INGREDIENCE: 1 cibule, 40 g oleje, polovina menší kapusty, 40 g tvrdého sýra, 40 g rýže, 10 g sušených hub, 1 lžíce rajčatového protlaku, paprika, pepř, sů1. POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme mletou papriku, nakrájenou a spařenou kapustu, sůl, pepř, za1ijeme horkou vodou nebo netučným vývarem z kostí a uvaříme doměkka. Nakonec do polévky vložíme zvlášť podušenou rýži a houby, rajčatový protlak a ještě chvíli povaříme. Hotovou polévku na talířích posypeme strouhan ..
INGREDIENCE: 4 vepřové kotlety, sůl, ml. sladká paprika, 250 ml šlehačky, 150 g strouhaného ementálu nebo eidamu, 100 g žampiónů. POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety vykostíme, naklapeme, osolíme opaprikujeme, vložíme do zapékací misky, poklademe na plátky pokrájenými žampióny, posypeme sýrem a zalijeme šlehačkou. V rozpálené troubě zprudka pečeme asi 15 minut zakryté pokličkou a dalších asi 15 minut dopékáme bez pokličky. Podáváme s vařenými brambory. ..
INGREDIENCE: 300 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 1/2 lžičky pískového cukru, asi 400 ml mléka, sůl, na špičku nože strouhaného muškátového oříšku, 2-3 lžíce nadrobno nakrájeného kopru nebo kerblíku, popř. petrželky, 100 g tvrdého nahrubo nastrouhaného sýra, tuk na pečení. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prošijeme. Do mísy rozdrobíme droždí, rozetřeme je s cukrem, trochou teplého mléka a mouky na těstíčko, přikryjeme je, a když vykyne, postupně přidáváme mouku a mléko, sůl, koření, a dobře promícháme. Ne ..
INGREDIENCE: 5 velkých vajec, 120 g pískového cukru, l vanilkový cukr, 120 g tuku Hera, 150 g mletého máku, 50 g mletých ořechů, 50 g hrubé mouky, 2/2 lžičky skořice, l lžička prášku do pečiva, l lžíce rumu, mouka a tuk na formu. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky, cukr a rozehřátý tuk Ušleháme do pěny (můžeme přidat 5 lžic horké vody), vmícháme mletý mák a ořechy, mouku s práškem do pečiva, skořici, rum a hustý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy a upečeme pomalu ve vyh ..
INGREDIENCE: 1/2 okouna, 3 lžíce másla, 1/2 cibule nakrájená nadrobno, 250 g strouhanky, 125 g okurek nakrájené na malé kousky, 1/2 lžičky šalvěje, 75 ml bílého vína, 1 lžička nakládaných okurek nakrájených nadrobno, sůl, mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybu omyjeme a osolíme. Na pánvi rozpálíme 4 lžíce másla a na něm osmahneme cibuli. Přidáme strouhanku, okurku, šalvěj, sladkokyselou okurku a polovinu vína, dobře promícháme a touto směsí rybu naplníme. Okouna ovážeme provázkem, položíme do vymaz ..
INGREDIENCE: 1 střední cibule, 1 velké rajče, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 60 šunky nebo šunkového salámu, 60 rýže, 1 dl bílého vína, 1 vejce, bobkový list, petržel, 1 citrónu, sůl, masový vývar nebo kostka masoxu. POSTUP PŘÍPRAVY: mně nasekanou cibuli a česnek rozkrájený nadrobno osmahneme na oleji. Přidáme pokrájenou šunku, bobkový list, rajče spařené horkou vodou, oloupané a rozkrájené na drobné kousky, sekanou petrželku a za stálého míchání na dosti silném plameni dusíme. Rýži vaříme ..
INGREDIENCE: Vepřové plíčky, cibule, sůl, nové koření, bobkový list, celý pepř, smetana, hl. mouka. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vody dáme vařit cibuli, sůl, nové koření bobkový list a celý pepř. Přidáme vepřové plíčky, které uvaříme doměkka. Maso vyndáme a nakrájíme. Do čistého vývaru zavaříme smetanu rozkvedlanou s trochou mouky. Maso dáme zpět do omáčky a dochutíme. Podáváme s brambory nebo knedlíky. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 500 g vařeného rybího masa, 1 slaneček, aspoň několik hodin dobře vymáčený ve vodě a mléce, 50 g marinovaného úhoře nebo jiné podobné ryby, 500 g vařených olejnatých brambor se nakrájí na kostečky, přidá strouhaná cibulka, dle chuti sekané kapary, sůl a bílý pepř. Udělá se majonéza z 2 žloutků, 4 lžic oleje, 4 lžic odvaru z rybího masa, dle chuti octa nebo citronové šťávy, přidá se trochu hořčice, všechno připravené dobře promíchá, dle potřeby přisolí, ale ne mnoho, neb ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Den před upotřebením naklepe se špalíček zadního hovězího masa, asi 1 kg, a celé se potře kašičkou ze dvou stroužků česneku, utřeného se solí, půl kávové lžičky strouhaného zázvoru, asi stejně sladké papriky a citronové šťávy. Druhý den se maso vloží do pekáče s cibulkou, zapěněnou na omastku, obalí a zprudka po všech stranách opeče. Teprve pak se podleje a zvolna dusí doměkka. Šťáva se může nechat přírodní bez cezení, nebo se zapráší moukou a povaří na omáčku. Za pří ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 500 g dobrého tvrdého tvarohu se umele na masovém strojku s 1 loupanou sardelkou, asi 25 g cibule, asi ½ kávové lžičky sladké papriky a bílého pepře, sůl a sekaná pažitka. Prožene se to ještě jednou strojkem a smíchá s 80 g utřeného másla. Několik hodin se nechá ve studenu zaležet. Mohou se přidat dle chuti i sekané kapary. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA