INGREDIENCE: l kg vyloupaných oříšků, 500 g cukru, l vanilkový cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Lísková jádra lehce opražíme na pánvi a v utěrce promneme, abychom odstranili slupku. Můžeme je také vhodit do vařící vody, pak vodu slít a oříšky oloupat jako mandle. Osušíme je v utěrce, vsypeme do mísy, zalijeme sirupem uvařeným z 1/4 l vody, půl kila cukru a l sáčku vanilkového cukru. Necháme v chladu, přikryté utěrkou nebo poklicí do druhého dne proslazovat. Druhý den oříšky i se sirupem vlijeme do hrnc ..
INGREDIENCE: 60 g ovesných vloček, 2 l mléka, 2 kostky masoxu, 1 vejce, hrst dětské krupice, trochu polohrubé mouky, máslo, sůl, mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Z másla a mouky usmažíme světlu jíšku, kterou zředíme studeným mlékem. Povaříme, přidáme kostky masoxu, opepříme a osolíme. Mezitím uvaříme ve vodě (asi v 1/2 l) ovesné vločky a prolisujeme je přes síto do připravené polévky. Nakonec zavaříme připravené nočky. Příprava nočků: do ušlehaného vajíčka vmícháme krupici a směs necháme ustát. ..
INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu I až VIII, 3 rajčata, 250 g brokolice, 250 g květáku, 3 stroužky česneku, 100 g strouhaného sýra, pažitka, sůl, oregano, zázvor, worcester, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Těsto položíme do olejem vymazané kulaté formy, povrch pokapeme olejem. Květák a brokolici rozdělíme na růžičky a krátce povaříme v osolené vodě. Necháme o-kapat a rozebereme na ještě menší kousky. Česnek prolisujeme a smícháme se solí, oreganem a zázvorem a potřeme jím těsto. Rajčata rozkrájím ..
INGREDIENCE: 1/4 l kyselé smetany, 2 žloutky, 4 lžíce strouhaného sýra, 10 lžic hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, sníh ze dvou bílku, petrželka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze smetany, mouky, prášku do pečiva, soli a žloutků zaděláme těsto, které dobře zpracujeme. Pak přidáme nasekanou petrželku a nakonec těsto zkypříme sněhem. Na vymaštěném lívanečníku pečeme malé vdolečky, které za horka balíme ve strouhaném sýru. Podáváme se špenátem. ..
INGREDIENCE: cca 1/2 kila vepř.masa, 1x kysané zelí, 100dkg slaniny, dlé své chuti přidejte třeba klobásu, brambor přibližně na osobu, koření - paprika, pepř, sůl, alobal(rozřezat na několik obdélniku,abychom mohli zabalit suroviny do alobalu). POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájíme maso na kousky, nakrájíme slaninu, klobásu a brambory na tenčí kolečka. Připravíme si jeden alobal, na který položíme nakrájené bramobory, osolíme, opaprikujeme, přiložíme je slaninou a na to vepř.maso, které okořeníme. Dále ..
INGREDIENCE: 1 slepice, 250 g kořenové zeleniny, cibule,sůl, nové koření, bobkový list. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou slepici vložíme do vody, osolíme a zvolna vaříme. Když je slepice skoro uvařená, vložíme nakrájenou zeleninu, koření, cibuli a dovaříme doměkka. Měkkou na porce nakrájenou slepici podáváme na talířích i s polévkou. Ke každé porci podáváme rýži nebo nudle uvařené zvlášť a posypané sekanou petrželkou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: V hrnci rozpustíme 40 g másla, přidáme 200 g nakrájeného tvrdšího chleba ( víc kůrek), na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), nadrobno nakrájenou oloupanou cibuli a prolisovaný stroužek česneku. Vše osmahneme, okořeníme lžičkou mleté červené papriky a zalijeme asi 1,5 litru vody. Osolíme, okmínujeme a vaříme, až se chleba rozvaří. Hotovou polévku můžeme prolisovat přes cedník. Nakonec do ní vmícháme 2 rozkverlaná vejce a za stálého míchání necháme s ..
INGREDIENCE: 1 králík včetně jater, 600 g libového vepřového masa, 150 g vepřových jater, 4 lžíce vepřového sádla, 100 g slaniny, 2 vejce, 3 lžíce polohrubé ší cibule, šálek mléka, sůl, pepř, paštikové kořeni (1 lžička mletého pepře, 5 kuliček tlučeného nového kořeni, l lžička papriky, větší špetka zázvoru, 1 utlučený bobkový list. 1/2 lžičky muškátového oříšku, špetka tymiánu). POSTUP PŘÍPRAVY: Játra opláchneme, zbavíme žilek a necháme v chladu. Králíka a vepřové maso upečeme na sádle. Rohlík ..
INGREDIENCE: 1 králík včetně jater, 600 g libového vepřového masa, 150 g vepřových jater, 4 lžíce vepřového sádla, 100 g slaniny, 2 vejce, 3 lžíce polohrubé ší cibule, šálek mléka, sůl, pepř, paštikové kořeni (1 lžička mletého pepře, 5 kuliček tlučeného nového kořeni, l lžička papriky, větší špetka zázvoru, 1 utlučený bobkový list. 1/2 lžičky muškátového oříšku, špetka tymiánu). POSTUP PŘÍPRAVY: Játra opláchneme, zbavíme žilek a necháme v chladu. Králíka a vepřové maso upečeme na sádle. Rohlík ..
INGREDIENCE: l kg mrkve, 600 g cukru, šťáva ze 2 citrónů, šťáva a kúra z l pomeranče. POSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev oloupeme, pokrájíme na kousky, zalijeme sběračkou vody, přidáme nastrouhanou kůru z pomeranče a vaříme doměkka. Pokud je třeba, přidáme ještě vodu. Ke konci varu, když už je mrkev měkká, přidáme cukr a rozvaříme ho. Mrkev i s cukernou šťávou umeleme na strojku nebo přímo v hrnci rozmixujeme, přidáme citrónovou šťávu a šťávu z pomeranče a znovu přivedeme k varu. Vaříme za stálého míchání ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA