INGREDIECE: 400g bílého hlávkového zelí, 400g červeného hlávkového zelí, 120g oleje, 100g cibule, petrželová nať, špetka mletého pepře, podle chuti sůl, lžíce octa.POSTUP PŘÍPRAVY: Každý druh připravujeme v samostatné porcelánové míse. Oba druhy hlávkového zelí nakrájíme na jemné nudličky, přiklopíme a necháme stát, aby pustilo vodu. Pak v každé míse přiměřeně opepříme, přidáme olej, ocet a jemně u cibuli. Každý druh dobře promícháme a na porci polovinu červeného a polovinu bílého zelí. Zdobíme ..
INGREDIENCE: 400 g marinovaných kyselých ryb, 250 g vařených brambor, 200 g sterilované zeleniny (hrášek, mrkev, celer apod.), 2 natvrdo vařená vejce, 2 jablka, 100 g majolky, sůl, pepř, 1 dl bílého vína.POSTUP PŘÍPRAVY: Ryby podélně rozkrojíme, odstraníme z nich páteřní kosti, nakrájíme na kousky a vložíme je do salátové mísy. Přidáme okapanou sterilovanou zeleninu, na kostky nakrájené oloupané brambory, oloupaná a na kousky nakrájená vejce a oloupaná, jádřince zbavená a na kostky nakrájená jab ..
INGREDIENCE: 200 g mladých výhonků z fazolí, hrachu nebo čočky, 12 jader vlašských ořechů, 2 svazečky ředkviček, 1 lžíce citrónové šťávy, 1lžíce vinného octa, mletý pepř sůl, 3 lžíce oleje.POSTUP PŘÍPRAVY: Mladé výhonky opláchneme a dáme okapat. Ořechy nahrubo rozsekáme. Oprané ředkvičky očistíme a nakrájíme na kolečka. Ze dvou lžic vody, citrónové šťávy, octa, soli, mletého pepře a oleje. umícháme zálivku, jíž salát přelijeme. Necháme alespoň 10 minut v chladnu odležet. Během této doby salát al ..
INGREDIENCE: 4 porce kapra, 1-2 dl vody, 1 dl bílého vína, několik kuliček celého pepře a nového koření, bobkový list, 200 g majolky nebo majonézy, 2 lžíce citrónové šťávy, cibule, 2-3 sladkokyselé okurky, 2 sterilované kapie, 2-3 lžíce sterilovaného hrášku, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Porce kapra opláchneme, zalijeme vodou, přidáme koření, sůl a povaříme do poloměkka. Po částečném vyvaření vody přilijeme víno a kapra uvaříme tak, aby se maso nerozpadalo. Okapané vychladlé maso vykostíme, zbavíme ků ..
INGREDEICE: 600g pórku, 150g olivového oleje, 1 citrón, 2 menší cibule, podle chuti sůl, špetka mletého pepře. POSTUP PŘÍPRAVY: Z celých pórků odřízneme kořínky a zelené konce, pórek vypereme a uvaříme ve slané vodě do měkka. Vyndáme a necháme odkapat, narovnáme do salátové mísy a ihned zalijeme připraveným olejem, smíchaným s citrónovou šťávou, solí, pepřem a cibulí, kterou jsme jemně nakrájeli. Pórek podáváme vychlazený. ..
INGREDIECE: 100g slanečka, 2 cibule, 2 rajčata, 3 papriky, 2 hlávkové saláty, 2 lžíce oleje, 2 citróny, 50g oliv, špetka soli a mletého pepře. POSTUP PŘÍPRAVY: Slanečka vykostíme, sloupneme kůži a nakrájíme na nudličky. Rajčata, papriky a hlávkový salát vypereme, očistíme a nakrájíme i s oloupanou cibulí na nudličky a promísíme s nakrájeným slanečkem. Z oleje, citrónové šťávy, soli a pepře připravíme dresink, který zamícháme před podáváním do salátu, spolu s nakrájenými vypeckovanými olivami. ..
INGREDIENCE: 300 g nakládaných sledů v kyselém nálevu 3-4 vařené brambory, 2 sladkokyselé okurky, 1-2 jablka, 1 rajče, kopr nebo pažitka, lžíce citrónové šťávy, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Sledě nakrájíme na dílky, uvařené a oloupané brambory· nakrájíme na kostky, stejně tak sladkokyselé okurky a oloupaná jablka, rajčata nakrájíme na dílky. Suroviny vložíme do salátové mísy, zakapeme citrónovou šťávou, podle chuti mírně osolíme a lehce promícháme. Salát necháme vychladit a rozležet. Podáváme zdobe ..
INGREDIECE: 250 g mladé cibule s natí, 250g mladého česneku s natí, 200g rajčat, špetka soli, 2 lžíce oleje, trochu octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Mladou cibuli a česnek vypereme, necháme odkapat a nakrájíme na plátky, osolíme a necháme odležet. Šťávu, kterou zelenina pustila scedíme a přidáme na kolečka nakrájená rajčata, vše pokapeme octem a olejem. ..
INGREDIENCE: 500g vařených oloupaných brambor, , 2 sterilované okurky, kousek mrkve a celeru, 1 cibule, 1 jablko. 100g majonézy, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 lžička hořčice, cukr, ocet, ml. pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Necháme je dobře vychladnout, pak je nakrájíme na kostičky společně s okurkami, vařenou mrkví a celerem, cibuli a oloupaným jablkem. Majonézu promícháme s jogurtem, hořčicí, cukrem, octem, pepřem a solí, nalijeme ji k připravené směsi, promíchám ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupaný syrový celer nastrouháme na jemném struhadle, osolíme a smícháme s marinádou z oleje a octa a necháme chvíli odležet. Místo marinády lze salát smíchat s majonézou a přichutit citrónovou šťávou. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA