INGREDIENCE: 600 g vypeckovaných švestek, l lžíce sterilovaného kopru (nebo svazek čerstvého - bez silnějších stonků), 2 lžíce estragonového octa, palička česneku, 2 lžíce sladké papriky, l lžička ostré papriky nebo čili, l lžíce soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Vypeckované švestky rozmixujeme nebo umeleme na strojku na maso, podlijeme trochou vody a dusíme asi půl hodiny. Přidáme velmi jemně nasekaný kopr, podlijeme trochou estragonového octa a vaříme dál. Mezitím prolisujeme oloupanou paličku česneku ..
INGREDEINCE: 8 vařených vajec natvrdo (7-10 minut), 2-3 lžíce pikantní hořčice, pažitka, řeřicha nebo petrželka, sůl, pepř.Majonéza: 2 syrové žloutky, 1 lžička octa, 1/4 l oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze žloutků, octa a oleje, za stálého míchání připravíme majonézu. (Nebo v mixéru, nebo ji koupíme, ale doma dělaná, ta nemá konkurenci, ta chutná úplně jinak!) Dochutíme ji hořčicí, pepřem a solí. Uvařená vejce zchladíme a oloupeme, kromě jednoho drobně nasekáme a vmícháme do majonézy. Zdobíme vejcem na ..
NGREDIENCE: 200g fazolí, 40g sádla, 4 lžíce hl. mouky, 2 dl kysané smetany, bobkový list, ocet, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem namočené fazole ve stejné vodě uvaříme s přidáním bobkového listu do měkka. Do měkkých fazolí nalijeme kysanou smetanu s rozkvedlanou moukou a povaříme. Nakonec podle chuti přisolíme a přikyselíme. ..
INGREDIENCE: 400 g paprikových lusků, 200 g cibule, 2 hlavičky česneku, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, špetka soli a mletého pepře.POSTUP PŘÍPRAVY: Paprikové lusky očistíme, zbavíme jader, vypereme a spolu s oloupaným česnekem a cibulí semeleme na masovém strojku. Semleté papriky pak dáme dusit na olej. Zalijeme co nejmenším množstvím vody a dusíme asi dvacet minut, pak přidáme sůl, ocet, cukr a mletý pepř. Omáčka je vhodná ke skopovému masu, ale v Turecku ji podávají také jen s bílým chlebem. ..
INGREDIENCE: 2 žloutky, 1 citrón, 50g másla, 2 lžíce vývaru ze zeleniny, špetka soli a mletého pepře, zelená petrželová nať, 2 lžíce šlehačky.POSTUP PŘÍPRAVY: V kotlíku ve vodní lázni šleháme žloutky, máslo, citrónovou šťávu, vývar ze zeleniny, sůl a pepř do zhoustnutí. Pak přidáme jemně usekanou petrželovou nať. Před podáním vmícháme do husté ušlehané omáčky ještě šlehačku a ihned podáváme. Omáčka se hodí k zeleninám, jako jsou artyčoky, květák, černý kořen, chřest, ale i k vařeným rybám. ..
INGREDEINCE: 2 žloutky, 4 dl smetany, špetka soli, 50g strouhaného křenu, 1 citrón.POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky i smetanu mírně nahřejeme, třeme do pěny, osolíme, přidáme citrónovou šťávu, třeme a pomalu přidáváme smetanu. Pak vmícháme strouhaný křen, který jsme napřed spařili horkou polévkou, nechali odstát a polévku slili. Hrníček s takto připravenou omáčkou postavíme do horké vody, uchováme až do podávání. Nesmí se vařit. ..
INGREDEINCE: 200 g základní majonézy, 1 dl šlehačky, 5 nakládaných cibulek v octě, sterilovaná okurka, kapary, sardelky, několik nakládaných žampiónů, citrónová kůra, 2 lžíce citrónové šťávy, kerblík, 2 lžičky cukru, podle chuti sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Nakládané cibulky, oloupané sladkokyselé okurky, sardelky, žampióny, citrónovou kůru a kerblík rozsekáme na jemnou kašičku. K majonéze přimícháme citrónovou šťávu, přidáme cukr, rozsekanou kašičku z uvedených surovin až vznikne hustá pikantní omáčka. ..
INGREDIENCE: 1 citrónu, 2 žloutky, 50g másla, trochu vody, špetka soli a pepře, sardelové máslo - 20 g másla, 20 g sardele.POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve si připravíme sardelové máslo. Sardelku zbavíme páteře a jemně nožem usekáme spolu s máslem, pak špičkou nože třeme na prkénku a seškrábneme na talířek. Do kotlíku dáme žloutky máslo, citrónovou šťávu, sůl, pepř a vyšleháme do zhoustnutí, pak zašleháme vlažnou vodu. Před dohotovením zašleháme připravené sardelové máslo. Omáčka se hodí výborně k rybám ..
INGREDIENCE: 1 cibule, 2 stroužky česneku, 500g malé cukety, 4 lžíce oleje, 1 balíček smažené směsi osmi bylinek, 125ml šlehačky, sůl, pepř, 1 sloupnuté rajče.POSTUP PŘÍPAVY: Cibuli a česnek jemně nakrájíme. Cuketu omyjeme, osušíme a nakrájíme na proužky. Všechny přísady asi 3 minuty podusíme, přidáme mražené bylinky a asi 1 minutu dusíme. Vmícháme šlehačku, ochutíme solí a pepřem a přidáme rajče nakrájené na kostičky. Krátce zahřejeme. ..
INGREDIENCE: 1 l smetany, 3 žloutky, 2 lžíce másla, lžíce olivového oleje, 1 lžička octa, 1 citrón, špetka soli a mletého pepře, 2 lžíce ušlehané šlehačky.POSTUP PŘÍPRAVY: V kotlíku umícháme máslo se žloutky do pěny, osolíme, kotlík postavíme do vodní lázně a za stálého šlehání přidáváme smetanu a šleháme do zhoustnutí. Omáčku necháme prochladnout, zašleháme do ní po kapkách olej, převařený studený ocet, šťávu z citrónu a mletý pepř. Před podáváním zamícháme do omáčky ještě ušlehanou šlehačku. O ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA