INGREDIENCE: 1/2 kg hrubé mouky, 30 g droždí, 1/2 l mléka, 1/2 kostky másla, 1/2 kostky ztuženého tuku, cukr, sůl, sůl krystalová, kmín, 2 vejce, papír na pečení. POSTUP PŘÍPRAVY: Zaděláme těsto a necháme vykynout. Z těsta uděláme kuličky a pokládáme na pečicí fólii v pekáči. Obrácenou stranou příborového nože každou kuličku promáčkneme uprostřed (tzv. prdelky). Poté je posolíme (nejlépe krystalovou solí) a pokmínujeme. Potřeme žloutkem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů, kterou po několi ..
INGREDIENCE: 1 lístkové těsto (500 g), 250 g měkkého tvarohu, 4 lžíce cukru, 2 vejce, 1-2 lžíce rozinek namočených v rumu, l lžíce změklého másla, l vejce na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Lístkové těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenkou placku, rádýlkem vykrojíme čtverce, do každého z nich vložíme lžičku náplně, protilehlé konce čtverců poněkud vytáhneme, spojíme nad náplní a stejně, do šátečku, svážeme i dva protilehlé konce. Šátečky musí být spojeny tak, aby náplň při pečení nevytékala. (Zv ..
INGREDIENCE: 250 g drůbeží šunky, 50 g anglické slaniny, 1/4 l kysané smetany, 6 vajec, máslo.Těsto: 400 g jemné krupičkové mouky, 60 g másla, l celé vejce, l dl vlažné vody, sůl, olej.POSTUP PŘÍPRAVY: Šunku pokrájíme na kostičky, které osmahneme na kostičkách rozškvařené anglické slaniny. Necháme zchladnout, vmícháme do kysané smetany, v níž jsme rozmíchali všechny žloutky, promícháme a zlehčíme sněhem z 6 bílků. Hmotu rozetřeme na vytažené těsto, svineme, pomažeme máslem a závin upečeme. ..
PIZZA- ZÁKLADNÍ TĚSTO I.INGREDIENCE: 250 g hladké mouky, 15 g droždí, l lžička cukru, 2 lžíce oleje, 1/2 šálku vlažné vody nebo mléka, špetka soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka nebo rozdrobíme droždí, přidáme cukr a na teplém místě necháme vzejít. Mezitím do mísy prošijeme mouku, osolíme, vmícháme olej a vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Posypeme je moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout. Dávka stačí na l kulatou formu.PIZZA - ZÁKLADNÍ T ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 300 g hladké mouky, sůl, 1 vejce, 100 g mletého máku, 2 lžíce moučkového cukru, švestková povidla, husí sádlo.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory omyjeme, vložíme do horké vody a uvaříme doměkka, slijeme a brambory necháme zchladit. Pak je oloupeme a buď prolisujeme, semeleme nebo nastrouháme. Vmícháme mouku, sůl, vejce a vypracujeme hustší bramborové těsto. Rozdělíme ho na kousky, které pak vyválíme do kruhu o průměru asi 12 cm a upečeme nasucho na teflonové pánvi nebo na pláte ..
INGREDIENCE: 500 g hladké mouky, 2 lžíce oleje, 2 lžíce vody, 1 lžička soli, 1 žloutek (ale může být i celé vejce), ½ bílého jogurtu, ½ droždí, asi 250 ml mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Po vykynutí kvásku zaděláme těsto, které necháme kynout. Stačí 1hod. Nespotřebované těsto dáme do lednice v igelitové tašce a těsto kyne dál. Máme tak pochoutku i na druhý den. Z vykynutého těsta odřezávám kousky, ty v ruce uválím v kuličky, a pak natahuju. Peču v rozpáleném oleji ve vyšší vrstvě. ..
INGREDIENCE: 1kg hladké mouky, 4 cl mléka, 1 zakysaná smetana, 3 celá vejce, 1 lžíce drceného kmínu, 5 dkg droždí, trochu soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Zaděláme těsto a rozdělíme na 2 – 3 části, vložíme do mikrotenových sáčků. Nemusí kynout a uložíme je do ledničky, minimálně na 24 hodin. Odebereme, kolik potřebujeme a děláme langoše. ..
INGREDIENCE: 500g mouky hrubé 500g mouky hladké, 1/2 l mléka, 50g sádla, 20g soli, 30g droždí, 2 kg špekáčků, 800g cibule, 30g sladké papriky, 30g kmínu, 60g hrubé soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Z prosáté mouky, mléka, soli, droždí a sádla vypracujeme hladké, ne moc husté těsto. Necháme dobře vykynout, vyválíme silnější plát a rozkrájíme na stejnoměrné čtverečky. Do středu těchto čtverců klademe oloupané špekáčky, které jsme uprostřed nařízli tak, aby se nám nerozpůlily. Vzniklou mezeru jsme naplnili syr ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ze 100g kukuřičného škrobu a 1/4 1 mléka ušleháme jemné těsto, které spojíme se 40g kukuřičné nebo pšeničné mouky a dvěma vejci. Velmi důkladně prohněteme, přidáme 20g rozpuštěného másla a znovu promícháme. Těsto naneseme v tenké vrstvě na horkou vymaštěnou pánev a pečeme je do zlatová po obou stranách. Posypeme solí, potřeme máslem a horké podáváme jako přílohu k dušené zelenině, masu nebo "huevos rancheros", což jsou rančerská vejce. ..
INGREDIENCE: 4 krajíce toustového chleba, 4 lžíce kečupu, 2 malá rajčata, 4 plátky šunky, 4 lžíce sýra, máslo, sůl, pepř, koriandr. POSTUP PŘÍPRAVY: Vezmeme plech, vymažeme jej olejem a položíme na něj toustový chléb, ten potřeme máslem a kečupem. Položíme plátky šunky, posolíme, popepříme a dáme koriandr. Položíme půlku rajčete a posypeme sýrem. Dáme krátce zapéct do trouby předehřáté na 250 stupňů. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA