INGREDIENCE: 500g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 50g krystalového cukru, 1 vejce, 50g másla, 1/4 litru mléka, 1 kostka droždí, 1 žloutek, mák, tuk na vymaštění plechu, mouka na vál. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy dáme prosátou mouku se solí a uděláme důlek. Přidáme vejce a polovinu odváženého cukru. Do rozehřátého másla nalijeme část vlažného mléka. Druhou dáme zvlášť do hrníčku společně se zbytkem cukru a rozdrobeným droždím. To vše nalijeme do mouky. Uhněteme hladké těsto a necháme zakryté kynout na ..
INGREDIENCE: 500g polohrubé mouky, sůl, 150g moučkového cukru, 4 žloutky, 150g másla či Hery, 50g hrozinek, 50g mandlí, citrónová kůra, 0,25 l mléka, 25g droždí, 1 vanilkový cukr, na špičku nože muškátového oříšku, vejce na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo, cukr, žloutky, vanilkový cukr, sůl a citrónovou kůru utřeme do pěny, přidáme kvásek, mouku a zbylé mléko, rozinky, část spařených loupaných sekaných mandlí a muškátový oříšek. Suroviny zpracujeme na tužší těsto a necháme kynout alespoň 2 hod. ..
INGREDIENCE: 500g polohrubé mouky, sůl, 150g moučkového cukru, 4 žloutky, 150g másla či Hery, 50g hrozinek, 50g mandlí, citrónová kůra, 0,25 l mléka, 25g droždí, 1 vanilkový cukr, na špičku nože muškátového oříšku, vejce na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo, cukr, žloutky, vanilkový cukr, sůl a citrónovou kůru utřeme do pěny, přidáme kvásek, mouku a zbylé mléko, rozinky, část spařených loupaných sekaných mandlí a muškátový oříšek. Suroviny zpracujeme na tužší těsto a necháme kynout alespoň 2 hod. ..
INGREDIENCE: 750g hladké mouky, 100g tuku na pečení, asi 3,5dcl mléka, 42g droždí (jedna zabalená kostka, pokud nemáme, možno nahradit 7 g sušeného), 2 lžíce cukru, 2 lžíce medu, 1 vejce, 1 žloutek, 1 lžička strouhané citronové kůry, špetka soli, několik obarvených vyfouklých vajec, vejce na potření, mouka na vál, tuk na plech. POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí rozmícháme s cukrem v části vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme rozpuštěný tuk na pečení, med, vejce, žloutek ..
INGREDIENCE: 200g másla, 6 žloutků, 30g droždí, 1/2 – 3/4 šálku mléka, 3 plné lžíce cukru, z půl citrónu kůra, rovná lžička soli, 500g polohrubé mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Z poloviny mléka, 1 lžičky cukru a droždí uděláme kvásek. Máslo utřeme se žloutky, přidáme citrónovou kůru kvásek a zbylé mléko. Postupně přidáme prosetou ohřátou mouku, až je těsto správně tuhé. Dobře je vypracujeme až se nechytá vařečky, a dáme kynout. Vykynuté těsto rozválíme, děláme koláčky a plníme je libovolnou náplní. ..
INGREDIENCE: 450 g polohr. Mouky, 250 g tuku Hery, 1 celé vejce, 1 žloutek, 1 lžička soli, 1 kostka droždí, 2 lžíce cukru, 10 lžic mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mléka, cukru a droždí zaděláme kvásek. Vyšlý kvásek nalijeme do důlku v proseté mouce, přidáme vejce a žloutek, sůl a nastrouhanou Heru. Vypracujeme hladké těsto a necháme hodinu kynout. Pak těsto rozdělíme na 5 dílů, každý díl vyválíme na kulatou placku. Každou placku rozkrájíme na 8 dílů (trojúhelníčků). Na každý dílek dáme na širší konec ..
INGREDIENCE: 500g hl. mouky, 80g droždí, 10 kostek cukru nebo 10 lžiček cukru krupice, 1 dl oleje, 100g majonézy, 2 žloutky, citr. kůra, sůl, ¼ l mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Uděláme kvásek, promícháme ho s moukou a žloutky, poté zamícháme olej a nakonec majonézu. Dobře vypracujeme těsto a hned tvarujeme koláče podle velikosti asi 36-40 kusů. Plníme je podle chuti a dostupných surovin. Pečeme je v předehřáté troubě dorůžova. ..
INGREDIENCE: Těsto - 500g hl. mouky, 2 žloutky, 1 lžička soli, ½ dl oleje. Kvásek - 3 dl mléka, 1 lžička cukru, 40g droždí. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prosejeme, promícháme se solí, přidáme žloutky, kvásek a dobře propracujeme. Hotové těsto nenecháme kynout ale hned ho rozdělíme, vyválíme, dáme na dva vymaštěné plechy. Obložíme je tím co zrovna máme doma (fantazii se meze nekladou, určitě to bude chutnat), okraje potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v troubě. ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, špetka soli, 120 g moučkového cukru, 2 vejce, 40 g droždí, 1/4 l mléka, l lžíce cukru, 200 g másla nebo rostlinného tuku.Náplň: 300 g mletého máku, 4 dl mléka, 100 g cukru, l lžíce medu, vrchovatá lžíce másla, l lžíce švestkové marmelády, l lžíce rumu, rozinky a sekané oříšky.POSTUP PŘÍPRAVY: Z vlažného mléka, rozdrceného droždí, lžíce cukru a lžíce mouky umícháme kvásek a necháme ho zkynout. Mouku promícháme se špetkou soli, cukrem, vejci, vzešlým kváskem a n ..
INGREDIENCE: 400 g bílého zelí, 200 g hladké mouky, 2 kostky cukru, 50 g másla, 20 g droždí, 1 žloutek, 200 ml mléka, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prosijeme, osolíme, do dolíčku rozdrobíme droždí, vlijeme žloutek s troškou mléka a cukrem, vymícháme nelepivé vláčné těsto, které necháme nakynout. Těsto rozdělíme na velké bochánky, které naplníme zelnou náplní: zelí nakrájíme a podusíme podlité mlékem, osolíme a opepříme. Bochánky zabalené klademe na plech a pomastíme ze všech stran máslem. Po ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA