INGREDIENCE: 2 kg zralých jahod, 2 kg želírovacího cukru, 200 g mandlových plátků, 5 g kyseliny citrónové. POSTUP PŘÍPRAVY: Jahody omyjeme a necháme úplně uschnout. Plody zbavíme stopek a rozpůlíme. Z želírovacího cukru odejmeme 2 lžíce. Ostatní cukr promícháme s ovocem a necháme přes noc proležet. Proleželou směs dáme do vysokého hrnce a na mírném ohni přivedeme pomalu do varu. Mezitím osmahneme v suché pánvi mandlové plátky dozlatova. Dvě lžíce želírovacího cukru promícháme s kyselinou citr ..
INGREDIENCE: 3 kg meruněk, 2,5 kg cukru, 2 balíčky Pektogelu, 2 lžičky kyseliny citrónové, 1/2 lžičky Sorbanu. POSTUP PŘÍPRAVY: Meruňky omyjeme, necháme okapat, rozkrojíme a vypeckujeme. Větší plody překrájíme, vložíme do širšího hrnce, posypeme polovinou cukru, promícháme a zahřejeme. Vaříme asi 5 minut, pak sejmeme z ohně, přikryjeme a necháme do druhého dne proslazovat. Poté opět přivedeme k varu a necháme odpařit část šťávy. Přidáme zbytek cukru, Pektogely a opět povaříme. Ke konci vmíc ..
INGREDIENCE: Okurky, do každé sklenice snítka kopru, 3 kolečka křenu, 3 plátky cibule, několik koleček mrkve nálev: 2 l vody, 4 dl octa, l sáček Deka, 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, l hřebíček, l bobkový list, 150 g cukru, 10 tabletek sacharinu. POSTUP PŘÍPRAVY: Z okurek odkrojíme stopku a okvětí, namočíme je do studené vody a poté ještě umyjeme měkkým kartáčkem. Vhodíme do čisté vody a z té skládáme do lahví, na jejichž dno jsme dali kopr, křen, cibuli a mrkev. Zalijeme teplým nál ..
INGREDIENCE: 600 cibule, 200 g strouhaného sýra, 1 1 l vody, 1 1 dl bílého vína, 50 g másla, 30 g hl. mouky, tenké krajíčky bílé veky, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na másle, zaprášíme moukou a zarestujeme, podlijeme vínem, zamícháme a přilijeme vodu. Opepříme, osolíme a asi 35 minut vaříme. Pak tekutinu přecedíme a rozvařenou cibulku dáme stranou. Dno zapékací formy pokryjeme krajíčky veky, na tu navršíme připravenou cibuli, kterou hustě posypeme sýrem. Vrstvy ..
INGREDIENCE: 500 g Vepřové plece, 500g vepřových jater, 2 větši cibule, 100g škvařeného sádla, 10g sladké mleté papriky, 10g ostré mleté papriky, 100g hladké mouky, sůl, kmín, majoránka, třený česnek. POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně nakrájenou cibuli usmažíme na sádle do růžova. Vsypeme papriku, rychle zamícháme a zalijeme vodou nebo vývarem ze zabijačkové polévky. Do vroucího základu přidáme na kostky nakrájená játra, která jsme na sítku předem propláchly vařící vodou a spolu s masem podusíme asi 15 m ..
INGREDIENCE: 2 nastrouhané brambory, 300 g hladké mouky, mléko, kvásek, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechny suroviny se zpracují jako těsto a nechá vykynout. Vytvořené langoše smažíme na tuku. Před podáváním potřeme česnekem nebo kečupem a posypeme sýrem. ..
INGREDIENCE: Potřebujeme: Zbytky vařených nebo pečených ryb bez kostí (asi 500 g), 2 rohlíky, 2 vejce, 30 g slaniny, lžíci hladké mouky, sůl, pepř, ml. sladkou papriku, muškátový oříšek, strouhanku, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Zbytky ryby nasekáme, okořeníme, posolíme, přidáme rozškvařenou na kostičky nakrájenou slaninu, nadrobno nakrájené rohlíky, vejce, 2 lžíce vody a mouky. Dobře prohněteme a necháme nejméně 30 minut odležet v chladnu. Pak ze směsi formujeme karbanátky, které obalujeme ve strouha ..
INGREDIENCE: 750 g kližky nebo jiné přední hovězí, ½ kg cibule, 5 stroužků česneku, olej, 2 lžíce papriky mleté sladké, 2 lžíce leča, 2 ks zelené papriky, 2 rajčata, 2 špetky soli, 2 špetky pepře, 2 špetky kmínu, 2 chilli papričky, 2 brambory, 2 špetky majoránky. POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji zesklovatíme drobně nakrájenou cibuli. Na cibuli vložíme maso nakrájené na kostky cca 3×3 cm velké. Když maso zešedne, tak na ně ..
INGREDIENCE: 500 g hrubé mouky, 1 vejce, 300 ml mléka, 10 g droždí, 2 housky, sůl, 2 l vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji se solí. Do mléka přidáme droždí a vytvoříme kvásek, který necháme vykynout. Vlijeme na mouku a přidáme vejce. Těsto dobře propracujeme tak, že je lesklé a nechytá se vařečky. Přidáme na kostičky nakrájenou housku. Vše promícháme a necháme hodinu kynout. Vykynuté těsto dáme na vál a rozdělíme ho na 2 nebo 3 části ..
INGREDIENCE: 800 g hovězích ledvinek, 2 cibule, 2 lžíce ztuženého pokrmového tuku Iva, půl lžičky kmínu, pepř podle chuti, sůl, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Ledvinky podélně naplocho rozkrojíme. Pečlivě vykrájíme a odstraníme všechny kanálky, žilky s tukem. Ledvinky pak důkladně vypereme a dáme okapat. Nakrájíme je na proužky a dáme osmahnout na rozsekanou cibuli, zpěněnou na rozehřátém tuku. Opepříme, okmínujeme a dusíme za občasného podlévání doměkka. Pak vysmahneme šťávu ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA