INGREDIENCE: 1 slepice, sůl, l cibule, 100 g kořenové zeleniny, několik kuliček pepře, 60 g másla, 60 g hladké mouky, trochu strouhaného muškátového oříšku, 2 dl smetany, 20 g květáku, zelená petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Slepici uvaříme doměkka ve slané vodě s cibulí, zeleninou a pepřem. V kastrole na másle si připravíme světlou jíšku, okořeníme ji muškátovým oříškem, zalijeme vývarem ze slepice. Za stálého míchání přidáme smetanu, dosolíme a vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme povařený květák ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěná a vykuchaná slepice se rozpůlí, dá vařit do vlažné osolené vody s polévkovou zeleninou. Mladá je uvařená za 2 hodiny, stará, odleželá, potřebuje 3-4 hodiny. Potřebné množství polévky se pak zasmaží světlou jíškou, přidá se sekaná zelená petrželka a slepice rozkrájená na menší kousky se vloží do omáčky. Rýže se udusí, podleje polévkou ze slepice. Nudle se udělají vetší než do polévky. Uvaří se ve slané vodě, posypou strouhanou houskou a omastí. Maso se dá na mísu, o ..
INGREDIENCE: 1 slepice,sůl,celkem 50g másla,50g hl.mouky,1/2 litru slepičího vývaru,1/4 litru smetany,Muškátový oříšek,100 g sterilovaného hrášku,2 lžíce oleje,1 lžíce oleje,1 menší cibule.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou a omytou slepici rozpůlíme a uvaříme v osolené vodě.Drobně nakrájenou cibuli osmáhneme na oleji,uvařenou slepici vykostíme,nakrájíme na kousky a krátce na osmažené cibuli opečeme.Z moukya z části másla si připravíme světlou jíšku,kterou rozředíme vývarem a nalijeme na maso.Přidáme ok ..
INGREDIENCE: Vykuchaná slepice, vývar ze slepice, 2 cibule, 400 ml zakysané smetany, 500 g domácích nudlí, sůl, pepř, 25 g sladké mleté papriky. POSTUP PŘÍPRAVY: Slepici vložíme do osolené vody a uvaříme ji doměkka. Tuk z vývaru během vaření postupně sbíráme. Použijeme jej při přípravě omáčky. Když je maso skoro měkké, přidáme květák, cibuli a dovaříme. Uvařenou slepici obereme a maso nakrájíme na nudličky. Orestujeme cibuli, přisypeme papriku a přidáme maso. Vše zalijeme vývarem rozmíchaným s ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Kapoun nebo pulard se málo osolí a vytře uvnitř sardelovým máslem. Upraví se k pečení, dá na pekáč na rozpálené máslo s cibulkou prsíčky dolů,, po povrchu potře sardelovým máslem, podleje a dá péci. Při pečení potírá se sardelovým máslem. Když vrchem zčervená, obrátí se, potře opět sardelovým máslem a peče i na druhé straně do červena. Pečený se nakrájí, složí na mísu, polije pocezenou šťávou a podává s rýží nebo brambory. Též se může šťáva zalít kyselou smetanou s rozkvedlanou ..
INGREDIENCE: 1 slepice, 300 g rýže, 100 g másla, 20 g soli, 50 g cibule, 2 g mletého pepře, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze slepice připravíme slepičí polévku a dále slepici dušenou v rýži. Slepici vaříme jako na polévku s příslušnými přísadami, jen přidáme o tři čtvrtě litru vody více. Tím získáme vývar, z kterého připravíme slepičí polévku. Ze zbývajícího vývaru slepičího masa připravíme slepici dušenou v rýži. Maso nakrájíme na kousky. Rýži nejprve odměříme odměrkou, například šálkem na polé ..
INGREDIENCE: 1 slepice, 100 g petržele, 100 g celeru, 150g mrkve 1/2 cibule, sůl, máslo, 150 g strouhaného syrá, domácí polévkové nudle ze dvou vajec. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou slepici uvaříme ve slané vodě v tlakovém hrnci s kořenovou zeleninou a kouskem cibule. Z uvařené slepice obereme maso, dáme do skleněné mísy na teplé místo. Nudle uvaříme ve slané vodě s přidáním vývaru ze slepice. Uvařené nudle promícháme s masem ze slepice, přimastíme máslem a na talíři sypeme strouhaným sýrem. Vývar ..
INGREDIENCE: 1 slepice, 150g slaniny, 50g másla, 100g cibule, 20g hl. mouky, 2 g mletého pepře. POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře opranou slepici rozdělíme na porce a protýkáme třetinou slaniny, osolíme, opepříme a opečeme na másle dorůžova. Opečené maso vyndáme, do zbylého tuku přidáme zbytek na kostičky nakrájené slaniny a dorůžova osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Zakápneme vodou, opečené porce masa vložíme zpět a dusíme v troubě pod pokličkou. Maso často přeléváme vypečenou šťávou. Hotové porce v ..
INGREDIENCE: 750g malých brambor, sůl, 3 snítky čerstvé šalvěje nebo 1 lžíce sušené, 2 kelímky (po 200g) smetany na šlehání, bílý pepř, 50g strouhaného parmezánu nebo starší goudy. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme a omyjeme. Do každé z nich uděláme napříč husté zářezy. Pak brambory srovnáme do ohnivzdorné formy a posypeme solí. V předehřáté troubě175°C je pak asi 20 minut opékáme. Mezitím opereme Šalvěj. Snítku si necháme na ozdobení, ze zbytku otrháme lístky. Osolíme a opepříme smetanu a na ..
INGREDIENCE: 1 slepice, kořenová zelenina, 70 g másla, 50 g hladké mouky, stává z l citrónu, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve slané vodě uvaříme opranou slepici i kořenovou zeleninu doměkka. Polévku ze slepice slijeme a necháme zchladnout. Pak připravíme z másla a mouky světlou jíšku, zalijeme ji slepičím vývarem a dohladka povaříme. Nakonec do omáčky vložíme rozporcovanou slepici a přilijeme citrónovou šťávu. Dáme pozor, aby se do omáčky nedostala citrónová jádra, omáčka by po nich zhořkla. Podáváme ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA