčet v čokoládové polevě. ..
INGREDIENCE: těsto: 200 g hl. mouky, 80 g mouč. cukru, 120 g másla, 50 g vlaš. ořechů, 2 žloutky, ¼ lžičky ml. skořice, čokoládová poleva. Rozinková hmota: 80 g rozinek, 3 lžíce rumu, 140 g piškotů, 100 g másla, 50 g vlaš. ořechů, 50 g kandovaného ovoce, citronová šťáva, trochu slazeného mlék Salko. POSTUP PŘÍPRAVY: Z prosáté mouky, cukru, másla, nastrouhaných ořechů, žloutků a ml. skořice vypracujeme těsto. Vyválíme plát a formičkou vykrajujeme rohlíčky. Přeneseme je na papír na p ..
INGREDIENCE: 200 g másla, 250 g cukru, 6 žloutků, 2 lžíce kakaa, 60 g hl. mouky, 60 g hrubé mouky, ½ prášku do pečiva, z 6 bílků sníh. POSTUP PŘÍPRAVY: Z másla, cukru a žloutků vyšleháme těsto, vmícháme kakao, a oba druhy mouky s práškem do pečiva, do této hmoty zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech a upečeme v předem rozehřáté troubě. Upečený koláč potřeme meruňkovým džemem a poklademe okapanými meruňkami po celé ploše koláče. 250 g mletých ořechů sm ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Mrkev se nakrájí na tenké nudličky nebo na strouhátku nakrouhá, dá se na rendlík na másle zpěnit krájená cibule a kousek cukru a mrkev se na to vsype, promíchá a nechá dusit. Podlévá se vodou nebo polévkou. Měkká se zapráší moukou, přidá zelné sekané petržele a před podáním na stůl se zalije 3 lžícemi sladké nebo kyselé smetany. 2. Čistě oškrábaná mrkev se opere ve studené vodě a nakrájí na nudličky. Na kastrol se dá rozpálit máslo, na ně vloží se rozkrájená mrkev, přid ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Prostřední kapustová hlávka se uvaří ve slané vodě a rozseká. Dále se uvaří předem asi250 g tučného uzeného masa nebo vepřového bůčku, který může být též dušený. 4 čerstvé nebo sušené hříbky, několik hodin máčené ve vodě, drobně krájené, se dusí na másla, 250 g nehlazené rýže se spaří a dá na větší kastrol na dvě lžíce sádla s osmaženou cibulkou, míchá se tím, aby rýže vysmáhla, zaleje vodou z kapusty a vařeného masa a dusí do poloměkka. Maso se drobně useká a s k ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájená cibulka se zpění na másle a udělá se světlá jíška. Zaleje se polévkoua naběračkou kyselé smetany, přidá se bobkový list a omáčka se dobře povaří. Česnek se rozetře jemně se solí, přidá do procezené omáčky a nechá již jen přejít varem. Může se přidat nakonec též žloutek, rozkvedlaný v trošce mléka. PŘEDMLUVA K OMÁČKÁM (Recepty z třicátých let minulého století) Omáčky se upravují teplé a studené, mezi něž patří hlavně majonézy. Teplé omáčky, ..
INGREDIENCE: 200 g sýru eidam, 50 g čerstvých očištěných žampiónů, 150 g šunky, 2 sýry imperiál nebo jiné měkké, 2 lžíce tuku, 3 lžíce smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Sýr vložíme do mikroténového sáčku, sáček uzavřeme a ponoříme do horké vody. Ponecháme až sýr změkne. Na plátky nakrájené žampióny osmahneme na másle, necháme vychladnout, smícháme se změklým sýrem, vyválíme plát, vložíme do něj náplň a utvoříme válec, roládu. Necháme ji ztuhnout a po ztuhnutí nakrájíme. Příprava náplně: Sýr imperiál d ..
INGREDIENCE: 300 g hovězího předního masa, 4 cibule, 1 vejce, veka nebo toastový chléb, 2 lžíce sádla, sůl, pepř, petrželka, polévkové koření, 4 plátky sýra. POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso uvaříme v osolené vodě s dvěma nakrájenými cibulemi doměkka. Maso vyjmeme a nakrájíme na kostičky. Zbylou cibuli osmahneme na troše tuku, vmícháme vejce a necháme ho srazit. Polévku dochutíme solí, pepřem a polévkovým kořením, vešleháme cibuli s vejcem, přidáme nakrájené maso a dolijeme vodu. Necháme ještě ..
INGREDIENCE: 4 vepřové kotlety, 1 cibule, olej, hořčice, pažitka, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné a vykostěné maso naklepeme, kraje nařízneme a maso potřeme olejem. Grilujeme z každé strany asi čtyři minuty, pak porce upravíme na talíře, osolíme, opepříme, polijeme vypečenou šťávou a potřeme hořčicí. Ozdobíme kopečky jemně posekané cibule, smíchané s posekanou pažitkou. jako přílohu podáváme opékané brambory. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA