INGREDIENCE: 1ks bažant, 120 g slaniny (80 g na protažení, 40 g v plátkách), 100 g másla, sůl, voda na podlití. POSTUP PŘÍPRAVY: Vykuchaného bažanta dobře omyjeme na povrchu i uvnitř, prsíčka a stehýnka protáhneme slaninou a osolíme. Dovnitř dáme kousek másla a slaniny (maso je pak velmi jemné a není suché). Na rozpálené máslo poklademe plátky slaniny, vložíme na ně bažanta prsíčky dolů (při pečení pak obrátíme) a když pustí šťávu, trochu podlijeme vodou. Pečeme cca 2 hodiny při teplotě kolem ..
INGREDIENCE: 1 bažant, 100g slaniny, 100g másla nebo husího sádla, 300g hlávkového zeli, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře očištěného, vykuchaného bažanta obložíme na prsíčkách na plátky pokrájenou slaninou, zabalíme do papíru potřeného máslem, obvážeme nitěmi a pečeme na másle nebo na dobrém ( nejlépe husím) sádle se slaninou nakrájenou na kostičky. Před podáváním pečeného bažanta vyložíme mísu zelím, které jsme předem udusili na sádle nebo slanině. Dušené zeli dáme na mísu a na něj narovnáme porce ..
INGREDIENCE: 1 mladá koroptev, 200 g másla, 1 citrón, 2 žloutky, 50 g žampiónů nebo hříbků, 1 rajské jablíčko, mletý pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Koroptev vykucháme, stáhneme z kůže a rozdělíme na čtvrtky, které osolíme, opepříme a dusíme na másle s čerstvými žampióny či hříbky, cibulí a rajským jablíčkem. Než maso změkne, připravíme omáčku ze žloutků a dvou lžic hovězího vývaru. Šleháme ji na otevřeném ohni do zhoustnutí, zašleháme do ní ještě rozpuštěné máslo a přidáme citrónovou šťávu a sůl. Je-li m ..
INGREDIENCE: zvěřina z koroptve, králík, zajíc, kosti, sůl, 2 bílky ze syrových vajec, 1 l vody, 3 l vývaru z kosti nebo zeleniny, 50g mrkve, 50g ředkve a 50g pórku, větvička rozmarýny, tymiánu, polovina bobkového listu a něco sušených hub. (Na 2 litry consommé: 4 l vývaru, 1 kg zvěřiny, 150g zeleniny.)POSTUP PŘÍPRAVY: Hrubě rozemletou zvěřinu dáme do kastrolu, přidáme bílky, zeleninu rozkrájenou na kostičky, studenou vodu a vývar ze zeleniny nebo kostí. Vývar musí být studený, bez kostí. Vše sm ..
INGREDIENCE: 4 koroptve, podle chuti sůl, 200 g slaniny, 100 g cibule, špetka tymiánu, 1 l vývaru, 2 citróny. POSTUP PŘÍPRAVY: Oškubané, vykuchané, opálené a vyprané koroptve osolíme a dáme do kastrolku s nakrájenou slaninou, cibulí a tymiánem a dusíme do měkka. Pak přidáme hovězí vývar, trochu vyprané a nastrouhané citrónové kůry, všechnu šťávu a vše ještě podusíme, koroptve vyndáme, šťávu vysmahneme do tuku, koroptve naporcujeme a přeléváme výpekem. ..
INGREDIENCE: 2 bažanti, 60 g slaniny bez kůže, 20 g másla, podle chuti sůl; špetka mletého pepře. POSTUP PŘÍPRAVY: Oškubané bažanty vykucháme, opálíme, čistě vypereme, prošpikujeme poloviční dávkou slaniny, osolíme, opepříme, nasekáme jednotlivé porce, které potíráme slaninou a pečeme po obou stranách na pomaštěném roštu. Když je maso měkké, ihned podáváme s kouskem syrového másla. ..
INGREDIENCE: 4 koroptve, podle chuti sůl, 200 g slaniny bez kůže, 20 vinných listů, 100 g másla, 1 lžička hladké mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Oškubané, opálené, vykuchané a vyprané koroptve osolíme a obalíme plátky čerstvé slaniny, čistě vypranými vinnými listy, obvážeme bílou nití, dáme do pekáčku s máslem a zvolna pečeme za stálého polévání výpekem. Když jsou koroptve měkké, vyjmeme je, odstraníme niť, rozpůlíme a podáváme na teplém talíři, zdobené slaninou a vinnými listy, podlité šťávou, kterou j ..
INGREDIENCE. 2 bažanti, 100g slaniny bez kůže, podle chuti sůl, malý kousek celeru, 2 petržele, 2 mrkve, 60 g másla, 50 g oliv, 1 l hovězího vývaru. POSTUP PŘÍPRAVY: Oškubané bažanty vykucháme, opálíme, vypereme, prošpikujeme slaninou, osolíme, dáme do zeleninového základu, připraveného z kořenové zeleniny nakrájené na jemné kostičky a másla a dusíme do měkka. Bažanty vyjmeme, naporcujeme, šťávu zalijeme vývarem, přidáme nakrájené vypeckované olivy, necháme povařit a touto šťávou jednotlivé po ..
INGREDIENCE: 1 koroptev, 50g slaniny, 30g másla, 5 cl bílého vína. Nádivka: 70g bílých husích jater, 20g lanýžů, 2 cl koňaku, mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Koroptev vykucháme, opereme a naplníme nádivkou. Tu připravíme tím způsobem, že syrová husí játra a lanýže nakrájíme na kostky, ochutíme koňakem, pepřem a solí a vše promícháme. Naditou koroptev zašijeme, obalíme tenkými plátky slaniny, které ovážeme, a pečeme ji, podlitou bílým vínem, do měkka. Hodí se k ní vařené brambory a brusinkový kompo ..
INGREDIENCE: 1 mladá koroptev, 200 g másla, 1 citrón, 2 žloutky, 50 g žampiónů nebo hříbků, 1 rajské jablíčko, mletý pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Koroptev vykucháme, stáhneme z kůže a rozdělíme na čtvrtky, které osolíme, opepříme a dusíme na másle s čerstvými žampióny či hříbky, cibulí a rajským jablíčkem. Než maso změkne, připravíme omáčku ze žloutků a dvou lžic hovězího vývaru. Šleháme ji na otevřeném ohni do zhoustnutí, zašleháme do ní ještě rozpuštěné máslo a přidáme citrónovou šťávu a sůl. Je-li m ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA