POSTUP PŘÍPRAVY: I. Dobře omyté ryzce se vaří 5 minut ve slané vodě a vysuší na sítě. Mezitím se svaří, nové koření, kmín a sůl v octě a vychladlé nalije na ryzce, srovná ve sklenici, aby byly úplně potopeny. Láhev se uzavře pergamenovým papírem. II. Hlavičky hříbků nebo ryzců se omyjí a dají vařit do octa, vodou dle chuti zředěného. Přidá se celý pepř, nové koření, případně kousek zázvoru kolečko cibule. Když jsou houby měkké, odstaví se a nechají do druhého dně vychladnout. Poté se plní ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nádoba k nakládání zelí se vypaří vařící vodou, poté ještě jinou vodou vypláchne a vysuší. Čerstvé hlávky zelí se čistě oberou, rozkrojí na půlky nebo čtvrtky, košťály vykrojí, pak zelí v teplé místnosti jemně nakrouhá. Je důležitě, aby zelí k nakládání bylo vlažné, neboť studené, ba dokonce promrzlé pak nekvasí a nenabude dobré chuti. Dno bečky nebo nádoby se vyloží vinnými listy, dá se tam několik větviček kopru, nějaká rozkrájená cibule, pak se dá asi na dlaň v ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně krájené čerstvé nebo zavařené houby se dusí na másle. Když voda z nich vysmáhne, vloží se na to několik řízků hovězího jazyka nebo na polovic rozkrájené vepřové nebo telecí jazýčky, ne zcela do měkka uvařené, podlejí se polévkou z jazyka a dusí do měkka. Zasmaží se světlou jíškou, přisolí, dle chuti i opepří a podává s knedlíkem nebo bramborem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál se dá 300 g mouky, trochu soli, udělá se důlek a asi koflík vařícího mléka se zadělá těsto tuhé jako na nudlové. Hodně se vypracuje a nechá pod kastrolem asi ½ hodiny odpočinout. Poté se rozdělí na tři díly, rozválí jako silnější nudle (dva se nechají pod kastrolem, zatím co první se rozvaluje), plní tuhými slazenými povidly a tvarohem, nožem nebo rádélkem se nakrájejí tašky, jež se ve slané vodě asi 5 minut vaří. Vybírají se drátěnou naběračkou, sypou osmaženou ho ..
INGREDIENCE: 800 g vepřového plecka, 100 g slaniny, 2 liberecké párky, 2 cibule, sádlo nebo olej,sklenka vína, 4 lžíce kečupu, sůl, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce sladké papriky, 1 lžička drceného kmínu,větší špetka majoránky, 4 čerstvé zelené papriky, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sádla, 1 stroužek česneku POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na kousky, slaninu na drobné kostičky a párky na hrubší nudle.V tlakovém hrnci rozehřejeme sádlo nebo o ..
INGREDIENCE: 600 g čerstvých hub, 4 rohlíky, 4 vejce, 2 cibule, drcený kmín, pepř, sůl, 150 g slaniny, strouhanka, mléko, hladká mouka, rostlinný olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupanou cibuli uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout. Do vývaru z cibule namočíme žemle. Očištěné houby pokrájíme a osmažíme na rozškvařené slanině s mletým kmínem a pepřem. K houbám přidáme vařenou, rozsekanou cibuli, důkladně vyždímané žemle, 3 vejce a dobře promícháme. Je-li směs příliš řídká, přidáme stro ..
INGREDIENCE: 400 g polohrubé mouky, l prášek do pečiva, 250 g Hery nebo másla, 4 lžíce nastrouhaných ořechů nebo mandlí, 1/2 šálku mléka, l vanilkový cukr, tuk a strouhanka na plech. Náplň: 6 středních jablk, 4 lžíce strouhaných ořechů, l sáček vanilkového cukru, 1/2 lžičky skořice, 4 bílky, lžička citrónové stavy, 140 g pískového cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku s práškem smícháme se změklým tukem, ořechy, vanilkovým cukrem a mlékem. Těsto dobře zpracujeme, přikryjeme fólií a dáme do chladni ..
INGREDIENCE: Mísa jablk, na každou sklenici l lžíce cukru a 2 lžíce vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a vložíme je do okyselené vody. Když jsou všechna jablka připravena, nastrouháme je na struhadle na plátky nebo na silnější nudličky, trochu prosladíme, napěchujeme do sklenic, na povrch vlijeme 2 lžíce vody, sklenice uzavřeme a sterilujeme 50 minut varem. Po té době je vyjmeme, necháme ochladit a uložíme. Jablka ve vlastní šťávě používáme na plnění závinů, různých ko ..
INGREDIENCE: 250 g pečeného nebo vařeného vepřového masa, 2 cibule, olej, l lžička papriky, 2 zelené papriky, 2 rajčata, 3 lžíce zmrazené kořenové zeleniny, 3 stroužky česneku, 2 lžíce kečupu, čili. POSTUP PŘÍPRAVY: Pečené maso umeleme na strojku. Na troše oleje osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájené papriky a spařené a sloupnuté rajče pokrájené na kousky, přidáme zmrazenou kořenovou zeleninu a pokrájený česnek, vmícháme kečup a čili (podle chuti) a dusíme, až je v ..
INGREDIENCE: 1,5 kg jeřabin, 4 větší jablka, l kg cukru, 1/4 l vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Červené jeřabiny přešlé prvním mrazíkem otrháme ze stopiček, špatné plody vyhodíme a jeřabiny omyjeme pod tekoucí vodou. Vsypeme je do kastrole, podlijeme trochou vody a dusíme. Jablka oloupeme, vykrájíme jádřince, stopky a okvětí a jablka pokrájíme na menší kousky. Dáme je do dalšího kastrole, podlijeme trochou vody a rozdusíme na pyré. Jeřabiny prolisujeme strojkem nebo sítem a čitou hmotu vlijeme do jable ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA