INGREDIENCE: 1 kuře, 300 g měkkého salámu, 1 kuřecí játra, 200 g oliv, 3 lžíce másla, 2 stroužky česneku, 2 cibule, 3 rajčata, 1 dl bílého přírodního vína, tymián, bobkový list, ml. pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Na části másla opečeme nadrobno rozkrájený salám, přidáme k němu česnek utřený. se solí a rozetřená kuřecí játra. Necháme vychladnout, pak přidáme všechny vypeckované olivy, přisolíme, opepříme a promícháme. Nádivkou naplníme kuře a zašijeme je. Vložíme je do předehřáté trouby a prudce o ..
INGREDIENCE: 6 žemlí, mléko na jejich namočení, 40g másla, 4 žloutky, sůl, 50g anglické slaniny, 250g libového uzeného,trochu pepře, pažitka, sníh ze 4 bílků, tuk. POSTUP PŘÍPRAVY: Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme. Na plátky pokrájené žemle necháme nasáknout v mléce. Šlehačem či ručně utřeme v míse máslo se žloutky. Přidáme vymačkané žemle, osmaženou slaninu, uvařené a na kostičky nakrájené uzené maso, pepř a nadrobno nasekanou pažitku a osolíme. Době promícháme a nakonec vmícháme s ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do velké mísy se dají 3 kg polohrubé mouky, 100 g zkynutých kvasnic, ¾ kg cukru, několik strouhaných hořkých mandlí, citronová kůra, anýz a sůl; 350 g čerstvého a 350 g převařeného másla nebo rostlinného tuku se rozpustí v hrnku a vlije do mouky. Do hrnku po másle se nalije asi ¼ l vlažného mléka nebo smetany, v něm rozkvedlá 6 žloutků a těsto tím zadělá. Dle potřeby se ještě přidá mléka. Těsto se v míse hodně propracuje, vyndá na vál, přidá se 100 g krájených loup ..
INGREDIENCE: 2 hrnky (po ¼ l ) polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, ½ hrnku oleje, ½ prášku do pečiva, 2 vejce, citronová kůra. POSTUP PŘÍPRAVY: Cukr a žloutky utřeme do pěny, zlehka přimícháme mléko, mouku s práškem do pečiva, olej a citronovou kůru. Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Pečeme v předehřáté troubě. Po upečení můžeme různě zdobit, čokoládovou polevou nebo bílkovou polevou. ..
INGREDIENCE: Přední polovina kůzlete nebo přední čtvrtka jehněte, 80 g másla, sůl. Nádivka: 60 g másla, 3 vejce, 2 žemle,1/8 l mléka, asi 3 lžíce strouhanky, zelená petrželka, muškátový květ, popřípadě 1 hořká mandle nebo meruňkové jádro. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso opereme, otřeme a osolíme. V hrudi uděláme kapsu, naplníme nádivkou a zašijeme. Nesmí být přiliž plná, aby při pečení nepraskla. Na pekáči rozpustíme máslo, položíme na ně maso nádivkou nahoru, potíráme je máslem, a když se částečné upek ..
INGREDIENCE: 500g polohrubé mouky, 1 sáček vanilkového cukru, 100g pískového cukru, 3,5 dcl mléka, 125g másla, 40g kvasnic, 3 žloutky, půl lžičky soli, 1 lžíce rozinek, 1 lžíce hoblinek nakrájených oloupaných mandlí, 1 lžíce rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Z části vlažného mléka, kvasnic a špetky cukru připravíme kvásek. Než vykyne, utřeme v míse do pěny cukr s máslem, přidáme žloutky, rum a zbylé mléko. Po troškách vmícháme mouku a nakonec rozinky. Mícháme tak dlouho, dokud se těsto nepřestane chytat k ..
INGREDIENCE: na 4 bochánky: 1 kg polohrubé mouky, 250 g tuku (hera), 250 g cukru, 70 g droždí, sůl (1 lžička), 4 žloutky, 1/2 l mléka, rozinky, mandle. POSTUP PŘÍPRAVY: Z části mléka, droždí, a lžičky cukru uděláme kvásek, necháme vzejít. Tuk si rozpustíme a necháme trochu zchladnout. Po vykynutí přidáme kvásek do mouky (v které už je zamíchaná sůl) a vše zaděláme vlažným mlékem, rovnou přidáme žloutky, cukr, tuk, rozinky a vypracujeme těsto. Posypeme trochou mouky a necháme kynout (asi 1 ..
INGREDIENCE: 200 g polohrubé mouky, 250 g cukru moučky, 200 g pomletých vlašských jader, 2 vejce, 1/2 prášku do pečiva, 1 sklenice oleje, 1/2 sklenice mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky utřeme s olejem a moučkovým cukrem. Smícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva a opatrně do této směsi vlijeme mléko. Do směsi přidáme ušlehaný sníh ze 2 bílků. Na závěr vmícháme do těsta rozemleté vlašské ořechy. Formu na beránka důkladně vymažeme tukem, vysypeme hrubou mouku. Do formy poté vlijeme připravené ..
INGREDIENCE: 250 g čočky, 3/4 l vody, 1 bobkový list, 1 bujón, 1 syrový brambor, 5 sušených švestek, sušené hřiby, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžičky polohrubé mouky, 1/2 l mléka, 1 šálek šlehačky, polévkové koření, sůl, práškový cukr, černý mletý pepř, ocet. POSTUP PŘÍPRAVY: Čočku vsypeme do vody, přidáme bobkový list, bujón, na kostky pokrájeny brambor, 5 sušených švestek a sušené hřiby. Vše společně uvaříme. Odstavíme a uděláme jíšku – nakrájíme cibuli, přidáme česnek a polohrubou mouku ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Hlávka zelí se očistí, zbaví košťálu, pokrájí se na nudličky, natlačí do hrnku a polije horkou vodou, přidá trochu kmínu, soli a cukru, trocha octa a dle libostí na lístky pokrájené, kysele jablko. Není však podmínkou. Mezitím se na kastrole rozpustí nakrájená slanina, osmaží se v ní hodně krájené cibule dožluta, zasype se hladkou moukou, zamíchá, maličko popraží, aby jíška zůstala bílá. Zalije se nejdříve trochou studené vody, pak trochou vody, která se scedí se zelí, a ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA