INGREDIENCE: 1 1 l vody, 300 g chřestu, 90 g másla, 40 g mouky, 100 g čerstvých hříbků, petrželka, sůl, polévkové koření, 1 žemle, 30 g tuku. POSTUP PŘÍPRAVY: Chřest očistíme, nakrájíme na šikmá kolečka asi 1 cm tlustá a uvaříme v osolené vodě. Z másla a z mouky usmažíme světlou jíšku, rozředíme ji odvarem chřestu, povaříme a scedíme. Uvařený chřest dáme do polévky, přidáme dušené hříbky, usekanou petrželku, a je-li třeba i trochu polévkového koření. Podáváme s osmaženou houskou nebo se sněhový ..
INGREDIENCE: 1 l vody, 70 g žitné mouky, 1 lžíce kvásku od pekaře, 10 g sušených nebo 50 g čerstvých hub, kmín, sůl, 30g másla, 1 vejce, 750g brambor. POSTUP PŘÍPRAVY: Z vlahé vody a žitné mouky uděláme v kamenném hrnku kvásek a necháme jej vykynout. Děláme-li kvásek poprvé, musíme přidat jednu lžíci kvásku koupeného od pekaře, aby kvásek vykynul. do hrnku dáme vodu, sůl, otištěné houby a povaříme. Pak zahustíme kváskem, znovu povaříme, přidáme máslo a rozkvedláme do plévky vejce. Polévku podáv ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 70 g sušených hříbků se namočí do studené vody (nejlépe přes noc). Poté se usekají a dají do téže vody vařit. Mezitím se spaří asi 120 g trhaných krupek, voda z nich sleje a přidají se k houbám, osolí a vše se vaří asi ½ hodiny. Poté se přidá několik na kostky nakrájených syrových brambor, na lžíci omastku se zpění drobně usekaná nebo nastrouhaná cibulka, zasype lžící mouky, nechá usmažit světlá jíška, přidá do polévky a vše se vaří, až jsou brambory měkké. Stejně se o ..
INGREDIENCE: 200 g žampiónů, 1 sáčku zmrazené kořenové zeleniny, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, šálek mléka, sůl, drcený kmín, masox nebo bujónová kostka s houbovou příchutí, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme na plátky nakrájené žampióny, osolíme je, okmínujeme a za častého míchání dusíme. Když se odpaří šťáva, kterou pustil y, přisypeme mouku, lehce ji osmahneme a vše zalijeme 1 1 l vody. Přidáme kořenovou zeleninu, mléko, bujónovou kostku a za občasného míc ..
INGREDIENCE: Hladká mouka, máslo, mléko, kyselá smetana, brambory, žampiony, sůl, ocet, nové koření, pepř celý, bobkový list, kopr. POSTUP PŘÍPRAVY: V menším hrnci vaříme bobkový list, 5-6 kuliček nového koření, 5-6 kuliček celého pepře, brambory a žampiony. V dalším si připravíme bešamel, zalijeme mlékem a necháme vařit. Po 20 minutách přidáme uvařený vývar, přivedeme k varu, přidáme kys. smetanu a dochutíme. ..
INGREDIENCE: ½ l acidofilního mléka, 200 g hub, 3 lžíce hladké mouky, 140 g másla, 3 vejce, cibule, sůl, kmín, brambory. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme vařit. Připravíme kvásek z acidofilního mléka, na které nasypeme hladkou mouku, necháme nasáknout a promícháme. Změklé houby smícháme s kváskem a vaříme asi 15 minut, poté přidáme osmaženou cibuli a přilijeme trochu vody z vařených brambor. Omastíme přeškvařeným máslem a podáváme s vařenými brambory. ..
INGREDIENCE: 1 l vody, 100 g kořenové zeleniny na vývar, 250 g čerstvých hub, 2 šálky kyselého kvásku nebo šťávy z kysaného zelí, 1 šálek kyselé smetany, 1 žloutek, petrželka, a máme-li, zelený fenykl. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravíme vývar z kořenové zeleniny a uvaříme v něm houby. Podle chuti přidáme kvásek nebo šťávu z kysaného zelí, polévku osolíme a zlepšíme smetanou s rozšlehaným žloutkem, sekanou petrželkou a fenyklem. Nemáme-li po ruce kyselý kvásek ani zelnou šťávu, okyselíme polévku podle ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1,2 l vody, 30 g sušených hub, 60 g hl. mouky, 600 g brambor, 2 nastrouhané mrkve, ½ nastrouhaného celeru, 1 nastrouhaná petržel, 1 cibule, 3 stroužky česneku, majoránka, sůl, celerová nať, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Předem namočené houby vložíme do vroucí vody, přidáme nakrájenou cibuli, sůl, pokrájené brambory, celer, mrkev, petržel, a povaříme doměkka. Na pánvi rozehřejeme olej, přisypeme mouku, kterou opražíme dorůžova, zalijeme trochou studené vody, promícháme a přelijme ..
INGREDIENCE: 2 hrstky sušených hub nebo 250 žampiónů nebo jiných čerstvých hub, 1 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 1 lžičky drceného kmínu, 1 lžíce citr. šťávy, 1 vejce, kelímek bílého jogurtu nebo zakysané smetany, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Sušené houby propláchneme a zalijeme studenou vodou. Necháme několik hodin namočené. Čerstvé houby nebo žampióny očistíme a nakrájíme na plátky V hrnci rozehřejeme máslo a olej, vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ..
INGREDIENCE: 1 l vody, 1 kostka masoxu, sůl, kmín, kelímek zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, miska čerstvých hub, 2 vejce, petrželka, kopr, 4 brambory. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby očistíme, nakrájíme na plátky, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a povaříme. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a uvaříme doměkka. Mouku rozmícháme v troše studené vody a nalijeme ji do polévky. Hned přidáme smetanu a vše dobře promícháme. Uvedeme opět do varu a přidáme petrželku a kopr. Pak sejmeme z ohn ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA