INGREDIENCE: l kuře, 500 g kysaného zelí, sůl, mletý kmín, 30 g sádla. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné kuře posolíme a hodně napěchujeme kysaným zelím. Zašijeme otvor a silně pokmínujeme. Podlijeme vodou a omastíme sádlem a dáme péct. Z upečeného kuřete vybereme zelí a dáme na mísu. Kuře rozporcujeme a podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a zelím z kuřete. ..
INGREDIENCE: l kuře, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 100 g slaniny, l cibule, l lžička hladké mouky, lžíce koření Divočina (nebo po půl lžičce pepře, novéno koření, zrnek jalovce a kousek bobkového listu), sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře osolíme, prsíčka a stehna protkneme částí slaniny, posypeme divokým kořením, dovnitř vložíme půlku cibule, zbytek slaniny rozškvaříme na oleji, zalijeme vodou a na tento základ kuře položíme. Pečeme po obou stranách dozlatova. Během pečení potíráme máslem, přeléváme vy ..
INGREDIENCE: 1 naporcované kuře, 3 polévkové lžíce oleje, 120 g hub (mohou být žampiony), l cibule, 2 stroužky česneku, 140 ml vermutu, l polévková lžíce octa (může být z bílého vína), 140 ml kuřecího vývaru, l lžička oregana, půl lžičky rozmarýnu, 450 g sterilovaných rajčat, 60 g vypeckovaných černých oliv, 2 lžíce nasekané petrželky, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: V pánvi rozehřejeme olej a houby smažíme asi 1-2 minuty. Vyndáme je a dáme prozatím stranou. Na oleji osmahneme kousky kuřete a ..
INGREDIENCE: 4 kuřecí řízky z prsíček, 80 g cibule, sladká paprika, 80 g leča, 1/4 l kyselé smetany, 40g hladké mouky, 80 g sádla, vývar, lžíce másla, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Kuřecí řízky lehce naklepeme a poprášíme moukou. Na rozpáleném sádle z obou stran lehce opečeme a pak urovnáme do ohnivzdorné misky. Pak v pánvi na sádle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, vmícháme papriku, zalijeme vývarem a povaříme. Povařenou směs nalijeme na kuře. Pod poklicí krátce podusíme. Přilijeme smetanu s roz ..
INGREDIENCE: 1 kuře, 1 cibule, 1/2 l černého piva, hl. mouka, ml. pepř, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté kuře osolíme, opepříme, dáme do pekáče a podlijeme pivem. Pečeme 45 min. v polovině této doby přidáme do pekáče nahrubo nakrájenou cibuli. Měkké kuře vyjmeme, šťávu zahustíme troškou mouky a chvíli povaříme. Kuře rozporcujeme a vrátíme do pekáče prohřát. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Vařené kuřecí nebo slepičí maso nakrájíme na kostky a poklademe na vypláchnutý plech s okrajem. Přidáme vše co doma máme – vařenou kořenovou zeleninu, okurky, nakládanou kukuřici, fazole, papriky, vejce natvrdo, uzeninu, zbytky uzeného masa. To vše se zalije aspikem. Po ztuhnutí krájíme porce, zdobí se zeleninou.Aspik: V troše vody necháme nabobtnat 4 lžíce želatiny. Celý pepř, nové koření, bobkový list vložíme do gázy a v 1 l horké vody povaříme. Koření vyjmeme, vodu osolíme, o ..
Je to kuře s nádivkou, trochu jako bažant. Tak ho asi upravovala paní nadlesní, když na myslivně chyběli bažanti.POSTUP PŘÍPRVY: Jedno větší kuře protkneme na stehnech a prsou špalíčky ze slaniny, zbytek z 80 g nakrájíme a dáme pod kuře. To osolíme a potřeme směsí z 1 lžičky kari a 1 lžičky grilovacího koření.Připravíme nádivku: Nakrájíme 2 rohlíky, svlažíme . 1 dl bílého vína, přelijeme 1 - 2 rozšlehanými vejci, osolíme, přidáme špetku kari a hrstku předem namočených nasekaných sušených hub, 2 ..
INGREDIENCE: 12 kuřecích křidélek, 2 cibule, 4 stroužky česneku, drcený kmín, ml. pepř, ml. nové koření, majoránka, tymián olej, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Cibule a stroužky česneku jemně nastrouháme, přidáme koření a bylinky, promícháme a potřeme křidélka. Pokapeme olejem, urovnáme do misky a necháme v chladničce několik hodin proležet. Pak je osolíme, rozložíme v jedné vrstvě do pekáče, přidáme zbylou marinádu a pečeme v předehřáté troubě (nebo pod grilem), až maso změkne. Podáváme horké nebo studen ..
INGREDIENCE: 1 celé kuře, 150 g anglické slaniny, 100 g žampiónů, 125 ml smetany, brusinkový kompot, kuřecí vývar na podlití, olej, tymián, mletý pepř, sůl.Bramboráčky: 400 g syrových brambor, 2 jablka, 1 vejce, 250 g polohrubé mouky, sůl, pepř, majoránka. POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře naporcujeme, nasolíme, opepříme a ochutíme tymiánem. Nakrájenou slaninu rozškvaříme a kuře na ní opečeme. Podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Čtvrt hodiny před dokončením přidáme žampióny nakrájené na plátky a dusíme. Pod ..
INGREDIENCE: 750g kuřecího masa, 3 lžíce oleje, 50g másla, 150g cibule, 100g mrkve, 100g celeru, 100g pórku, 150g sójové omáčky, 1 lžičky ml. pepře, sůl, 1 lžíce Solamylu.POSTUP PŘÍPRAVY: Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, naložíme do směsi ze Solamylu s olejem, solí, pepřem a sójovou omáčkou. Odleželé kuřecí maso orestujeme na oleji, přidáme zeleninu nakrájenou na nudličky, cibuli na drobno, zalijeme vodou, dochutíme a dusíme doměkka. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA