INGREDIENCE: 1 kg předního hovězího masa s kostí, 1 sáčku zmrazené polévkové zeleniny, 1 hlávky zelí, 4 brambory, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 menší červená řepa nebo 1 skleničky, zavařené řepy, kelímek zakysané smetany, 1 lžíce octa, sůl, pepř, 2 l vody, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso vložíme do tlakového hrnce, zalijeme 1 litrem vody, přidáme cibuli, česnek, sůl, pepř, uzavřeme a vaříme asi 40 minut až hodinu, pod e kvality masa. Pak sejmeme z ohně a necháme klesnout tlak. Mezitím ol ..
INGREDIENCE: 4 silnější vepřové kotlety, sůl, pepř, mouku na obalenÍ, 4 plátky sýra, olej. Náplň: 1 lžíce másla, 1 cibule, 100 g šunky, sterilovaný hrášek nebo sterilovaný celer, vejce, na ozdobu ananas a brusinky. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve si připravíme náplň. Na rozehřátém másle osmahneme velmi jemně nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájenou šunku a okapaný hrášek nebo na kostičky nakrájený celer. Vše lehce osmažíme, zalijeme vejci a necháme srazit. Kotlety očistíme, nožem v nich pro ..
INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu I až VIII, 300 g měkkého salámu, 6 sardelových řezů, 2 cibule, 2 lžíce oleje, 6 rajčat, 3 lžíce rajčatového protlaku, 3 lžíce nastrouhaného sýra, 2 stroužky česneku, 1 lžička cukru, sůl, pepř, oregano, 3 feferonky. POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rajčatový protlak, nakrájená rajčata, rozsekaný česnek, cukr, sůl, pepř a uvaříme hustou omáčku. Vmícháme do ní salám nakrájený na kostičky, oregano a feferonky. Těsto urovnáme na plech, potřeme ..
INGREDIENCE: 4 čerstvé zelené papriky, 400 g bramborového salátu, 8 sardelových oček, zelená petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Papriky omyjeme, podélně rozkrojíme a semena odstraníme a naplníme vrchovatě bramborovým salátem. Na salát položíme po jednom sardelovém očku a zdobíme snítkou petrželky. Podáváme se slaným rohlíkem. ..
INGREDIENCE: 1 kg ryby, sůl, kari koření, 100 g másla, 1 cibule, 1/3 l hovězího vývaru nebo rybího vývaru, 5 lžic smetany, 1 lžíce hladké mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybí maso rozkrájíme na kousky veliké asi jako větší vlašský ořech, osolíme je a okořeníme kari. Opečeme je na másle s nadrobno nakrájenou cibulí a vyjmeme na nahřátou mísu. Zbylý základ zalijeme vývarem a přidáme smetanu ve které jsme předem rozmíchali mouku a za stálého míchání povaříme. Omáčku okořeníme kari. Rybu podáváme horkou s ..
INGREDIENCE: 1 kostka sýra žervé, 2 lžíce rostlinného másla, 1 malá cibulka, 1 červená paprika, 1 sterilovaná okurka, lžička sladké mleté papriky, 2 lžičky sardelové pasty. POSTUP PŘÍPRAVY: Sardelovou pastu umícháme s máslem a mletou paprikou, postupné přidáváme žervé, jemně nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou papriku a okurku a mícháme, až vznikne hladká pomazánka. Nesolíme, ale můžeme zakápnout trochou citrónové šťávy. Pomazánku podáváme na krekrech, na kolečkách rohlíků pomazaných má ..
INGREDIENCE: 7 žloutků, 3 tabulky čokolády nebo 40 g kakaa, 140 g neloupaných ustrouhaných mandlí, 140 g cukru, 7 bílků, 50 g mandlí na posypání. Nádivka: 140 g másla, 140 g mouč. cukru, 2 celá vejce, 2 tabulky čokolády nebo 30 g kakaa, vanilka POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme nastrouhanou čokoládu, neloupané nastrouhané mandle a nakonec tuhý sníh z bílků. Hmotu dáme do vymazané moukou vysypané dortové formy a pečeme v mírné troubě 45 minut. Upečený dort necháme do dru ..
INGREDIENCE: 1 kachny, sůl, 4 str. česneku, ml. pepř, 50g slaniny, 3 cibule, 2 baklažány, vývar. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou kachnu potřeme česnekem utřeným se solí a pepřem. Rozškvaříme nadrobno nakrájenou slaninu, zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme maso, opečeme, podlijeme a pečeme téměř doměkka. Přidáme oloupané, na kostky nakrájené baklažány, osolíme a dopečeme. Podáváme s vařenými brambory nebo s dušenou rýží a se salátem z rajčat. Baklažány můžeme nahradit skleníkovou okurkou nebo ..
INGREDIENCE: 300 g staršího chleba, 50 g másla, drcený kmín, sůl, petrželová nať, 2 žloutky. POSTUP PŘÍPRAVY: Chleba nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle. Přilijeme litr vody, přidáme kmín a osolíme. Když se chléb rozvaří, protřeme polévku sítem, přidáme pokrájenou petrželovou nať a zakverláme 2 syrové žloutky, ale polévku již nevaříme. Místo vody můžeme použít vývar z kostí nebo z kostky masoxu. ..
INGREDIENCE: 30 g másla, 3 žloutky, 80 - 100 g hrubé nebo polohrubé mouky, 50 g šunky, 3 bílky, sůl, máslo na vymazání plechu. POSTUP PŘÍPRAVY: Utřeme máslo, přidáváme po jednom žloutky a hmotu osolíme, můžeme přidat i najemno nakrájenou šunku. Ušleháme sníh a vmícháme jej současně s moukou do hmoty. Na pánvi rozpálíme tuk, dáme na něj těsto, zarovnáme je a upečeme v hodně vyhřáté troubě. Prochladlý svítek nakrájíme na kostičky a vkládáme do hotových polévek ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA