INGREDIENCE: 2 řízky, 2 roštěnky (dělám jen z vepřového), 2 cibule, hrst hub (dávám namočené sušené), 1 lžička cukru, 1 lžička hořčice, 1 ½ dl světlého piva, tymián, bobkový list, pepř, sůl, trochu hl. mouky, šlehačka. POSTUP PŘÍPRAVY: Kostky masa orestuji na dozlatova osmažené cibuli, přidám cukr, nechám zkaramelizovat, pak přidám koření a hořčici, hl. mouku a opražím, podliji pivem a dusím. Když je maso poloměkké, přidám houby i s vodou a dusím doměkka a nakonec přiliji šlehačku. &nb ..
INGREDIENCE: 125 g másla, 4 vejce, 140 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 100 ml mléka, jahody. POSTUP PŘÍPRAVY: Změklé máslo, žloutky, polovinu cukru a špetku soli utřeme do pěny. Vmícháme mouku s práškem do pečiva a mléko. Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh, který vmícháme do směsi. Polovinu těsta rozetřeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Poklademe očištěnými jahodami, na které rozetřeme zbytek těsta. Upečeme ve středně vyhřáté troubě ..
INGREDIENCE: 500 g nahrubo nastrouhaných jablek, 140 g hrubé mouky, špetka soli, hladká mouka na vál. POSTUP PŘÍPRAVY: Suroviny smícháme v těsto a necháme cca 2 hod. odpočinout. Pak tvarujeme knedlíčky (velikost asi jako u švestkových), obalujeme v hladké mouce a vaříme na mírném ohni 8- 10 min. Jsou výborné sypané cukrem a nastrouhaným tvarohem nebo se skořicí a maštěné máslem, nebo polité zakysanou smetanou smíchanou s vanilkovým cukrem a skořicí a na ozdobu můžeme pokapat višňovou polev ..
INGREDIENCE: 300 g lasagní (asi 16 plátků), 2 lžíce olivového oleje, 3-4 stroužky drceného česneku, 1 cibule nakrájená najemno, 250 ml smetany na šlehání, 800 g špenátu (zmrazeného hrubě sekaného nebo čerstvého), špetka strouhaného muškátového oříšku, sůl a mletý pepř, 1 lžička sušeného oregana, 100 g hrubě strouhaného tvrdého sýra, (gouda, čedar, ementál), 100 g bílého jogurtu, 50 g strouhaného parmezánu, 30 g rozpuštěného másla, 200 g mozzarelly nakrájené na plátky. &n ..
INGREDIENCE: 150 g čočky, 2 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1 cibule, 1 stroužek česneku, sůl, špetka pepře, 1 lžičky majoránky, 1 lžičky polévkového koření, 1 bobkový list. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebranou čočku propláchneme, zalijeme studenou vodou, přidáme bobkový list a necháme alespoň 2 hodiny máčet. Pak vodu slijeme, čočku zalijeme 1 1 l čerstvé vody a vaříme na mírném ohni. Čočku necháme mírně rozvařit. Nesmíme zatím solit, protože v osolené vodě čočka nezměkne. Mezitím v hrnci rozehřejeme ..
INGREDIENCE: 4vepřové kotlety, 100 g sádla, 150 g celeru, 200 g karotky, 150 g rajčat, 1 dl bílého vína, pů1 citrónu, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso naklepeme, osolíme a opečeme na části sádla po obou stranách dozlatova. Celer a karotku očistíme, nakrájíme na nudličky a opečeme ve zbylém sádle. Přidáme na čtvrtky nakrájená rajčata, sůl, víno, citr. šťávu a vše podusíme. Potom přilijeme zbylý tuk po pečení masa a povaříme. Při podávání touto směsí přeléváme kotlety. Příloha: opečené brambory. ..
INGREDIENCE: 3 vejce vařená natvrdo, 100 g tatarské omáčky, 100 g šunky nebo šunkového salámu, l kyselá okurka, několik kapek citrónu, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce sloupneme, nasekáme nadrobno a smícháme s tatarskou omáčkou. Přidáme na nudličky pokrájenou šunku nebo salám, nastrouhanou okurku, pokapeme citrónem, přisolíme, opepříme, vše dobře promícháme a necháme vychladit. Potíráme na plátky veky s máslem a zdobíme dílkem rajčete, nasekanou pažitkou a špetkou strouhaného sýra. ..
INGREDIENCE: 1 l vývaru z kostí nebo masoxu, 1 vejce, 1 cibule, 4 mrkve, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, 2 dl mléka, sůl, petrželka nebo pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Oškrábanou mrkev omyjeme a nastrouháme nahrubo. V kastrole rozehřejeme máslo, osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mrkev a podusíme. Poté vmícháme mouku, osmažíme, zalijeme vývarem a vaříme, až mrkev změkne. K měkké mrkvi přilijeme mléko, ještě krátce povaříme a sejmeme z ohně. Do horké polévky zamícháme rozšleh ..
INGREDIENCE: Těsto: 300g hladké mouky, špetka soli, špetka cukru. ( vejce (B), trochu oleje, 100 ml vody, mouka na vál, tuk na vymazání plechu. Náplň: 600 g jader vlašských ořechů, 100 g piškotů, 50 g rozinek, 20 g medu, 60 g cukru, 1/4 l mléka, kůra z dobře omytého, chemicky neošetřeného citrónu, 1 lžička mleté skořice, 150g másla nebo rostlinného tuku, 30g moučkového cukru na posypáni. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy vložíme mouku, sůl, cukr a vejce a po částech přidáváme asi 1 dl vody. Zpracujeme t ..
INGREDIENCE: 200g hrubé mouky, 1 vejce, 10g droždí, 1 dl smetany, 1 lžíce cukru, sůl, 20g másla, 500g jablek, máslo na omaštění, cukr a tvaroh na posypání, mléko.POSTUP PŘÍPRAVY: Z droždí , cukru , špetky moky a několika lžic vlažného mléka připravíme kvásek. Do proseté mouky smíchané se špetkou soli rozklepneme vejce, dáme vykynutý kvásek a smetanu. Zaděláme těsto, rozdělíme je na vále na stejné díly, z kterých ukrajujeme tak velké kousky,abychom do nich zabalit čtvrtky oloupaných a jádřinců zb ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA