POSTUP PŘÍPRAVY: 5 žloutků se tře ¼ hodiny se 120 g cukru, pak se přidá 120 g mletých mandlí, citronová kůra a dobře promíchá. Z 3 bílků sníh se do utřené hmoty lehce vmíchá a dort se ½ hodiny peče. Vychladlý se plní zavařeninou, z 2 bílků se ušlehá tuhý sníh, do něj lehce zamíchá 100 g cukru, vlije se to na dort, uhladí nožem, popráší jemným cukrem a dá do vlažné trouby na tak dlouho, až sníh nabude žlutého povrchu. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Králičí zadek se natře solí, utřenou asi se 4 -5 stroužky česneku, poleje rozpuštěným omastkem a nechá do druhého dne uležet. Drobně krájená cibule, celer a petržel se osmaží v pekáči a králík v tom napřed dusí na plotně, později dopeče v troubě, za občasného polévání, aby nevyschla. Šťáva se zapráší trochou mouky, jen co by se spojila, nesmí být hustá jako omáčka. Podává se s brambory a kyselou okurku nebo nějakou zeleninou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. Utře se dobře 180 g cukru s 8 žloutky, přidá se pak 120 g strouhaných mandlí,4 tlučené hřebíčky, na špici nože skořice, trochu citronové kůry, 4 tabulky strouhané čokolády a 3 lžíce Rumu. Vše se ještě dobře promíchá a naposled dá sníh z 8 bílků zároveň se 100 g strouhaných piškotů. Dort se upeče ve 2 formách, spojí marmeládou a polije čokoládovou polevou. II. 4 žloutky se dobře utřou se 100 g cukru, přidají se 2 tabulky strouhané čokolády, špici nože prášku d ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na kastrolu se rozpustí 30 g másla, do rozpuštěného se dá 100 g krupice, míchá se, až je dobře prohřátá, pak se do ní vlije 1/8 l vařící vody a míchá, až se krupice kastrolu nechytá. Osolí se, odstaví a nechá vychladnout. Po vychladnutí se přidá celé vejce, 1 žloutek a umíchá se až je hladká kaše. Poté se malou lžičkou vykrajují kobližky a smaží v rozpáleném omastku, po usmažení posypou cukrem a podává se k nim rozředěná marmeláda. ..
INGREDIENCE: 800 g vepřové kotlety, 200 g moravského uzeného masa, 1 větší cibule, 2 rajčata, 1 paprika, 2 dl vývaru z kostky, 150 g nastrouhaného eidamu, 400 g uvařených brambor, rostlinný olej na smažení, zelená petrželka, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso naporcujeme, plátky naklepeme, opepříme a osolíme. Opečeme je prudce na pánvi s olejem. Potom je vložíme na ohnivzdornou misku. Na zbylé části oleje zpěníme jemně nakrájenou cibuli a na ní podusíme na kostky nakrájené uzené maso, rajčata, pa ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Uvaří se na tvrdo 5 vajec a dá do studené vody vychladnout, aby se dobře loupala. Mezitím se utře kousek čerstvého másla se sardelovou pastou, oloupaná vejce se rozkrájí napříč, žloutky vyndají, přidají k sardelovému máslu a vše dobře utře. Poté se přidá v mléce máčená, vymačkaná žemle, 1 syrové vejce, sekaná zelená petrželka a dle potřeby se to osolí, promíchaná nádivka se naplní do rozpůlených bílků, ke zbylé se přidá trochu smetany, promíchá, dá do vymazané ohniv ..
INGREDIENCE: 200 g cukru moučka, 2 vejce, lžička citrónové šťávy, cukr vanilka, 300 g hrubé mouky, 5 bílků, 30 g másla, 30 g hrubé mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Cukr, 2 celá vejce, 5 žloutků a vanilkový cukr třeme do pěny asi 30 minut. Potom přidáme citrónovou šťávu, tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a zlehka promícháme. Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme moukou, rozetřeme do ní těsto a v středně vyhřáté troubě upečeme do růžova asi 45 minut. Upečeného beránka opatrně vyklopíme a podle zvyklos ..
INGREDIENCE: 700g brambor, 400g hlávkového zelí (nebo kysaného), ml. pepř, sůl, olej na smažení, 1 vejce, 120g hl.mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory nastrouháme najemno. Necháme je chvíli odstát, tekutinu slijeme. Přidáme vejce, všechnu hl. mouku, sůl a trochu ml. pepře. Vše dobře promícháme a prohněteme. Zelí pokrájíme na drobné kostičky. Ty ještě spaříme horkou vodou, necháme úplně vychladnou, potom přidáme k ochucenému bramborovému těstu a dobře s ním promícháme. Z hotového těsta uděláme malé p ..
INGREDIENCE: 1 uzené koleno, 200g hladké mouky, 100g brambor, 2 žloutky, 20 g droždí, sůl, tuk na pomaštění plechu, mléko. POSTUP PŘÍPRAVY: Uzené koleno důkladně očistíme, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vodu slijeme, koleno opět zalijeme studenou vodou a uvaříme je do měkka. Z mouky, vařených, prolisovaných brambor, jednoho žloutku a kvásku z vlažného mléka a droždí a soli uděláme tuhé těsto, z něhož vytvarujeme bochánek. Necháme jej 2 hodiny kynout. Mezitím vychladlé uzené koleno vykostíme ..
INGREDIENCE: 4 větší porce kapra (nebo jiné sladkovodní ryby), l citrón, 200 g žampionů, l lžíce másla, tuk na smažení, sůl. Omáčka: 3/4 / sladké smetany, 2 vejce, 150 g strouhaného sýra POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné žampiony překrájíme a podusíme na lžíci másla doměkka. Mírně je osolíme. Porce ryby podle možnosti vykostíme, pokapeme citrónem a osolíme. Poprášíme je hladkou moukou a na oleji osmažíme dozlatova. Vejce rozšleháme ve smetaně a vmícháme nastrouhaný sýr. Do zapékací misky nebo menšího ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA