INGREDIENCE: Menší růžice brokolice, nejlépe až z dalšího kvetení, slaná voda.Nálev: l l vody, 2 dl 8% octa, l lžíce soli, 2-3 lžíce cukru, l bobkový list, větší špetka semínek z hořčice, po 2 kuličkách nového koření a pepře.POSTUP PŘÍPRAVY: Růžičky brokolice očistíme, zalijeme slanou vodou a vaříme 5 minut. Pak vodu slijeme a brokolici naskládáme do zavařovacích skleniček. Nálev povaříme asi 7 minut, pak ho necháme ochladit a teplým zalijeme brokolice. Používáme raději menší sklenice, abychom j ..
INGREDIENCE: 5 kg rajčat, 2 větší jablka, 2 cibule, l lžička celého pepře, 1/2 lžičky nového koření, 2 hřebíčky, 2 bobkové listy, 1/2 lžičky mletého zázvoru, l lžička ostré papriky nebo 2 feferonky, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 dl octa, 3-4 lžíce cukru, l lžíce soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře vyzrálá rajčata, jablka bez jádřinců a oloupanou cibuli pokrájíme, dáme do hrnce a za častého míchání rozvaříme. Směs rozmixujeme, propasírujeme a šťávu vrátíme do hrnce. Přidáme všechno koření, ocet, sůl a cuk ..
INGREDIENCE: kopr.Nálev: 1/2 l vody, 1 dl octa, 6 lžíc cukru, 1 lžička soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Kopr opláchneme pod tekoucí vodou a necháme na utěrce okapat. Pak ho nakrájíme nadrobno, vložíme do malých skleniček, zalijeme horkým nálevem, připraveným svařením vody, octa, soli a cukru, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut varem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvá, zdravá a zelená nať. Listy celeru otrháme ze stonků, sušíme rozložíme na lískách, nebo v sušárně či troubě při maximálně 50 °C. Nať zůstane pěkně zelená. Usušenou nať rozemneme a prolisujeme přes síto, abychom odstranili hrubší kousky. Důkladně suchou nať uchováme ve sklenici uzavřené víčkem. ( Já osobně to suším na liskách co jsem si udělal na sušení hub, mam je takových rozměrů že se mi vejdou na radiator a nezabírají v domácnosti místo. Po částečném usušení ji dosouš ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Pěkné a zdravé celerové bulvy, voda, ocet Celer omyjeme, důkladně očistíme, oloupeme, velké celery rozpůlíme, vložíme je do vařící vody s trochou octa a vaříme asi 10 minut, až jsou měkké. Pak je vyjmeme, necháme oschnout a vychladnout. Ostrým nožem nakrájíme na proužky nebo kostičky, rozložíme na lísky nebo na síto a sušíme v sušárně při 60 °C v tenké vrstvě. Můžeme však menší množství i na tělese ústředního topení, nebo v troubě. Celer můžeme sušit i nepředvařený není však tak ..
INGREDIENCE: 2 kg tykve, 5 dl vody, 5 dl octa, l lžíce soli, 750 g cukru, l lžíce celého pepře, zázvor, 6 feferonek. POSTUP PŘÍPRAVY: Omytou a očištěnou tykev pokrájíme na kostičky. Z octa, soli a vody připravíme nálev, který nalijeme na tykev. Necháme stát 24 hodin. Druhý den nálev slijeme, přidáme k němu cukr a necháme přejít varem. Takto připravený nálev nalijeme na tykev, přidáme koření, pokrájené feferonky a vaříme, až je tykev sklovitá. Tykev i s nálevem rozdělíme do sklenic, zavřeme ..
INGREDIENCE: Nálev: na 1 l vody 20g soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Na zavařování se hodí mladé, masité a jemné lusky bez vláken, a to jak zelené, tak žluté. Pokud nejsou příliš dlouhé, skládáme je do sklenice celé a jen z nouze je překrájíme na kratší kusy. Lusky předváříme ve vařící vodě 3-4 minuty, pak. rychle zchladíme, srovnáme volně do sklenic, zalijeme horkým solným roztokem, aby byly lusky zatopeny, sterilujeme přerušovaně. Fazolové lusky zavařené jsou velmi chutné používáme jich jako čerstvých. S ..
INGREDIENCE: 1 kg zelí 30g soli, špetku kmínu, 20gcibule a po létě studeném a deštivém 10g cukru, višňové a vinné listy . Nejlépe se hodí hlávky tvrdé, střední velikosti. POSTUP PŘÍPRAVY: Z hlávek obereme ovadlé lupeny, zelí nakrouháme a prosolíme, aby sůl vyluhovala šťávu a.tím i cukry, které napomáhají zdárnému kvašení. Současně se zelím nakrouháme i cibuli. Zelnou krouhanku okmínujeme a prosolíme. Já osobně nechávám zelí ve vaně přes noc zavadnout protože přebytečná voda odteče a tím pádem ma ..
1 kg rebarbory, 2 stroužky česneku, 20g čerstvého zázvoru (nebo mletého), citrónová šťáva, sůl, chilli, 300g rozinek, cukr, ocet.POSTUP PŘÍPRAVY: Rebarboru oloupeme, drobně nakrájíme, česnek usekáme. Zázvor jemně nastrouháme. Přidáme další potraviny a vše dusíme, až čatní zhoustne. Vařící plníme do sklenic. ..
INGREDIENCE: 500g burských oříšků, 2 stroužky česneku, 1 lžička soli, vařící vodu, 7 lžic oleje. POSTUP PŘÍPAVY: Oříšky, česnek a sůl dáme do mísy, zalijeme takovým množstvím vody, aby byly oříšky ponořené, asi 30 minut necháme stát, vodu slijeme a oříšky v míse osušíme. Olej zahřejeme na pánvi, oříšky na oleji mícháme asi 6 minut, necháme je vychladnout a vsypeme do sklenice. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA