INGREDIENCE: l kg rybízu, 400 g cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybíz otrháme ze stopiček, propláchneme vodou, necháme okapat, nasypeme do mísy a promícháme s cukrem. Hned rozdělíme do krabiček nebo do sáčků, uzavřeme a zmrazíme. V mrazničce můžeme uchovávat do jara. Zmrazený rybíz před použitím na koláče rozmrazíme, šťávu necháme okapat a pak použijeme na koláče, dezerty, poháry apod. ..
INGREDIENCE: 1/2 kuřete, 1 lžíce oleje, 1/2 lžíce másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 rajče, 50 ml kuřecího vývaru, 1 lžíce nasekané zelené petrželky, 2.5 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru, 1/2 lžíce nasekané bazalky, 1/2 lžičky mleté papriky, sůl, mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: V hrnci rozehřejeme máslo a olej a na něm rozporcované kuře osmahneme do hněda. Hotové kuře přendáme na talíř a držíme v teple. Do hrnce dáme cibuli nakrájenou na kolečka a polovinu rozdrceného ..
INGREDIENCE: 500 g brambor, 1 l mléka, 3 l vody, 30 g másla, 3 stroužky česneku, pažitka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Oškrábané brambory nakrájíme na kostky, dáme do osolené vroucí vody a uvaříme doměkka. Stroužek česneku spolu s pažitkou nadrobno nasekáme. Uvařené brambory scedíme a vývar uschováme. Uvařené brambory rozmačkáme na kaši, přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku, sůl, vývar, máslo a zalijeme horkým mlékem. Nakonec vše dohladka rozmixujeme. Polévku podáváme posypanou sekanou pažitkou ..
INGREDIENCE: 400 g vepřového masa, 2 cibule, 3 lžíce sádla, sůl, pepř, půl lžičky zázvoru, 1 lžička citrónové kůry, 1 lžíce mouky, 200 ml smetany, citrónová šťáva. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso nakrájíme na nudličky, cibuli nadrobno. Maso osolíme a okořeníme. V kastrole nebo v pánvi s vyšším okrajem rozehřejeme sádlo, vhodíme do něj maso a opékáme, až změní barvu. Pak přidáme cibuli a za častého míchání opékáme dál, až je cibule dozlatova osmažená. Přidáme zázvor, lžičku strouhané citrónové ..
ovoce dávka cukru na 1 l nálevu doba sterilace stupeň ster. angrešt 400 g 20 minut 85 °C bezinky 900 g + 2 g kys. citrónové 15 minut 85 °C borůvky ve vl. šťávě 1 vrch. lžíce na 1 skl. 45 minut 90 °C broskve 500 g 20 minut 85 °C hroznové víno 350 g 20 minut 85 °C hrušky 250 g 30 minut 85-90 °C jablka 400 g 20 minut 85 °C jahody a maliny 600 g + 1 g kys. citr. 20 minut 85 °C jeřabiny 750g 30 minut 95 °C meruňky 500 g 20 minut 85 °C rybíz 850 g 25 minut 85 ..
INGREDIENCE: 3 kg zralých jahod, 2 kg želírovacího cukru, 3 vanilkové cukry. POSTUP PŘÍPRAVY: Jahody omyjeme a necháme úplně oschnout. Plody zbavíme stopek a rozčtvrtíme. Rozčtvrcené ovoce promícháme s 500 g želírovacího cukru a asi na 30 minut odstavíme. Směs dáme do vysokého hrnce a na mírném ohni přivedeme pomalu do varu. Vaříme tak dlouho, dokud nezačnou všechny jahody plavat na povrchu. Plátno použijeme jako síto - přeléváme skrz něj jahodovou tekutinu tak, aby čistá šťáva protékala do p ..
INGREDIENCE: l kg vypeckovaných višní, 750 g cukru, l Pektogel nebo Gelfix, 1/2 lžičky kyseliny citrónové, špetka Sorbanu. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravené višně nasypeme do kastrole, trochu je podrtíme ponorným ručním mixérem, ale ne příliš, za občasného promíchání zahříváme a asi po 10 minutách varu postupně přidáváme cukr s pektogelem. Vaříme ještě asi 10 minut, vmícháme kyselinu citrónovou, Sorban a po krátkém varu lijeme do skleniček, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. ..
INGREDIENCE: 1 pečený bažant a 1 bažanta syrového, 250g husích jater, 250g slaniny dovnitř, 3 kousky žampiónú, 4 žloutky, 5 kusů pistácií, 80g bílé žemle, 4 lžíce mléka, 4 lžíce madeirského vína, 200g slaniny na vyložení formy, sů1 (podle chuti), na špičku nože bílého pepře a paštikové koření. Na ozdobu: 100g slaniny, 2 citróny, 750g aspiku, 500g zavařených rynglí, 10 višní, zelená kadeřavá petrželka. Mladého bažanta oškubáme, opálíme, vykucháme, vypereme a uvnitř i zevně osolíme. Na prsíčka ..
INGREDIENCE: 3 vejce, 150 g pískového cukru, 150 g rostlinného tuku (nebo oleje), 200 g polohrubé mouky, lžička prášku do pečiva, 50 g nastrouhaných mandlí, špetka soli, meruňková marmeláda na potření, 50 g nasekaných mandlí na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky, cukr a změklý tuk ušleháme dohusta, přidáme mouku s práškem, strouhané mandle a hustý sníh z bílků, ušlehaný se špetkou soli. Těsto vlijeme do vymaštěné formy na srnčí hřbet nebo do pekáčku a upečeme ve vyhřáté troubě. Ještě horký mo ..
INGREDIENCE: 1 konzerva vepřového ve vlastní šťávě, 100 g šunky, 2 lžičky francouzské hořčice, větší špetka ostré papriky nebo čili, 50 g strouhaného sýra nebo větší trojúhelníček taveného sýra, šálek sladké smetany nebo šlehačky. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso z konzervy pokrájíme na vetší kousky a vložíme do mixéru, přidáme pokrájenou šunku, hořčici a ostrou papriku, přilijeme šlehačku nebo smetanu, nahrubo nastrouhaný sýr nebo pokrájený tavený sýr a umixujeme dohladka. Pokud chceme mít pomazánku hrub ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA