Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | KAPUSTOVÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Kapusta se nakrájí na jemné nudličky, opaří, udusí na másle, zaleje se polévkou z kostí nebo zeleninovou vodou, zahustí světlejší jíškou, osolí, přidá se trochu se solí utřeného česneku, pepře a nechá povařit. Podává se k ní osmažená houska pokrájená na kostičky. ..

STARÉ RECEPY | KRÁLIK S JÁTROVOU OMÁČKOU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Králičí zadek se protáhne slaninou, osolí a dá na omastek se zapěněnou cibulkou napřed dusit a pak v troubě dopéci. Králičí játra (nebo vepřová) se usekají nebo uškrábou, udusí neosolené na trošce omastku, okoření špetkou pepře a nového koření, zapráší moukou a přidají do procezené omáčky, která se ještě dobře povaří. K tomu brambory a nějaký zeleninový salát. ..

STARÉ RECEPY | ZELENINOVÉ RYZOTO (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi stejné množství kapusty, mrkve, brukve (kedlubnu), květáku a celeru se pokrájí na malé kostky. Přidá zelený hrášek a vše dusí na másle s čerstvými pokrájenými hříbky nebo žampiony do měkka. Smíchá se s přiměřeným množstvím dušené rýže nebo krupek, přidá dle libosti trochu strouhaného parmezánu a dobře promíchá. Čajový šálek se vypláchne studenou vodou, část směsi se do něj vtlačí, vyklopí na mísu tolikrát, kolik je osob. Podává se s chlebem a zvlášť v omá ..

STARÉ RECEPY | VYKRAJOVANÉ NOKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Z 3 žloutků, ¼ l kyselé smetany a krupičkové mouky dle potřeby se zadělá těsto asi jako na houskové knedlíky. Osolí se, dobře vypracuje, pak se přidá z 3 bílků sníh, lehce vmíchá a těsto se vleje do suchého vyššího kastrolu, postaveného ve větším kastrole s vařící vodou, přikryje pokličkou a vaří, až špičaté dřívko, vpíchnuté do těsta, zůstane suché a nelepí. Lžící se vykrajují noky velikosti menších vajíček, dávají do kastrolu s rozpuštěným máslem, v němž ..

VEPŘOVÉ PLECKO | VEPŘOVÁ PEČENĚ S KŮRČIČKOU

INGREDIENCE: 800 g libové vepřové plece s kůží, sůl, pepř, 1 lžička mletého kmínu, 1 mrkev, 1 menší pórek, 50 g celeru, 1/2 svazku petrželky, 1 malá cibule, 200 ml vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso omyjeme a osušíme. Kůži nakrájíme na kosočtverce do hloubky asi 1 cm. Hodně osolíme, opepříme, posypeme kmínem a vložíme do pekáče kůží nahoru. Pečeme, dokud kůže není křupavá. Mezitím zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme nahrubo. Petrželku omyjeme a nasekáme. Asi po půlhodině pečení přidáme zelenin ..

MOUČNÍKY SLANÉ | TAŠTIČKY Z LÍSTKOVÉHO TĚSTA PLNĚNÉ TUŇÁKEM

INGREDIENCE: 600 g mraženého lístkového těsta, 340 g kukuřice z konzervy, l konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, dvě natvrdo vařená vejce, l syrové vejce, jeden svazek kopru, sůl, mletá sladká paprika, l lžíce vody, mouka na posypání pracovní plochy, eventuálně papír na pečení. POSTUP PŘÍPRAVY: Lístkové těsto necháme rozmrazit. Maso z tuňáka jemně posekáme a smícháme s Okapanou kukuřicí. Vajíčka uvařená natvrdo nakrájíme na drobné kousky, kopr pokrájíme najemno. Vše smícháme a dochutíme solí a p ..

DRŮBEŽ KUŘE | KUŘE PO ASIJSKU

INGREDIENCE: 3 lžíce oleje, 4 cibule na kolečka, 2,5cm zázvorového kořene, 3 mrkve na kolečka,1 červená paprika na tenké nudličky, 1 žlutá paprika na nudličky, 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce sherry, 4 kuřecí prsíčka na proužky, 125 ml vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Na pánvi rozpálíme 1 lžíci oleje, přidáme cibuli a nakrájený zázvor a 1 min. mícháme a smažíme. Rozpálíme i zbylý olej, přidáme mrkev, papriky a 2 - 3 minuty zprudka smažíme - nepřestáváme míchat. Přelijeme sójovou omáčkou, she ..

ZELENINA | ZELNÉ ŘÍZKY

INGREDIENCE: 8 zelných listů, 2 párky, sůl, 2 vejce, hladká mouka, strouhanka, rostlinný olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Zelné listy opláchneme a spaříme ve vroucí osolené vodě, vyjmeme a necháme okapat. Na každý list položíme polovinu párku a zavineme. Obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Osmažíme na oleji dozlatova. ..

BRAMBORY | BRAMBOROVÁ KAŠE S MRKVÍ A SÝREM

INGREDIEICE: 500g bramborové kaše, 100g karotky, lžíce másla, 100g strouhaného sýra, lžička nasekané pažitky, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev uvaříme a vychladlou nastrouháme na malé nudličky. Hustší bramborovou kaši smícháme s polovinou sýra, mrkví a nasekanou pažitkou. Dochutíme a dáme do vyhřáté trouby zapéci asi na 15 minut. Posypeme zbylým sýrem a pečeme dalších 10 minut ..

BRAMBORY | BRAMBOROVÝ NÁKYP S DRŮBEŽÍM MASEM

INGREDIENCE: l kg brambor, 2 vejce, l cibule, 1/4 l mléka, 20 g másla, 400 g drůbežího masa, pažitka, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory uvaříme a rozšťoucháme, přilijeme teplé mléko a rozpuštěné máslo, přidáme vejce, osolíme a dobře propracujeme. Ohnivzdornou misku vymažeme máslem, na dno navrstvíme připravenou bramborovou kaši, kterou poklademe masovou nádivkou. Jemně umleté drůbeží maso okořeníme, osolíme a přimícháme ke zpěněné cibuli. Navrch dáme opět vrstvu bramborové kaše. Upe ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz