INGREDIENCE: Na dva věnce: 500 g hladké mouky, 90 g másla, 70 g cukru, 3 žloutky, 25 g droždí, 1dl vlažného mléka, 1dl smetany, 30 g jader vlašských ořechů, 30 g opraných rozinek, 1 sáček vanilkového cukru, půl lžičky soli, špetka tlučeného badyánu, 1 vejce na potření, 8 vlašských ořechů (zabalených do alobalu), mouka na vál, tuk na plech, moučkový cukr na posypání.
Na ozdobu: 8 adventních svíček.
POSTUP PŘÍPRAVY: Připravujeme-li kynuté těsto, vždy dbáme na to, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Nejprve do vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme droždí, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do vlažné smetany vmícháme sůl. Změklé máslo utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně jeden po druhém zašleháme žloutky. Když hmota nabude, přidáme do ní po částech mouku, ochucenou smetanu, vzešlý kvásek, badyán, rozinky a rozsekané vlašské ořechy. Ze všech surovin vypracujeme vláčné tužší těsto, které dáme pod utěrku vykynout. Jakmile zhruba zdvojnásobí objem, ještě jednou těsto rukama prohněteme a necháme chvilku odpočinout. Pak je rozdělíme na 6 dílů, které vyválíme na pomoučeném válu do válečků dlouhých asi 25 cm. Z válečků po třech spleteme dva pevné copy, které stočíme do věnců, konce přitiskneme k sobě. Věnce upravíme tak, aby byly po celém obvodu přibližně stejně silné. Do každého vtiskneme 4 ořechy v alobalu, po kterých v upečeném těstě zůstanou důlky, do nichž pak postavíme svíčky. Věnce přeložíme na pomaštěný plech, necháme ještě asi 8 minut vykynout, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do trouby vyhřáté na 200°C. Po 20 minutách teplotu zmírníme na 180°C a věnce dopečeme dozlatova. Po vychladnutí z věnců vyjmeme ořechy v alobalu, do důlku po nich zapíchneme adventní svíčky a pocukrujeme. Doba přípravy s kynutím 2,5 hodiny. Varianta: Místo vlašských ořechů můžeme použít oloupané mandle nebo slunečnicová semínka, rozinky můžeme před použitím namočit do rumu.
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů |
|
Průměr: 2,99 | Hodnotilo: 1365 x | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA