Recepty na xkuchtik.cz

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | ŠVESTKOVÁ POVIDLA 5

INGREDIENCE: 2 kg zralých až přezrálých vypeckovaných švestek, 250 g cukru, rum. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravené švestky semeleme v mlýnku na maso nebo je rozmixujeme, vlijeme do širokého kastrole a za stálého míchám přivedeme k varu. Vaříme asi 40 minut, pak přidáme cukr a vaříme dále, až jsou povidla hustá a za vařečkou se tvoří brázdička. Vařící povidla vlijeme do sklenic, povrch pokapeme rumem, uzavřeme a uchováme v chladu. ..

RÝŽE | DUŠENÁ RÝŽE

INGREDIENCE: 1 čtvrtlitrový hrnek rýže, 1 cibulka, lžička soli, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži přebereme, třikrát propláchneme pod tekoucí vodou a třikrát ji spaříme vařící vodou. V kastrůlku rozehřejeme olej a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme rýži, na tuku ji několikrát promícháme, poté ji zalijeme dvěma hrnky horké vody, osolíme a od chvíle, kdy se začne vařit, ji na velmi malém plamínku vaříme 15 minut. Ještě lépe je dusit rýži v troubě, aby se nepřipálila. Rýži můžeme doch ..

KNEDLÍKY RŮZNÉ | ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA

INGREDEINCE: vejce, 40 g tuku, 0,6 l mléka, špetka soli, 1 kg švestek . NA ZDOBENÍ: moučkový cukr, strouhaný tvrdý tvaroh nebo smažená strouhaná houska nebo mletý mák, čerstvé rozpuštěné máslo. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vařícího mléka, v němž jsme rozpustili tuk a špetku soli, nasypeme prosetou mouku a na mírném ohni mícháme až vznikne hladké těsto, které se nechytá ani vařečky, ani nádoby. Těsto necháme trochu prochladnout, vmícháme do něj jedno vejce a po chvilce míchání druhé.Z těsta vyválíme vál ..

VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI | ZADĚLÁVANÉ VEPŘOVÉ SRDCE

INGREDIENCE: 700 g vepřového srdce, 60 g másla, 40 g hladké mouky, 200 g kořenové zeleniny, 1 květák, 4 zrnka nového koření, 4 zrnka celého pepře, nastrouhaný muškátový oříšek a ml.muškátový květ, citrón, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné srdce i s kořením a očištěnou kořenovou zeleninou uvaříme doměkka v osolené vodě. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, přilijeme studený vývar a dohladka rozvaříme. Přilijeme k vývaru ze srdce a zeleniny a povaříme asi 10 minut. Stále mícháme, aby se ..

OD BABIČKY | BRYNZOVÉ BRAMBORY

POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájíme si na kolečka 600g oloupaných vařených brambor a rozložíme je po vymaštěném pekáči. Do misky dáme 200g brynzy s rozmícháme ji s 1/8 1 mléka. Polovinou této husté tekutiny polijeme brambory na pekáči. Pak nakrájíme na kostičky 100g slaniny, dáme ji rozškvařit, a když už téměř dochází, vhodíme do ní nakrájenou cibulku a odstavíme. Cibulka v rozpálené slanině zesklovatí a uchová si vůni a my ji teď zároveň se slaninou nalijeme na brambory. Navrch dáme druhou vrstvu brambo ..

POMAZÁNKY | BŮČKOVÁ POMAZÁNKA

INGREDIENCE: 500 g libového bůčku, sůl, kmín, 10 stroužků česneku, 2 cibule, sladkokyselé okurky. POSTUP PŘÍPRAVY: Bůček osolíme, pokmínujeme a upečeme doměkka. Vychladlé maso umeleme s česnekem a přidáme jemně usekanou cibulku. Promícháme a mažeme na chleba. Zdobíme okurkou. ..

HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ | SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ III

INGREDIENCE: 1000 g hovězího zadního masa, 80 g másla, 40 g petržele, 40 g mrkve, 60 g celeru, 60 g cibule, 60 g tuku, 100 g anglické slaniny, 250 g 33 % sladké smetany, 3 dl mléka, 4 zrnka celého pepře, 2 zrnka nového koření, malý kousek bobkového listu, plnotučná hořčice, 30 g hladké mouky, tymián, ocet, citron, krystalový cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle podusíme na plátky nakrájenou zeleninu, přidáme cibuli a smažíme, až počíná růžovět. Potom přidáme hořčici, cukr, necháme chvíli zkaramelizo ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | ZELENINOVÁ POLÉVKA.

INGREDIENCE: 1 lžíce másla, 2 velká cibule, 2 lžíce hl. mouky, 1 balíčku zmrazené zeleniny (nebo 1 pórek, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, růžička květáku, 1 menší kedlubna apod.), 1 l vody, 1 l mléka, 1 vejce, kostka masoxu, petrželka, lžička zeleninové Vegety. POSTUP PŘÍPRAVY: Lžíci másla rozehřejeme v kastrole, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji dožluta. Vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vodou, vhodíme do ní kostku masoxu a za občasného promíchání př ..

VEPŘOVÉ KOTLETA | BELGICKÁ VEPŘOVÁ PEČENĚ NA VÍNĚ

INGREDIENCE: 400 g vepřových kotlet, 100 g anglické slaniny, ½ malé cibule, 50 g sádla, 30 g másla, 15 g sušených hub, 4 lžíce červeného vína, 15 g rajčatového protlaku, jalovec, zázvor, pepř, sůl, tymián, 10 g hladké mouky, vývar (z kostky). POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné kotlety naklepeme, okraje nařízneme, aby se maso nekroutilo, osolíme jej a okořeníme mletým zázvorem (roštěnky tak samo). Opečeme na sádle s plátky anglické slaniny. Upečené maso vyjmeme, do šťávy přidáme drobně nakrájenou cib ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | ŠVESTKOVÁ KLEVELA

INGREDIENCE: 2 kg vypeckovaných švestek, 500 g cukru, l sáček vanilkového cukru, sklenka rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Vypeckované švestky podlijeme sběračkou vody a za vyšší teploty a za stálého míchání rozvařujeme doměkka. Poté začneme přidávat cukr a vaříme ještě asi čtvrt hodiny. Nakonec přidáme rum. Nepříliš hustou vařící klevelu lijeme do větších sklenic, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme ochladit. Ukládáme do chladu. Klevela se dříve používala k přelévání tvarohových knedlíčků a rů ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz