Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | BRAMBOROVÉ BUCHTIČKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Z 250 g polohrubé mouky, 20 g kvasnic, 1/8 l mléka, 1 lžíce cukru, 1 vejce, 20 g másla, dle potřeby soli a 500 g strouhaných vařených bramborů se zadělá těsto. Z vykynutého těsta vykrajují se lžící malé buchtičky, kladou na vymazaný pekáč a nechají se v troubě do zlatova upéci. Poté se na ně nalije 1/8 l vařeného mléka a nechají se v troubě, až se mléko vypeče. Podávají se s dušeným ovocem. ..

STARÉ RECEPY | TELECÍ HRUDÍ SE ZELENINOU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY:  Na kastrole se rozškvaří na kostky krájená slanina, přidá se kousek másla a nakrájená cibule, celer, mrkev a petržel po přiměřeném kousku. Hrudí omyté a zbavené kostí se dá na osmaženou zeleninu, obalí v tuku a dusí pod poklicí dle velikosti ½ - ¾ hodiny. Poté se vyndá na prkénko, protáhne na nudličky krájenou slaninou, osolí, dá opět na pekáč a dusí téměř do měkka. Pak se omáčka procedí, naleje znova na maso, jež se dá do trouby zčervenat. Pokrájené hru ..

STARÉ RECEPY | SKLENĚNÁ LIDOVĚ ČESKÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Do slané vody se dá vařit hrst spařených trhaných krupek, když jsou napolo měkké, přidají se asi 4 větší brambory pokrájené na kostky, hodně sekané celerové nati, trochu kmínu, majoránky a 3 stroužky česneku utřených se solí. Vaří se, až jsou brambory měkké. Polévka je průhledná, tedy skleněná, poněvadž se nezasmažuje. Nakonec se pro zlepšení dá kousek sádla. ..

STARÉ RECEPY | TYČINKY S PARMAZÁNEM (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 150 g hladké mouky, 100 g strouhaného parmazánu (může být též ementál nebo oštěpek, 60 g másla, 6 lžic kysané smetany, podmáslí nebo jogurtu a trochu soli se zpracuje na vále v těsto, nechá se v chladnu asi hodinu odpočinout, poté se rozválí, krájí proužky na prst široké a libovolně dlouhé, pomazují žloutkem a sypou kmínem. Pekou se v horké troubě. Všechny přípravy musejí být studené, nejlépe z lednice. ..

DOBRÁ RADA ZDRAVÍ | Pití jablečného octu před spaním na dobro změní váš život

Jablečný ocet má obrovské množství různých použití. Přidává se do koláčů, okurek, či salátů. No po zředění s vodou ho můžeme používat i přímo na pití. Konzumace už i malé dávky jablečného octa před spaním, pokud se to dělá pravidelně, dokáže výrazně zlepšit zdraví a kvalitu vašeho života. Zdravotní přínosy jablečného octa Jablečný ocet vám přinese následujících 10 zdravých přínosů: Léčí bolavé hrdlo Jablečný ocet vytváří kyselé prostředí, díky čemuž ničí všechny patogenní bakterie ..

HOVĚZÍ RŮZNÉ | RUSKÁ HOVĚZÍ PEČENĚ

POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso z kýty nebo plece, opláchneme, naklepeme, protáhneme slaninou na proužky nakrájenou, osolíme a slabě opepříme. Nejdříve je na všech stranách prudce opečeme v rozpáleném sádle nebo oleji, potom přidáme drobné nakrájenou cibuli, jen nepatrně ji osmažíme a pak maso za občasného podlévání upečeme v troubě do měkka. Nepodléváme příliš - jen tolik, aby se maso nepřipeklo, a ze začátku pečeme zakryté pokličkou. Za 2 až 2 1/2 hodiny maso změkne; vyjmeme je, šťávu trochu v ..

RECEPTY | DATABÁZE ÉČEK

Éčka v potravinách - přídatné látky - jsou používány z mnoha důvodů: pro prodloužení trvanlivosti, jako ochrana před zkázou, ale také pro zlepšení chuti, vzhledu a vůně a dokonce i pro vytvoření dojmu vysokého obsahu ovoce, vajec, másla, přírodních šťáv apod. Pokud je pro Vás důležitá zdravá výživa, je důležité se v éčkách orientovat.  Mezi éčky jsou totiž jak látky neškodnéa látky prospívající vašemu zdraví, tak i škodlivá éčka, která mohou vyvolávat zdravotní obtíže. ..

STARÉ RECEPY | MALÉ PRECLÍČKY K ČAJI (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na vále zpracuje se 280 g polohrubé mouky, 100 g másla, 6 lžic mléka, 1 žloutek, trochu soli a 1 prášek do pečiva. Dělají se malé preclíčky nebo rohlíčky, potírají rozkvedlaným vejcem, sypou sekanými loupanými mandlemi nebo sezamem a pekou asi 10 minut v horké troubě. Jsou velmi křehké a chutné. ..

STARÉ RECEPY | PLNĚNÁ HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Pěkně odleželá svíčková se rozřízne na vhodný plát. Nejlépe nám to udělá řezník. Plát se po obou stranách naklepe a osolí. Asi po 250 g vepřového a hovězího mase se umele, přidá se trochu na kostečky krájené slaniny, strouhaná cibule, sůl, zelená petrželka, pepř, 1 vejce a vše se dobře promíchá. Maso se nádivkou potře; má-li být pečeně přepychovější, poklade se řádkou na tvrdo uvařenými vejci, zabalí, ováže čistým motouzem nebo zašije. Může se ještě na povrchu protáhnout slan ..

SPECIALITY DRŮBEŽ | HUSÍ PRSA A STEHNA PO STAROČESKU

INGREDIENCE: Husí prsa a stehna, 6 stroužků česneku, sůl, ml. zázvor, husí sádlo, 1 cibule, několik kuliček pepře a nového koření. ​POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné porce husy proklínkujeme oloupaným a na nudličky nakrájeným česnekem, osolíme, okořeníme zázvorem a po všech stranách opečeme na husím sádle. Vedle masa osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, podlijeme vodou, přidáme pepř a nové koření. V troubě pozvolna pečeme za občasného přelévání vypečenou šťávou a podlévání horkou vodou. Měkkou ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz