Recepty na xkuchtik.cz

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | ZMRAZENÝ PROSLAZENÝ RYBÍZ

INGREDIENCE: l kg rybízu, 400 g cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybíz otrháme ze stopiček, propláchneme vodou, necháme okapat, nasypeme do mísy a promícháme s cukrem. Hned rozdělíme do krabiček nebo do sáčků, uzavřeme a zmrazíme. V mrazničce můžeme uchovávat do jara. Zmrazený rybíz před použitím na koláče rozmrazíme, šťávu necháme okapat a pak použijeme na koláče, dezerty, poháry apod. ..

DRŮBEŽ KUŘE | GRUZÍNSKÉ KUŘE

INGREDIENCE: 1/2 kuřete, 1 lžíce oleje, 1/2 lžíce másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 rajče, 50 ml kuřecího vývaru, 1 lžíce nasekané zelené petrželky, 2.5 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru, 1/2 lžíce nasekané bazalky, 1/2 lžičky mleté papriky, sůl, mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: V hrnci rozehřejeme máslo a olej a na něm rozporcované kuře osmahneme do hněda. Hotové kuře přendáme na talíř a držíme v teple. Do hrnce dáme cibuli nakrájenou na kolečka a polovinu rozdrceného ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | KRÉMOVÁ BRAMBOROVÁ POLÉVKA

INGREDIENCE: 500 g brambor, 1 l mléka, 3 l vody, 30 g másla, 3 stroužky česneku, pažitka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Oškrábané brambory nakrájíme na kostky, dáme do osolené vroucí vody a uvaříme doměkka. Stroužek česneku spolu s pažitkou nadrobno nasekáme. Uvařené brambory scedíme a vývar uschováme. Uvařené brambory rozmačkáme na kaši, přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku, sůl, vývar, máslo a zalijeme horkým mlékem. Nakonec vše dohladka rozmixujeme. Polévku podáváme posypanou sekanou pažitkou ..

VEPŘOVÉ RŮZNÉ | VEPŘOVÉ SE SMETANOU

INGREDIENCE: 400 g vepřového masa, 2 cibule, 3 lžíce sádla, sůl, pepř, půl lžičky zázvoru, 1 lžička citrónové kůry, 1 lžíce mouky, 200 ml smetany, citrónová šťáva. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso nakrájíme na nudličky, cibuli nadrobno. Maso osolíme a okořeníme. V kastrole nebo v pánvi s vyšším okrajem rozehřejeme sádlo, vhodíme do něj maso a opékáme, až změní barvu. Pak přidáme cibuli a za častého míchání opékáme dál, až je cibule dozlatova osmažená. Přidáme zázvor, lžičku strouhané citrónové ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | TABULKA DÁVEK CUKRU A DOBY STERILACE U JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ OVOCE

ovoce dávka cukru na 1 l nálevu doba sterilace stupeň ster. angrešt 400 g 20 minut 85 °C bezinky 900 g + 2 g kys. citrónové 15 minut 85 °C borůvky ve vl. šťávě 1 vrch. lžíce na 1 skl. 45 minut 90 °C broskve 500 g 20 minut 85 °C hroznové víno 350 g 20 minut 85 °C hrušky 250 g 30 minut 85-90 °C jablka 400 g 20 minut 85 °C jahody a maliny 600 g + 1 g kys. citr. 20 minut 85 °C jeřabiny 750g 30 minut 95 °C meruňky 500 g 20 minut 85 °C rybíz 850 g 25 minut 85 ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | JAHODOVÉ ŽELÉ

INGREDIENCE: 3 kg zralých jahod, 2 kg želírovacího cukru, 3 vanilkové cukry. POSTUP PŘÍPRAVY: Jahody omyjeme a necháme úplně oschnout. Plody zbavíme stopek a rozčtvrtíme. Rozčtvrcené ovoce promícháme s 500 g želírovacího cukru a asi na 30 minut odstavíme. Směs dáme do vysokého hrnce a na mírném ohni přivedeme pomalu do varu. Vaříme tak dlouho, dokud nezačnou všechny jahody plavat na povrchu. Plátno použijeme jako síto - přeléváme skrz něj jahodovou tekutinu tak, aby čistá šťáva protékala do p ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | VIŠŇOVÝ DŽEM

INGREDIENCE: l kg vypeckovaných višní, 750 g cukru, l Pektogel nebo Gelfix, 1/2 lžičky kyseliny citrónové, špetka Sorbanu. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravené višně nasypeme do kastrole, trochu je podrtíme ponorným ručním mixérem, ale ne příliš, za občasného promíchání zahříváme a asi po 10 minutách varu postupně přidáváme cukr s pektogelem. Vaříme ještě asi 10 minut, vmícháme kyselinu citrónovou, Sorban a po krátkém varu lijeme do skleniček, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. ..

ZVĚŘINA PAŠTIKY | ZVĚŘINOVÁ PAŠTIKA – Česká kuchyně.

INGREDIENCE: 1 pečený bažant a 1 bažanta syrového, 250g husích jater, 250g slaniny dovnitř, 3 kousky žampiónú, 4 žloutky, 5 kusů pistácií, 80g bílé žemle, 4 lžíce mléka, 4 lžíce madeirského vína, 200g slaniny na vyložení formy, sů1 (podle chuti), na špičku nože bílého pepře a paštikové koření. Na ozdobu: 100g slaniny, 2 citróny, 750g aspiku, 500g zavařených rynglí, 10 višní, zelená kadeřavá petrželka. Mladého bažanta oškubáme, opálíme, vykucháme, vypereme a uvnitř i zevně osolíme. Na prsíčka ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | MERUŇKOVÝ MOUČNÍK S MANDLEMI

INGREDIENCE: 3 vejce, 150 g pískového cukru, 150 g rostlinného tuku (nebo oleje), 200 g polohrubé mouky, lžička prášku do pečiva, 50 g nastrouhaných mandlí, špetka soli, meruňková marmeláda na potření, 50 g nasekaných mandlí na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky, cukr a změklý tuk ušleháme dohusta, přidáme mouku s práškem, strouhané mandle a hustý sníh z bílků, ušlehaný se špetkou soli. Těsto vlijeme do vymaštěné formy na srnčí hřbet nebo do pekáčku a upečeme ve vyhřáté troubě. Ještě horký mo ..

POMAZÁNKY | POMAZÁNKA Z VEPŘOVÉ KONZERVY

INGREDIENCE: 1 konzerva vepřového ve vlastní šťávě, 100 g šunky, 2 lžičky francouzské hořčice, větší špetka ostré papriky nebo čili, 50 g strouhaného sýra nebo větší trojúhelníček taveného sýra, šálek sladké smetany nebo šlehačky. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso z konzervy pokrájíme na vetší kousky a vložíme do mixéru, přidáme pokrájenou šunku, hořčici a ostrou papriku, přilijeme šlehačku nebo smetanu, nahrubo nastrouhaný sýr nebo pokrájený tavený sýr a umixujeme dohladka. Pokud chceme mít pomazánku hrub ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz