INGREDIENCE: 300g Moravského uzeného, 1 kg cibule, máslo, strouhaný eidam nebo cihla, plechovka žampionů, tavený smetanový sýr, sůl, pepř, 2 ks toustového chleba nebo 4 krajíčky veky. POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, osolíme a přidáme na kostičky pokrájené uzené maso. Zalijeme asi 1 a půl litrem vody a vaříme tak dlouho, dokud není cibule měkká. Do polévky přidáme nakrájené žampiony a zahustíme taveným sýrem. V toustovači opečeme veku, kterou dáme do talíře či misk ..
INGREDIENCE: 200 g libového vepřového plecka, 1mrkev, 1 petržel, 1 celeru, 1 květáku, 1 dl mléka, 1 lžíce másla, 1 lžíce hl. mouky, 1 l vody, pepř, sůl, špetka muškátového oříšku, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na malé kousky a dáme vařit do studené vody. Po chvíli přidáme očištěnou, omytou a na kostičky nakrájenou zeleninu a na růžičky rozebraný květák. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a vodou a dobře promícháme, vlijeme do vařící se polévky a povaříme 20 mi ..
INGREDIENCE: 40g polévkové zeleniny, 10g krupice, 10g tvrdého sýra (eidam, ementál), 1 vejce, 5g másla, pažitka.POSTUP PŘÍPRAVY: Do vývaru ze zeleniny zavaříme krupici a povaříme. Pak smícháme strouhaný sýr s vejcem, vlijeme do vařící polévky a necháme již jen přejít var. Do hotové polévky přidáme máslo a sekanou pažitku. ..
INGREDIENCE: Vývar, 30 g zeleniny, 15 g hrubé mouky, 1 vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vývaru povaříme zeleninu nakrájenou na kousky. Mouku smícháme s vejcem a přes vidličku nebo struhadlo překapáváme do polévky. Vaříme ještě asi 2-3 minuty. ..
INGREDIENCE: 200g vařeného hrachu, 400g okrajových porcí a kostí z kapra, 1 mlíčí a 1 jikry, 100g kořenové zeleniny, ½ lžičky pepře, sůl, muškátový květ, 2 žemle a 1 lžíce másla na osmažení.POSTUP PŘÍPRAVY: Z okrajových porcí, kostí a popřípadě i hlavy, zeleniny a soli uvaříme rybí vývar. Mlíčí a jikry opereme pod tekoucí vodou, nakrájíme na kousky a vložíme do procezeného vývaru. Přidáme vařený a rozmačkaný hrách, maso z vývaru, které jsme dobře obrali z kostí, pepř, sůl, muškát a povaříme ..
INGREDIENCE: 2 hlavy a 1 ocasní porce z kapra, 1 cibule, 2 lžíce másla, 3 lžíce kořenové zeleniny (mrkev, petržel celer), 2 lžíce hl. mouky, vnitřnosti z kapra, petrželová nať, bobkový list, muškát, sůl, 3 žemle, olej na osmáhnutí. POSTUP PŘÍPRAVY: Z hlav vyjmeme žábry, odstraníme oči, hlavy vymyjeme a společně s ocasní porci dáme vařit do osolené vody s bobkovým listem a nakrájenou cibulí. V druhém kastrole na rozehřátém másle osmáhneme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme mouku, za ..
INGREDIENCE: 1 1 vody, 1 1 mléka nebo smetany, 200 g brambor, 100 g brynzy, 50 g cibule, sůl, pažitka, 20 g sádla.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory nakrájíme na kostky a necháme 10 minut vařit i s cibulí. Brynzu rozšleháme v mléce nebo ve smetaně, přidáme do polévky, nenecháme již vařit; ale hned odstavíme. Zlepšíme nasekanou pažitkou a kouskem másla. ..
INGREDIENCE: 500g očištěného kapra, 200g mražených krevet, 4 loupaná rajčata, 1 cibule, 1 1 dl bílého vína, olej, 2 brambory, 2 stroužky česneku, 80g mrkve, 100g pórku, sůl, tymián, šafrán, hřebíček, bobkový list, polévkové koření, bílá veka nebo toastový chléb.POSTUP PŘÍPRAVY: Do 1 1 l vody dáme vařit kostičky nakrájených brambor s kolečky cibule, mrkne, plátky česneku, pórku, kořením a solí. Necháme asi 5 min. vařit a pak přidáme kousky rybího masa, krevety, na čtvrtky nakrájená loupaná rajčat ..
INGREDIENCE: 30 g hovězího masa, sůl, 40 g polévkové zeleniny 20 g brambor, 5 g hl. mouky, cibule a kmín (na vývar), l0 g protlaku, 5 g másla, pažitka.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Přidáme zeleninu a brambory nakrájené na kostky. Nasucho opraženou mouku zalijeme vývarem z kmínu a cibule a povaříme. Obojí spojíme, přidáme rajčatový protlak a ještě povaříme. Do hotové polévky přidáme čerstvé máslo a pažitku. ..
INGREDIENCE: 40g másla, 40g cibule, 60g hl. mouky, ml. červená paprika, vývar z kostí nebo z kostky masoxu, ml. černý pepř, 1 dl mléka, 100g párků, Vegeta, petrželová nať. POSTUP PŘÍRPAVY: Na másle osmažíme do zlatova nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, ke které přimícháme mletou papriku. Za stálého míchání zředíme jíšku vývarem a dobře povaříme. Polévku dochutíme kořením, přidáme mléko, na kolečka pokrájené párky a krátce povaříme. Dochutíme Vegetou a posekanou petrželovou ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA