POSTUP PŘÍPRAVY: I. 50 g másla, 120 g cukru, 6 žloutků a dle libosti kávové tresti se tře ½ hodiny. Naposled se dá z 6 bílků sníh a 120 g polohrubé mouky. Těsto se dá do formy máslem vymazané a moukou vysypané a peče ½ hodiny. Studený dort se rozřízne na 3 díly a naplní krémem. Krém: 140 g másla se utře do pěny, pak se přidá 210 g cukru, 1 žloutek, trochu vanilky a kávové tresti a dobře se to utře. Naplněný dort se polije polevou s kávovou příchutí a zdobí se lib ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do 1 l mléka zasype s asi 150 g rýže, osladí, osolí a nechá do husta uvařit. Též se může přidat kousek másla a rýže se dá do trouby upéci. Sype se na míse cukrem se skořicí a polije s máslem. Děti mají rády kaši posypanou strouhanými vlašskými ořechy a cukrem. ..
INGREDIENCE: 50gchleba, 30g zeleniny, 1g kmínu, 10g cibule, 50g kyselého mléka, vejce, 5g másla, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Starší chléb a zeleninu povaříme ve vývaru z kmínu a cibule, pak prolisujeme. Do hotové polévky přidáme kyselé mléko s rozkverlaným vejcem, čerstvé máslo a pažitku. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na 1 žloutek počítá se 1 lžíce cukru a 1 lžíce mouky. Žloutky s cukrem se třou asi ¼ hodiny, pak se zlehka zamíchá z bílků sníh zároveň s moukou. Na vymazanou a moukou vysypanou pánev se těsto vlije asi na malíček silně a do zlatova upečou. Za tepla se maže zavařeninou, sbalí a sype cukrem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Udělá se těsto jako na bramborové knedlíky, rozválí, vypichují koláčky a smaží jako vdolky. Na kastrol se dá jen málo sádla a vždy po kousku přidá na nové smaženky. Hodí se nejlépe ke zvěřině a svíčkové. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Omytý brzlík se nakrájí na tenčí řízky, které se po obou stranách posolí. Rozpustí se kousek másla, rozbije do něj celé vejce, dobře rozkvedlá, řízky se vtom omáčejí, obalují v housce a do světlehněda smaží. K tomu zelený hrášek nebo jiná mladá zelenina. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 120 g kmínu se polije ½ l čistého lihu a nechá v uzavřené láhvi týden stát. poté se vaří 1 kg cukru v ½ l vody asi 20 minut, nechá vystydnout, slije pak dohromady s lihem a profiltruje do láhví. Je velmi dobrá a jemná. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na vále se vypracuje 400 g mouky, 100 g másla, 100 g cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vejce a 1/8 l mléka. Těsto se rozdělí na dva díly. Vyválí se na stéblo, potře připravenou nádivkou z tvarohu, posype malými černými hrozinkami, opatrně stočí, potře vajíčkem a na plechu pokrytém pečícím papírem zvolna pečeme. Upečený se šikmo nakrájí a sype vanilkovým cukrem. Nádivka: 400 g tvarohu, 40 g másla, 4 lžíce cukru, 1 vejce a kůra z citronu. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 60 g slaniny se rozkrájí a nechá vyškvařit, pak se přidá 80 g tvrdé housky, na kostečky krájené, a osmaží. Do ¼ l hrnku se dá celé vejce, dolije mlékem, rozkvedlá, polije se tím osmažená houska a nechá nejméně ½ hodinu odstát. Poté se přidá asi 50 g pokrájeného vařeného uzeného masa, 200 g hrubé mouky, osolí se, dobře zamíchá, těsto se dá do ubrousku a vaří asi 40 minut. Podává se se zelím a osmaženou cibulkou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 250 g nakyslých jablek se postrouhá, mají-li jemnou slupku, omyjí se a postrouhají i se slupkou, přidají se k nim asi 3 lžíce nemastné polévky, 1 lžíce strouhané housky, dle chuti octa, soli a cukru, asi 70 g strouhaného křenu, vše se dobře promíchá a může se podávat ihned nebo nechat několik hodin uležet. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA