INGREDIENCE: 400 g mrkve, l menší křen, l dl oleje, 1/2 šálku octa s vodou, 2 lžičky cukru, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně nastrouháme mrkev a křen, přidáme ocet s vodou, podle chuti osolený a oslazený. Vmícháme olej. Podáváme k vařenému masu. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené moučné brambory se oloupají, protlačí sítem, smíchají se strouhaným křenem, osolí, okyselí octem a zředí polévkou nebo horkou vodou s polévkovým kořením tak, aby bramborový křen byl asi tak řídký jako křen jablečný. Hodí se k vařenému žebru, vepřovému kolínku i uzenému apod. ..
INGREDIENCE: 1 l mléka, 120 g krupice, 2 vejce, sůl, pepř, majoránka, 100 g nastrouhaného sýra, 50 g strouhanky, 100 g oleje na opékání. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vařícího mléka zavaříme krupici, umícháme a dobře provaříme hladkou hustou kaši. Přidáme vejce, koření, sůl a polovinu sýra. Kaši namažeme na prst tlustě na prkénko a necháme vychladnout. Pak nakrájíme čtverce, obalíme je ve strouhaném sýru a ve strouhance a smažíme dočervena na oleji. Hodí se jako příkrm k zelenině nebo k masu s omáč ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 2,5 kg vepřové plece, 2,5 kg bůčku rozkrájíme na kostičky 1x1 cm, 600 g hovězího jemně umletého, přidáme trochu rozetřeného česneku, pepř, pál. papriku, sl. papriku, trochu roztlučeného kmínu (ne moc), 90 g soli normální, 60 g řeznické soli (pragandy). Vše pořádně promícháme a ochutnáme, pořádně vrazit do střev. S počátku udit zvolna, klobásy musí oschnout, pak se může teplota zvýšit. ..
Malá hlávka červeného zelí, 1 lžíce sádla, 1 cibule, 1-2 jablka, špetka mletého kmínu, mletý pepř, sůl, 1-2lžíce, octa.POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozehřátém sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulí přidáme na nudličky nakrájené zelí a s cibulí ho promícháme, Zalijeme 1/4 1 horké vody, osolíme, okořeníme a dusíme pod pokličkou. Po půlhodině dušení přidáme oloupané a hrubě nastrouhané jablko, promícháme a dodusíme. Měkké zelí dochutíme cukrem, octem a solí a můžeme podávat. ..
INGREDIENCE: 1 menší hlávka bílého zelí, 2 cibule, 2 lžíce sádla, cukr, ocet, kmín, sůl, sklenka bílého vína.POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí očistíme vykrojíme koštál a zeli nakrájíme na nudličky. Na cedníku ho spaříme vařící vodou a necháme okapat. Rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm na drobno nakrájenou cibuli, přidáme zelí, podlijeme vodou, okořeníme kmínem a osolíme. Za občasného zamíchání dusíme téměř do měkka. Ke konci dušeni přidáme víno, ocet a trochu cukru a zelí dusíme do měkka. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev nakrájíme po délce na hrubší nudle a uvaříme ve slané vodě doměkka. Vodu z mrkve okyselíme a povaříme. Můžeme přidat citrónovou kůru a šťávu. Mrkev necháme v marinádě uležet. Protože ji můžeme takto upravit předem, je vhodnou přílohou k nedělení večeři. Tento předpis se hodí dobře i na drobnou karotku, kterou Připravujeme celou, nekrájíme. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: V Mexiku připravují z kukuřice tortilly, v Rusku bitočky. Do kastrolu dáme 6g cukru, 50g mléka, 130g vody, osolíme a přivedeme do varu. Do vařící tekutiny přisypeme 86 g kukuřičné mouky, dobře promícháme a zvolna vaříme, až nám vznikne hustá kaše. Vyklopíme ji na vál smočený studenou vodou, necháme chvíli vychladnout a pak přidáme syrové vejce. Spojíme je s kaší a z této hmoty tvoříme bitočky (bochánky, placičky), které obalujeme ve strouhané housce. Na vymaštěné pánvi opékáme p ..
INGREDIENCE: 500 g mrkve, 500 g oloupaných kedluben (nejlépegigant nebo nedřevnaté kedlubny), 500 g květáku bez košťálu, 250 g čerstvého nebo sterilovaného či zmrazeného hrášku, l hlávka celeru, 500 g cibule, 250 g sterilovaných nebo čerstvých fazolek, l kg plnotučné hořčice, l lžíce soli, 2 dl vinného, jablečného nebo obyčejného octaPOSTUP PŘÍPRAVY: Všechnu zeleninu očistíme, oloupeme, opláchneme v čisté vodě a každou zvlášť uvaříme ve vodě ochucené lžičkou soli a lžičkou octa. Měkkou zeleninu ..
INGREDIENCE: 40g másla, 1 vejce, 1/8 l mléka, 260g hrubé mouky, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Umícháme máslo s vejcem a solí, střídavě přidáváme mléko a mouku. Necháme asi 20 min. odpočinout a pak lžící vykrajujeme noky a zavařujme je do osolené vařící vody. Vaříme asi 9 minut. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA