POSTUP PŘÍPRAVY: Z 250 g polohrubé mouky, 20 g kvasnic, 1/8 l mléka, 1 lžíce cukru, 1 vejce, 20 g másla, dle potřeby soli a 500 g strouhaných vařených bramborů se zadělá těsto. Z vykynutého těsta vykrajují se lžící malé buchtičky, kladou na vymazaný pekáč a nechají se v troubě do zlatova upéci. Poté se na ně nalije 1/8 l vařeného mléka a nechají se v troubě, až se mléko vypeče. Podávají se s dušeným ovocem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na kastrole se rozškvaří na kostky krájená slanina, přidá se kousek másla a nakrájená cibule, celer, mrkev a petržel po přiměřeném kousku. Hrudí omyté a zbavené kostí se dá na osmaženou zeleninu, obalí v tuku a dusí pod poklicí dle velikosti ½ - ¾ hodiny. Poté se vyndá na prkénko, protáhne na nudličky krájenou slaninou, osolí, dá opět na pekáč a dusí téměř do měkka. Pak se omáčka procedí, naleje znova na maso, jež se dá do trouby zčervenat. Pokrájené hru ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do slané vody se dá vařit hrst spařených trhaných krupek, když jsou napolo měkké, přidají se asi 4 větší brambory pokrájené na kostky, hodně sekané celerové nati, trochu kmínu, majoránky a 3 stroužky česneku utřených se solí. Vaří se, až jsou brambory měkké. Polévka je průhledná, tedy skleněná, poněvadž se nezasmažuje. Nakonec se pro zlepšení dá kousek sádla. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 150 g hladké mouky, 100 g strouhaného parmazánu (může být též ementál nebo oštěpek, 60 g másla, 6 lžic kysané smetany, podmáslí nebo jogurtu a trochu soli se zpracuje na vále v těsto, nechá se v chladnu asi hodinu odpočinout, poté se rozválí, krájí proužky na prst široké a libovolně dlouhé, pomazují žloutkem a sypou kmínem. Pekou se v horké troubě. Všechny přípravy musejí být studené, nejlépe z lednice. ..
Jablečný ocet má obrovské množství různých použití. Přidává se do koláčů, okurek, či salátů. No po zředění s vodou ho můžeme používat i přímo na pití. Konzumace už i malé dávky jablečného octa před spaním, pokud se to dělá pravidelně, dokáže výrazně zlepšit zdraví a kvalitu vašeho života. Zdravotní přínosy jablečného octa Jablečný ocet vám přinese následujících 10 zdravých přínosů: Léčí bolavé hrdlo Jablečný ocet vytváří kyselé prostředí, díky čemuž ničí všechny patogenní bakterie ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso z kýty nebo plece, opláchneme, naklepeme, protáhneme slaninou na proužky nakrájenou, osolíme a slabě opepříme. Nejdříve je na všech stranách prudce opečeme v rozpáleném sádle nebo oleji, potom přidáme drobné nakrájenou cibuli, jen nepatrně ji osmažíme a pak maso za občasného podlévání upečeme v troubě do měkka. Nepodléváme příliš - jen tolik, aby se maso nepřipeklo, a ze začátku pečeme zakryté pokličkou. Za 2 až 2 1/2 hodiny maso změkne; vyjmeme je, šťávu trochu v ..
Éčka v potravinách - přídatné látky - jsou používány z mnoha důvodů: pro prodloužení trvanlivosti, jako ochrana před zkázou, ale také pro zlepšení chuti, vzhledu a vůně a dokonce i pro vytvoření dojmu vysokého obsahu ovoce, vajec, másla, přírodních šťáv apod. Pokud je pro Vás důležitá zdravá výživa, je důležité se v éčkách orientovat. Mezi éčky jsou totiž jak látky neškodnéa látky prospívající vašemu zdraví, tak i škodlivá éčka, která mohou vyvolávat zdravotní obtíže. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na vále zpracuje se 280 g polohrubé mouky, 100 g másla, 6 lžic mléka, 1 žloutek, trochu soli a 1 prášek do pečiva. Dělají se malé preclíčky nebo rohlíčky, potírají rozkvedlaným vejcem, sypou sekanými loupanými mandlemi nebo sezamem a pekou asi 10 minut v horké troubě. Jsou velmi křehké a chutné. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Pěkně odleželá svíčková se rozřízne na vhodný plát. Nejlépe nám to udělá řezník. Plát se po obou stranách naklepe a osolí. Asi po 250 g vepřového a hovězího mase se umele, přidá se trochu na kostečky krájené slaniny, strouhaná cibule, sůl, zelená petrželka, pepř, 1 vejce a vše se dobře promíchá. Maso se nádivkou potře; má-li být pečeně přepychovější, poklade se řádkou na tvrdo uvařenými vejci, zabalí, ováže čistým motouzem nebo zašije. Může se ještě na povrchu protáhnout slan ..
INGREDIENCE: Husí prsa a stehna, 6 stroužků česneku, sůl, ml. zázvor, husí sádlo, 1 cibule, několik kuliček pepře a nového koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné porce husy proklínkujeme oloupaným a na nudličky nakrájeným česnekem, osolíme, okořeníme zázvorem a po všech stranách opečeme na husím sádle. Vedle masa osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, podlijeme vodou, přidáme pepř a nové koření. V troubě pozvolna pečeme za občasného přelévání vypečenou šťávou a podlévání horkou vodou. Měkkou ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA