INGREDIENCE: 200g hub, 300g vařené rýže, 300g mraženého hrášku s mrkví, 1lžíce kořeninových natí, 1 cibule, sůl, 2 lžíce oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži uvaříme ve vodě. Mezitím osmažíme na oleji nakrájenou cibuli, přidáme houby, podlijeme, udusíme, osolíme, přimícháme ostatní suroviny a všechno ještě chvíli podusíme. Obměny : Část rýže můžeme nahradit prosem, ječmennými kroupami nebo pohankou. Můžeme přidat zředěný rajský protlak, rýži chvíli opražit, potom vařit spolu s houbami i protlakem a na ..
INGREDIENCE: 1 čtvrtlitrový hrnek rýže, 3 l vody, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži přebereme, třikrát propláchneme pod tekoucí studenou vodou, třikrát ji spaříme vařící vodou a vsypeme do většího hrnce, v němž se vaří 3 litry mírně osolené vody. Vaříme 12 minut od počátku varu. Pak rýži scedíme a prolijeme studenou vodou. Necháme ji odkapat a připravíme si větší pánev, kterou slabě vymastíme olejem. Do ní rýži vsypeme a necháme ji na malém plamínku oschnout. Občas ji promícháme, aby se nenapalova ..
INGREDIENCE: 3 hrnky rýže, 100 g másla, 1 cibule, 4,5 hrnku hovězího vývaru. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži dáme do kotlíku nebo litinového kastrolu s máslem a strouhanou cibulí, opečeme, až začne hnědnout zalijeme vývarem a 20 minut dusíme. Do pilafu můžeme před přidáním rýže na másle opéct kousky skopového masa nebo papriky, cibule, mrkve, mandle, přidat rajčata nebo si i zaimprovizovat. ..
INGREDIENCE: 300 g rýže, sůl, 40 g tuku, 1 cibule, hřebíček, 6 zelených paprik, 8 rajčat. POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku s cibulí podusíme paprikové lusky nakrájené na tenké. nudličky, přidáme rozkrájená rajčata, trochu pepře, sůl. Když je zelenina měkká, smícháme ji s dušenou rýží. ..
INGREDIENCE: 5 porcí rýže ve varných sáčcích, 30g rostlinného tuku, 50g mraženého hrášku, 50 g sterilovaných kapií. POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle ohřejeme sterilovaný hrášek a nakrájené kapie a promícháme s vařenou rýží. ..
INGREDIENCE: 250 g předvařené rýže, 250 g krup, 1 cibule, 100 g másla, 4 žloutky, 2 stroužky česneku, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Předvařenou rýži uvaříme podle základního návodu. Přidáme horké uvařené kroupy, které jsme den předem namočili, žloutky, na másle osmaženou cibulku, česnek utřený se solí a zbytek másla. Promícháme, podle chuti opepříme a dosolíme. Podáváme se zeleninovým salátem ..
INGREDIENCE: 1 čtvrtlitrový hrnek rýže, 1 cibulka, lžička soli, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži přebereme, třikrát propláchneme pod tekoucí vodou a třikrát ji spaříme vařící vodou. V kastrůlku rozehřejeme olej a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme rýži, na tuku ji několikrát promícháme, poté ji zalijeme dvěma hrnky horké vody, osolíme a od chvíle, kdy se začne vařit, ji na velmi malém plamínku vaříme 15 minut. Ještě lépe je dusit rýži v troubě, aby se nepřipálila. Rýži můžeme doch ..
Do většího kastrolu dáme 3 plátky másla a drobně nasekanou větší cibuli, kterou necháme zpěnit. Přidáme rýži, zamícháme, aby se zamastila. Zalijeme sklenkou bílého vína , mícháme. Osolíme, přidáme hovězí vývar nebo bujónovou kostku a vodu, postupně po naběračkách, a občas mícháme. Asi po 7 min. přidáme malý sáček šafránu /jeden na 2 porce rýže/ a mícháme. Až je rýže uvařená, tj al dente, tj. ne rozvařená, zhasneme, přidáme 2-3 plátky másla a hodně strouhaného parmazánu. Mícháme. Necháme v kast ..
INGREDIENCE: 300 g rýže, 40 g sádla, 1 cibule, 2 hřebíčky, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařit rýži není snadné a musíme počítat s tím, že to několikrát pokazíme, než se nám povede upravit rýži, jaká má být, kyprou a sypkou. Na osobu počítáme asi 80g rýže. Rýži přebereme aby v ní nebyly cizí součástky, dáme na hluboký cedník a propereme pod tekoucí vodou. Pak ji přelijeme vařící vodou, znovu prolijeme studenou vodou a necháme okapat. Na kastrole rozpustíme sádlo, vložíme menší cibuli do které zapíchne ..
INGREDOIENCE: 800 g masa 2 cibule, 80 g sádla, sladká paprika, 8 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, trochu tymiánu, 300 g rýže, 50 g šunky nebo 50 g strouhaného sýra, 15 g zeleného hrášku a na kolečka nakrájená mrkev, petrželka. POSTUP PŘIPRAVY: Skopové maso odblaníme, zbavíme tuku, nakrájíme na kousky. Na zpěněnou cibulku ne sádle přidáme omyté maso, koření, zeleny hrášek, mrkev a za stálého podlévání horkou vodou nebo vývarem dusíme. Když je maso poloměkké, přisypeme propranou rýži, podl ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA