Recepty na xkuchtik.cz

OMÁČKY | ŠVESTKOVÁ OMÁČKA BALKÁNSKÁ.

INGREDIENCE: 600 g vypeckovaných švestek, l lžíce sterilovaného kopru (nebo svazek čerstvého - bez silnějších stonků), 2 lžíce estragonového octa, palička česneku, 2 lžíce sladké papriky, l lžička ostré papriky nebo čili, l lžíce soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Vypeckované švestky rozmixujeme nebo umeleme na strojku na maso, podlijeme trochou vody a dusíme asi půl hodiny. Přidáme velmi jemně nasekaný kopr, podlijeme trochou estragonového octa a vaříme dál. Mezitím prolisujeme oloupanou paličku česneku ..

OMÁČKY | JARNÍ VAJEČNÁ MAJONÉZA.

INGREDEINCE: 8 vařených vajec natvrdo (7-10 minut), 2-3 lžíce pikantní hořčice, pažitka, řeřicha nebo petrželka, sůl, pepř.Majonéza: 2 syrové žloutky, 1 lžička octa, 1/4 l oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze žloutků, octa a oleje, za stálého míchání připravíme majonézu. (Nebo v mixéru, nebo ji koupíme, ale doma dělaná, ta nemá konkurenci, ta chutná úplně jinak!) Dochutíme ji hořčicí, pepřem a solí. Uvařená vejce zchladíme a oloupeme, kromě jednoho drobně nasekáme a vmícháme do majonézy. Zdobíme vejcem na ..

OMÁČKY | FAZOLOVÁ OMÁČKA.

NGREDIENCE: 200g fazolí, 40g sádla, 4 lžíce hl. mouky, 2 dl kysané smetany, bobkový list, ocet, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem namočené fazole ve stejné vodě uvaříme s přidáním bobkového listu do měkka. Do měkkých fazolí nalijeme kysanou smetanu s rozkvedlanou moukou a povaříme. Nakonec podle chuti přisolíme a přikyselíme. ..

OMÁČKY | PAPRIKOVÁ OMÁČKA (Turecko).

INGREDIENCE: 400 g paprikových lusků, 200 g cibule, 2 hlavičky česneku, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, špetka soli a mletého pepře.POSTUP PŘÍPRAVY: Paprikové lusky očistíme, zbavíme jader, vypereme a spolu s oloupaným česnekem a cibulí semeleme na masovém strojku. Semleté papriky pak dáme dusit na olej. Zalijeme co nejmenším množstvím vody a dusíme asi dvacet minut, pak přidáme sůl, ocet, cukr a mletý pepř. Omáčka je vhodná ke skopovému masu, ale v Turecku ji podávají také jen s bílým chlebem. ..

OMÁČKY | OMÁČKA PĚNOVÁ K ZELENINÁM.

INGREDIENCE: 2 žloutky, 1 citrón, 50g másla, 2 lžíce vývaru ze zeleniny, špetka soli a mletého pepře, zelená petrželová nať, 2 lžíce šlehačky.POSTUP PŘÍPRAVY: V kotlíku ve vodní lázni šleháme žloutky, máslo, citrónovou šťávu, vývar ze zeleniny, sůl a pepř do zhoustnutí. Pak přidáme jemně usekanou petrželovou nať. Před podáním vmícháme do husté ušlehané omáčky ještě šlehačku a ihned podáváme. Omáčka se hodí k zeleninám, jako jsou artyčoky, květák, černý kořen, chřest, ale i k vařeným rybám. ..

OMÁČKY | KŘENOVÁ OMÁČKA.

INGREDEINCE: 2 žloutky, 4 dl smetany, špetka soli, 50g strouhaného křenu, 1 citrón.POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky i smetanu mírně nahřejeme, třeme do pěny, osolíme, přidáme citrónovou šťávu, třeme a pomalu přidáváme smetanu. Pak vmícháme strouhaný křen, který jsme napřed spařili horkou polévkou, nechali odstát a polévku slili. Hrníček s takto připravenou omáčkou postavíme do horké vody, uchováme až do podávání. Nesmí se vařit. ..

OMÁČKY | PIKANTNÍ OMÁČKA.

INGREDEINCE: 200 g základní majonézy, 1 dl šlehačky, 5 nakládaných cibulek v octě, sterilovaná okurka, kapary, sardelky, několik nakládaných žampiónů, citrónová kůra, 2 lžíce citrónové šťávy, kerblík, 2 lžičky cukru, podle chuti sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Nakládané cibulky, oloupané sladkokyselé okurky, sardelky, žampióny, citrónovou kůru a kerblík rozsekáme na jemnou kašičku. K majonéze přimícháme citrónovou šťávu, přidáme cukr, rozsekanou kašičku z uvedených surovin až vznikne hustá pikantní omáčka. ..

OMÁČKY | OMÁČKA JEMNÁ SARDELOVA.

INGREDIENCE: 1 citrónu, 2 žloutky, 50g másla, trochu vody, špetka soli a pepře, sardelové máslo - 20 g másla, 20 g sardele.POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve si připravíme sardelové máslo. Sardelku zbavíme páteře a jemně nožem usekáme spolu s máslem, pak špičkou nože třeme na prkénku a seškrábneme na talířek. Do kotlíku dáme žloutky máslo, citrónovou šťávu, sůl, pepř a vyšleháme do zhoustnutí, pak zašleháme vlažnou vodu. Před dohotovením zašleháme připravené sardelové máslo. Omáčka se hodí výborně k rybám ..

OMÁČKY | CUKETOVÁ OMÁČKA.

INGREDIENCE: 1 cibule, 2 stroužky česneku, 500g malé cukety, 4 lžíce oleje, 1 balíček smažené směsi osmi bylinek, 125ml šlehačky, sůl, pepř, 1 sloupnuté rajče.POSTUP PŘÍPAVY: Cibuli a česnek jemně nakrájíme. Cuketu omyjeme, osušíme a nakrájíme na proužky. Všechny přísady asi 3 minuty podusíme, přidáme mražené bylinky a asi 1 minutu dusíme. Vmícháme šlehačku, ochutíme solí a pepřem a přidáme rajče nakrájené na kostičky. Krátce zahřejeme. ..

OMÁČKY | SMETANOVÁ OMÁČKA STUDENÁ.

INGREDIENCE: 1 l smetany, 3 žloutky, 2 lžíce másla, lžíce olivového oleje, 1 lžička octa, 1 citrón, špetka soli a mletého pepře, 2 lžíce ušlehané šlehačky.POSTUP PŘÍPRAVY: V kotlíku umícháme máslo se žloutky do pěny, osolíme, kotlík postavíme do vodní lázně a za stálého šlehání přidáváme smetanu a šleháme do zhoustnutí. Omáčku necháme prochladnout, zašleháme do ní po kapkách olej, převařený studený ocet, šťávu z citrónu a mletý pepř. Před podáváním zamícháme do omáčky ještě ušlehanou šlehačku. O ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz